Overlijdensbericht en herinneringsplaats van

Anna Smit - Dijkstra

02-02-191422-10-2016
  • 2 februari 1914 - Lippenhuizen
  • drie zoons en twee dochters
  • Lammert Smit

Anna Smit - Dijkstra werd geboren in Lippenhuizen op 2 februari 1914. In 1939 ontmoette ze haar partner Lammert Smit. Anna en Lammert trouwden op 17 september 1943. Anna had drie zoons en twee dochters: Harry, Anne, Jan, Titi en Hetta . De laatste woonplaats van Anna was Lelystad.

In liefdevolle herinnering aan onze mooie, sterke, Friese moeder Anna Dijkstra
In 2014 werd Anna 100 jaar. Die mijlpaal heeft zij gevierd met al haar familie, vrienden en bekenden in de Kantine in Lelystad. Ze heeft daar toen enorm genoten. Die dag beschouwde zij als een afscheid. Op die dag is alles gezegd zei ze en dus wil ik dat er later als ik overlijd niet opnieuw allerlei toespraken worden gehouden. Jullie kunnen mij liever nu bloemen geven dan later op mijn graf. Met het geld dat zij op die feestelijke dag kreeg heeft ze samen met Titi een heerlijke bootreis op de Rijn gemaakt.

Haar begrafenis wilde zij sober en in kleine kring laten plaatsvinden. Die wens hebben wij vanmorgen voorafgaand aan deze bijeenkomst vervuld. Wij hebben haar te ruste gelegd in het graf bij Hetta en Lammert.

Anna heeft in haar leven moeilijke tijden gekend doordat veel geliefden haar ontvielen. Haar broer Johannes stierf 18 jaar jong en haar mem werd niet ouder dan 56 jaar. Het verlies van haar zus Riek, haar dochter Hetta en haar man Lammert lieten diepe sporen na. Geleidelijk aan overleden al haar generatiegenoten en zij miste al die mensen. Toch behield zij altijd haar positieve, strijdvaardige instelling.

Anna werd geboren in Friesland als jongste dochter in een gezin met 7 kinderen. Als jong meisje begon zij te werken bij de lokale dokter. Ze had een kleine zolderkamer in het doktershuis en werkte lange dagen in het huishouden. In haar spaarzame vrije tijd ging ze naar kookcursus en naar dansles. In die tijd draaide zij haar hand niet om voor lange fiets- en schaatstochten van 100 kilometer of meer. Op latere leeftijd zat ze op gymnastiek en speelde ze volleybal en tot op hoge leeftijd heeft ze gezwommen. De fiets bleef pas in het schuurtje staan na haar negentigste levensjaar. Ze hield van toneelspelen, in Lelystad Haven was ze lid van de toneelvereniging Isolamento. Op honderdjarige leeftijd speelde ze nog zichzelf in ‘Jong en oud’ waarmee een aantal keren werd opgetreden in Lelystad.

Rond haar vijfentwintigste vertrok Anna uit haar vertrouwde Friese omgeving. Samen met haar zus Riek ging zij werken in een hotel op Urk dat toen nog een eiland was. Daar vond zij haar grote liefde, de Schokker sleepbootkaptein Lammert Smit. Ze trouwden en kregen samen 5 kinderen. Bijna vijftig jaar waren zij gelukkig samen. Eerst op de sleepboot Ens en later op de woonark Trynsje die achtereenvolgens op Urk, in Zierikzee, Enkhuizen, Monnickendam en tenslotte, meer dan 50 jaar, in Lelystad lag.

Toen de kinderen jong waren was Anna thuis en verzorgde zij het huishouden en de opvoeding. Maar toen alle kinderen de deur uit waren ging ze toch weer aan de slag als koffiedame bij de Rijksdienst in Lelystad. Ze verdiende graag haar eigen centjes. Als vriendin Tjitta op bezoek kwam werd er gesjoeld en gerummicubd. Tot op hoge leeftijd bleef Anna de krant lezen die elke dag trouw door Meuleman in de bus werd gestoken. De cryptogrammen werden opgelost en opgestuurd voor een kans op een prijsje. De televisie stond alleen ’s avonds aan vooral als er een voetbalwedstrijd op was.

Anna kon heel direct zijn, recht door zee. Je wist dus wat je aan haar had. Ze hield van een grap en maakte makkelijk contact. Die eigenschappen zorgden ervoor dat zij ook op latere leeftijd niet alleen kwam te zitten. Ze kon altijd rekenen op de steun van haar kinderen en schoonkinderen en een grote kring van vrienden en bekenden, jong en oud, bleven haar bezoeken. Ze vond het altijd leuk om in de auto meegenomen te worden voor uitstapjes. Daar kon ze tot voor kort reikhalzend naar uitkijken. Veel plezier beleefde ze aan de bezoekjes van de achterkleinkinderen Nils en Reinout en van de kleine Hidde uit Lelystadhaven.

Brigit, de huishoudelijke hulp, was jarenlang een enorme steun. Herman hield altijd een
oogje in het zeil en trok zo nu en dan zijn duikerspak aan. Eens zocht hij lange tijd tevergeefs onder water naar Anna’s gebit dat overboord zou zijn gevallen. Toen het gebit even later gewoon op tafel bleek te liggen is daar hartelijk om gelachen, niet in het minst door Anna zelf. Ruud verrichtte veel klussen op en rond de ark. Jelle verraste haar regelmatig met een bezoekje en versgebakken vis. En zo zijn er nog vele anderen die haar bezochten maar niet allemaal bij naam kunnen worden genoemd. Veel lof verdienen de liefdevolle en vakbekwame thuiszorgmedewerkers die haar de laatste 9 jaar verzorgden en die het voor haar mogelijk maakten op de Trynsje te blijven wonen.

Toen het einde naderde maakte Anna duidelijk dat zij haar leven als voltooid beschouwde. Ze was de laatste tijd erg vermoeid maar had gelukkig weinig pijn en was niet angstig. Ze kon moeilijk meer alleen zijn. Titi verbleef steeds vaker bij haar op de ark. In de nacht van vrijdag op zaterdag 22 oktober 2016 overleed zij rustig in haar slaap in het bijzijn van haar kinderen en schoondochter Augusta.
In de keuken bij Anna hing een bescheurkalender met gedichtjes van Toon Hermans. Eén van de thuiszorgmedewerkers las haar de laatste maanden steeds zo’n gedichtje voor. Het gedichtje van 22 oktober 2016 heeft Anna niet meer kunnen horen. Ze zou vast hebben geglimlacht bij de tekst van die dag:

Soms flirt ik met de dood
en af en toe nog gekker,
denk ik, als ik een kerkhof zie:
‘Wat liggen die daar lekker’.

We zijn dankbaar dat zij zolang bij ons mocht zijn.
Lelystad, 28 oktober 2016, Familie Smit

Correspondentie-adres: titismit2@gmail.com

Biografie
* verplichte velden

Gedenkplaats geopend door:

Anne Smit

Help dit bericht te

verspreiden