Over condoleren

tips condoleren

Op het moment dat er iemand in uw omgeving is overleden, kunt u de behoefte voelen om uw medeleven te tonen aan nabestaanden. Gedeelde smart is immers halve smart. Door verdriet te delen, wordt het gemis voor vele mensen dragelijker. Wij geven u hieronder een toelichting en tips.

condoleren toont medeleven

Condoleren is meeleven

Met een condoleance toont u uw medeleven aan de mensen die een iemand zijn verloren. Voor de meeste mensen is condoleren niet eenvoudig. Omdat ze nog niet vaak met een overlijden te maken hebben gehad, of omdat ze dit nog niet in eigen kring hebben meegemaakt.

condoleances bieden troost

Condoleances bieden troost

Mensen die iemand verloren zijn, voelen vaak behoefte aan steun. Ze waarderen het als anderen met hen meeleven en dit kan weer helpen bij de rouwverwerking. Zowel mensen uit de eigen kring als mensen die wat verder van de overledene afstaan kunnen condoleren. Ook bij minder hechte contacten is het tonen van medeleven heel gebruikelijk.

condoleance overbrengen

Manieren om te condoleren

U kunt uw condoleance op vele manieren betuigen. Bijvoorbeeld door persoonlijk langs te gaan bij de nabestaande, door te bellen of een brief of kaartje te sturen. Tegenwoordig wordt vaak een online condoleanceregister gebruikt.

advies condoleren bij uitvaart

Condoleren na de uitvaart

Wanneer u bij de uitvaartplechtigheid bent, kunt u de nabestaanden na afloop meestal persoonlijk condoleren. Als u iets zegt dat recht uit uw hart komt, is dat altijd goed. Bovendien wordt uw komst meestal zeer gewaardeerd. Mocht u woorden zoeken of er slechts enkele seconden zijn om te condoleren, dan kunt u volstaan met ‘Gecondoleerd met het verlies van …’ of alleen ‘Gecondoleerd’.

condoleren op online gedenkplaats

Online gedenkplaats

Soms is er een online overlijdensbericht aangemaakt waarop u uw condoleance kunt plaatsen. Dit geeft u de tijd om rustig na te denken over de woorden die u kiest om uw gevoel van medeleven te tonen. Als u daarnaast ook de uitvaart bezoekt, is het heel normaal om uw condoleances nog een keer over te brengen.

waarom online condoleren

Waarom online condoleren?

Bij een uitvaart is er vaak weinig tijd om uitgebreid te condoleren. Deze website maakt het voor de nabestaanden mogelijk om ook online condoleances in ontvangst te nemen. Dat geeft u de mogelijkheid om rustig na te denken over wat u wilt schrijven en hen de kans om dit later terug te lezen. Door de verschillende reacties en steunbetuigingen, ontstaat zo een persoonlijk monument voor de overledene.


De nabestaanden kennen waarschijnlijk niet iedereen uit het netwerk van de overledene. Dat maakt het persoonlijk condoleren wat ongemakkelijk: je kent elkaar immers niet. Door online te condoleren is de drempel extra laag voor contact tussen de nabestaanden en het netwerk van de overledene. Voor nabestaanden zijn steunbetuigingen uit onverwachte hoek heel waardevol. Eventueel kunnen ze reageren op de condoleancetekst die geplaatst is.

lees meer
condoleance teksten

Condoleancetekst

Het vinden van de juiste woorden om mee te condoleren is vaak moeilijk. Maar het helpt als u beseft hoeveel waarde zelfs de kleinste steunbetuiging heeft voor de nabestaanden. Toon gewoon uw oprechte medeleven en schrijf vanuit uw hart, dan kunt u niet snel iets verkeerd doen. Voor een persoonlijk tintje meldt u bijvoorbeeld iets over uw herinneringen aan de overledene.

Tips

Schrijf wat in u opkomt en kies uw eigen woorden. Wees eerlijk en oprecht.


  • U mag gerust aangeven dat ook u verdriet heeft.
  • Het is niet vreemd om te zeggen dat u niet weet wat u moet schrijven.
  • Liever een niet-perfect berichtje dan helemaal geen bericht. U kunt altijd later nog een nieuwe reactie plaatsen.
  • Soms zegt een mooi gedicht precies wat u voelt. Als u zelf geen woorden kunt vinden, kunt ook een gedicht plaatsen.'

Extra hulp

Als u nog naar woorden zoekt, kunt u ook eens proberen de onderstaande vragen te beantwoorden. Deze antwoorden kunt u goed gebruiken in uw condoleance.


  • Wat dacht u als eerste toen u hoorde van het overlijden?
  • Welk beeld schiet u te binnen als u aan de overledene denkt?
  • Hoe omschrijft u uw band met de overledene?
  • Waarom was u aan de overledene gehecht?
  • Welke momenten zult u het meest missen?
  • Zijn er herinneringen die u nooit zult vergeten?
lees meer