gedenkplaats van

Barend Biesheuvel

05-04-192029-04-2001
   Op 29 april vorig jaar overleed oud-premier en ARP-er Barend Biesheuvel in het Haarlemse Spaarneziekenhuis. Hij werd 81 jaar oud.

   Hoewel toenmalige politici in Biesheuvel de opvolger zagen van antirevolutionaire leiders als Kuyper en Colijn, was hij uiteindelijk slechts twee jaar, van '71 tot '73, premier. Reeds na een jaar struikelde het kabinet Biesheuvel. Vervolgens bleef de ARP-politicus in hart en nieren nog een jaar demissioniar premier.

   Biesheuvel, die vaak 'mooie Barend' werd genoemd, was afkomstig uit een gereformeerd boerengeslacht uit West-Friesland. Na zijn rechtenstudie aan de Vrije Universiteit maakte hij carrière bij de christelijke boerenorganisatie CBTB. In 1956 kwam hij op 36-jarige leeftijd in de Tweede Kamer voor de ARP.

   Premier Kok noemde Biesheuvel een markante politicus die in de jaren '60 en begin jaren '70 als boegbeeld van de ARP een belangrijk stempel op de Nederlandse politiek drukte. Biesheuvel is zich volgens Kok ook na zijn premierschap blijven inzetten voor de nationale zaak.

   Tijdgenoten oud-premier Piet de Jong (KVP) en oud-ARP-leider Willem Aantjes wisten dat hij ongeneeslijk ziek was, maar waren toch geschokt door zijn overlijden. Als minister van landbouw heeft Biesheuvel volgens De Jong werk van onschatbare waarde verricht. ,,Vooral in Brussel heeft hij in lange debatten de Nederlandse belangen verdedigd.''

   Aantjes ziet in Biesheuvel een groot parlementariër waaraan de huidige generatie kamerleden een voorbeeld kan nemen. ,,Hij voelde zich in '67 niet te groot om na een mislukte formatie in de Kamer als fractievoorzitter terug te keren. Het werk in de Kamer beoefende hij met veel hartstocht en liefde.''

   Het CDA herdenkt Biesheuvel als een maatschappelijk bewogen politicus met een groot sociaal gevoel. fractievoorzitter Balkenende vindt kenmerkend voor zijn gezag dat hij in '71 premier werd van een kabinet waarin de ARP lang de grootste niet was.

   Voeg uw reactie of herinnering toe met:

   Of stuur een...

   Bloemetje Kaartje
   • Persoonlijke reactie...
    reactie 1   |   niet OK
    Ja, ik herinner me premier Biesheuvel nog heel goed. Ook zijn vrouw, die naar ik me herinner helemaal niet zo blij was met zijn politieke ambities. Hij was een heel integer, knap en kundig bestuurder, en mijn generatie is hem veel dank verschuldigd. Daarom van mij een kaarsje.

    erica kellenbach -
    22 november 2003

    Deel deze pagina:

   Laat nabestaanden weten dat u aan hen denkt

   Plaats een reactie