gedenkplaats van

André Swertz

03-03-194701-01-2021
   Dit is een algemene kennisgeving om u op de hoogte te brengen van dit verlies. U kunt dit bericht delen met andere bekenden. Naast informatie rondom het afscheid kunt u hier ook zelf reageren. Uw herinnering, reactie of condoleance wordt zeer op prijs gesteld.

   Voeg uw reactie of herinnering toe met:

   • Condoleances
    reactie 58   |   niet OK
    Dear Anna,
    Thanks to technology, we were with you at Grandpa Andre's farewell ceremony.
    Your voices conveyed the right emotions for such a very well-organized moment.
    We were deeply moved by Christina's song.
    God bless the whole family!
    Andre's eternal rest!

    Ionel en Cristina Mihalcea

    I. - Galati, Roemenie
    22 februari 2021

    Deel deze pagina:

   • Mijn eerste slokje bier
    reactie 57   |   niet OK
    Ik herinner het me nog als de dag van gisteren, Ik was geloof ik 8 jaar oud en Andre kwam met vrouw en kinderen bij ons op bezoek. Altijd een gezligge bedoening. Naast veel geanimeerde gesprekken werd natuurlijk ook een borreltje gedronken. Van jouw kreeg ik toen mijn eerste slokje bier, brand bier, en ik vond het natuurlijk veel te bitter en veel te prikkend op de tong.
    Het grappige is dat ik door de uitgesproken bittere smaak en prikkelende ervaring die eerste slok bier en dat bezoek nog heel goed kan herinneren, nu 26 jaar geleden. Nu is Brand bier één van mijn favorieten. Ik zal nog vaak aan je denken Andre als ik weer eens geniet van een brand biertje, proost.

    Niels

    Niels - Wageningen
    14 februari 2021

    Deel deze pagina:

   • Tot weerziens, ik ga je missen opa
    reactie 56   |   niet OK

    Met dit lied zal ik me je altijd blijven herinneren. Het is de hartslag van je leven. Ik zal nooit vergeten de dingen die we samen hebben gedaan.

    Christina - Utrecht
    31 januari 2021

    Deel deze pagina:

   • reactie 55
    Maarten van der Vliet

    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:


    Maarten - Utrecht

    26 januari 2021

   • Innemend en bezielend
    reactie 54   |   niet OK
    Beste familie van André,
    Pas onlangs hoorde ik van André's overlijden. Ook al kruisten onze levens zich slechts enkele malen, dat bericht heeft mij danig geschokt. We waren leeftijdgenoten en hadden lang geleden min of meer parallelle levens. Zaten we begin jaren zestig niet beiden op de Middelbare Handelsschool in de Palmstraat? We zaten in ieder geval niet in dezelfde klas. Daarna gingen we beiden Nederlands MO-A studeren. En alweer zaten we in verschillende groepen. En toch moet er contact zijn geweest, want het was André die mij eind jaren zestig voorstelde aan de heer Theonville van Van Huffels antiquariaat/veilinghuis op de Trans. Ik mocht de functie van assistent die André daar had van hem overnemen. En zo maakte ik de laatste jaren mee van dit gerenommeerde, ondertussen enigszins verlopen antiquariaat.
    De herinnering aan André vele jaren later staat me wel zeer helder voor de geest. Het is 1981 en inmiddels was ik wetenschappelijk medewerker voor de moderne Nederlandse letterkunde aan de Utrechtse Universiteit. Mijn collega Redbad Fokkema woonde toen op de zolderverdieping van André's huis op Achter St. Pieter. Het was Redbads idee om een serie boeken te maken waarin de moderne literatuur werd belicht vanuit essays, kritieken, interviews en programmatische bijdragen, kortom 'Reflecties op Letterkunde', zoals de serie zou gaan heten. André heeft die plannen met groot enthousiasme ontvangen en was bereid de boeken uit te geven bij zijn uitgeverij Reflex. De serie is nooit van de grond gekomen; slechts één boek is ervan verschenen: Van realisme naar zakelijkheid. Vele keren heb ik in 1981/82 met André en Redbad op Achter St. Pieter stimulerende bijeenkomsten gehad over de problemen en vorderingen bij het schrijven van deel 3-B. De verschijning van mijn eerste boek en tevens eerste publicatie, in 1982, zal ik nooit vergeten. Ik ben André diep dankbaar dat hij de publicatie ervan op zich wilde nemen met een prachtig verzorgde uitgave.
    Kennelijk moesten jaren voorbijgaan voordat ik André weer (en voor de laatste keer) tegenkwam. Dat gebeurde in 2010 in Salon Saffier in de Herenstraat bij de presentatie van Awaters spoor van Niels Bokhove. We hadden beiden materiaal voor dat boek aangedragen. Bij die gelegenheid hebben we in een sfeer van hartelijkheid en belangstelling met elkaar over literatuur en meer persoonlijke zaken gesproken.
    Als gezegd: mijn contacten met André waren zeer beperkt en verspreid over een grote periode. Maar de herinnering aan een innemende en bezielende persoonlijkheid is onuitwisbaar.
    Hans Anten

    Hans - Utrecht
    15 januari 2021

    Deel deze pagina:

   • Herinnering aan André
    reactie 53   |   niet OK
    Het bericht van je overlijden bereikte mij gisteren.
    Meteen na het lezen hiervan kwamen de herinneringen van lang geleden naar boven.
    De tijd dat ik je heb leren kennen was in de periode dat jij in de Pieter Saenredamstraat woonde, waar ik ook een korte tijd heb gewoond. Onze ouders waren kennissen van elkaar en we kwamen regelmatig bij jullie op bezoek. Nadat wij verhuisd waren bleven we elkaar opzoeken en heb ik meerdere keren bij jullie gelogeerd.
    Tijdens deze logeerdagen hebben we samen leuke dingen gedaan in Utrecht.
    Een paar jaar geleden heb ik met mijn vrouw en een nicht uit Utrecht geprobeerd je te bezoeken. Bij een paar boekwinkels in het centrum hebben wij navraag gedaan en kregen we te horen dat je helaas niet bereikbaar was.
    Jammer dat het toen niet is gelukt om met jou over vroeger, toen we nog jong waren, te praten.
    Je bent en blijft in mijn gedachten en de dagen met jou zal ik bewaren.
    Heel veel sterkte voor de familie en speciaal voor je zus Joke.
    Breda,
    Paul Taks.

    Paul - Breda
    15 januari 2021

    Deel deze pagina:

   • reactie 52
    Werner van den Berg

    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:


    Werner - Maastricht

    13 januari 2021

   • Persoonlijke reactie...
    reactie 51   |   niet OK
    Gecondoleerd met het verlies van André

    Annemieke - Utrecht
    13 januari 2021

    Deel deze pagina:

   • Dank voor alles
    reactie 50   |   niet OK
    Beste familie,
    Zeer gecondoleerd met uw verlies. Heel veel sterkte.
    Ik dank André voor alles wat hij voor het boekenvak heeft betekend. En dat is heel veel. Ik dank hem in het bijzonder voor alle prachtwerken die door hem een weg vonden naar de Koninklijke Bibliotheek.

    Arno - Den Haag
    13 januari 2021

    Deel deze pagina:

   • Persoonlijke reactie...
    reactie 49   |   niet OK
    Beste familie van André,

    Het verdriet mij zeer dat André is overleden. André heeft veel voor Museum Meermanno betekend. Door zijn bemiddeling is het museum, en daarmee het nationaal cultureel erfgoed, in de loop van enige decennia verrijkt met vele bijzondere objecten. Vanaf 2003 heb ik regelmatig contact met André gehad, een contact waar ik met veel warmte aan terugdenk. Hij was altijd bereid zijn grote kennis van zaken met anderen te delen; het museum kon ten alle tijden een beroep op hem doen.
    Ik en mijn collega's zullen hem zeer missen.

    Rickey - Den Haag
    13 januari 2021

    Deel deze pagina:

   Laat nabestaanden weten dat u aan hen denkt

   Plaats een reactie