Overlijdensbericht en herinneringsplaats van

Benno de Ruiter

11-05-194121-01-2021
   Dit is een algemene kennisgeving om u op de hoogte te brengen van dit verlies. U kunt dit bericht delen met andere bekenden. Naast informatie rondom het afscheid kunt u hier ook zelf reageren. Uw herinnering, reactie of condoleance wordt zeer op prijs gesteld.

   Voeg uw reactie of herinnering toe met:

   Tips over condoleren of herinneringen delen?

   • een droevig afscheid
    reactie 14   |   niet OK
    Benno leerde ik kennen halverwege mijn studie psychologie, inmiddels ruim een halve eeuw geleden.
    We hebben door de jaren heen contact gehouden; het was altijd bijzonder prettig om met Benno ervaringen en informatie te kunnen uitwisselen. Ook bezocht ik met hem enkele tentoonstellingen in de Hermitage, en vooral de expositie waarin ook een servies van Anna Paulowna was uitgestald, sprak hem erg aan want hij had zelf één zo'n bordje in huis!
    (daar mocht ik van eten bij een lunch, waarbij ook Guusje en Iris aanwezig waren).
    Wat mooi dat in de rouwadvertentie naast Hans als goede vriend ook Frotan is genoemd.
    Zijn heengaan is een groot gemis voor allen die hem zeer waardeerden.


    Ingeborg - 1075VS Amsterdam
    5 februari 2021

    Deel deze pagina:

   • Persoonlijke reactie...
    reactie 13   |   niet OK
    Aan de familie en vrienden van Benno

    In de NRC las ik het bericht van Benno's overlijden. Ik werd er stil van.
    Als ik aan Benno denk herinner ik me altijd de danslessen bij Martin in Haarlem tijdens onze middelbare schooltijd ( hoewel Benno mogelijk op een andere dag les had) en aan de feestjes op het Kennemer Lyceum, altijd fijn en gezellig om daar met Benno te dansen!
    Ik word er weemoedig van te weten dat Benno niet meer onder ons is.
    De laatste keer dat ik contact had met Benno was naar aanleiding van mijn zeventigste verjaardag waarmee hij me tot mijn verrassing heel attent feliciteerde. Daarna hebben we geprobeerd een klasgenootje van de lagere school - dat ook in Beverwijk woonde en ook op 11 mei jarig was - te achterhalen. Maar ondanks zijn speurzin is ons dat helaas niet gelukt.
    Het zal vreemd zijn voor jullie dat Benno er niet meer is. Heel veel sterkte allemaal.
    Benno was een fijn mens!

    Nelleke nan der Werff

    Nelleke - Heemstede
    5 februari 2021

    Deel deze pagina:

   • Lieve Oom
    reactie 12   |   niet OK

    Lieve Oom Benno,

    Ik weet nog dat jij tegen mij zei dat ik lichtpuntjes moest vinden na het verlies van mijn eerste kindje. Want volgens jou zijn die er altijd en daar kun je je aan vast houden. Jouw woorden en steun hebben mij er zeker doorheen geholpen met als resultaat ons wondertje Luchò . Je was zo blij voor mij dat ik eindelijk moeder mocht worden en ik was zo blij dat jij Luchò nog hebt leren kennen. Wat een geweldige foto van jullie twee. Dat moment van die foto zal ik dan ook nooit vergeten!

    Ik heb van elk bezoek genoten en bedank jou voor de oom die jij bent geweest voor mij! In mijn hart zal je voor altijd blijven kloppen.

    Liefs,
    Floor


    Floor - Vlaardingen
    5 februari 2021

    Deel deze pagina:

   • Zomaar even.....
    reactie 11   |   niet OK
    Een laatste groet en een "groot dankjewel " voor de 25 jaren dat we samenwerkten in de bibliotheek van het Psychologisch Laboratorium te Amsterdam.
    Veel geleerd, veel gelachen en vaak fijne gesprekken als dat nodig was.
    Een groet uit Loosdrecht!

    Hannie - Loosdrecht
    4 februari 2021

    Deel deze pagina:

   • Lieve Benno,
    reactie 10   |   niet OK
    Van een aardige en trouwe collega werd je een goede vriend van Paul en mij.
    Belezen en bereisd als je was, een boeiende gesprekspartner.
    Een welkome gast op verjaardagsfeestjes , soms een etentje over en weer, je Charlotte Russe,
    Een toevallige ontmoeting in theater, ,een telefoongesprek, een brief, een kaartje...
    Dit alles staat nu voortaan in mijn geheugen gegrift.
    Cisca

    F.R.(Cisca) - Diemen
    4 februari 2021

    Deel deze pagina:

   • bibliothecaris psychologie
    reactie 9   |   niet OK
    Benno was de bibliothecaris van de subfaculteit psychologie; altijd bereid tot uitleg en hulp. Verrast was ik toen ik op zijn kamer een aquarel van een Texelse boerderij zag hangen, geschilderd door mijn moeder. Hij had het uit het depot BKR-kunst bemachtigd en was er enthousiast over. Hij heeft toen kennis gemaakt met mijn moeder, de schilderes. In de afgelopen 10 jaar kwamen we (Guusje, Ingeborg, Benno en ik ) af en toe bij elkaar en reflecteerden op de zo veranderde universiteit en op kunst en cultuur. Benno was een aangename en erudiete man, wiens gezelschap ik waardeerde.

    Iris - Houten
    1 februari 2021

    Deel deze pagina:

   • Dankjewel Benno
    reactie 8   |   niet OK
    Jij bent zo belangrijk voor mij geweest. Toen ik in 1975 als 35-jarige studente psychologie kwam studeren op 'het Lab' in Amsterdam, kende ik er niemand, jij wees me de weg en altijd kon ik na studeren in de studiezaal bij jou terecht voor een praatje.

    Guusje - AMSTERDAM
    1 februari 2021

    Deel deze pagina:

   • foto's van Benno
    reactie 7   |   niet OK

    Dag nichtje en naamgenoot Janneke (berichtje op fb), en andere familieleden en vrienden van Benno.
    Wat een mooie herinneringen hebben jullie geschreven. Heel fijn te lezen! Ik hoop en denk dat jullie ook blij worden van deze foto's waarin het nog iets makkelijker is om Benno te herinneren zoals hij was: lief, vol aandacht, vol interesse en vol boeiende verhalen en onderwerpen.
    Janneke


    Janneke - Amstelveen
    30 januari 2021

    Deel deze pagina:

   • Benno als collega
    reactie 6   |   niet OK
    In de jaren '90 waren Benno en ik gedurende een tiental jaren collega's bij de bibliotheekvoorzieningen van de UvA, Benno bij Psychologie in de Roetersstraat, ik in de binnenstad. Wij hadden verschillende functies, en wij werkten ieder in een ander gebouw. Daardoor hadden wij slechts af en toe contact. Maar dat contact was altijd zeer collegiaal en plezierig. Ik herinner mij Benno als een vriendelijk en voorkomend mens, een gentleman. Toen ik enkele jaren later - en toen het werk ons niet meer met elkaar in contact bracht - afscheid nam van de UvA is Benno naar mijn afscheidsbijeenkomst gekomen. Ik heb dat zeer op prijs gesteld.
    Ik bewaar een zeer goede herinnering aan hem, en ik zal steeds met genegenheid aan hem denken.
    Hij ruste in vrede.

    Johan - Amsterdam
    30 januari 2021

    Deel deze pagina:

   • Geen echt nichtje
    reactie 5   |   niet OK

    Eerder vandaag heb ik via het computerscherm meegekeken naar de uitvaart. Wat hebben jullie dat mooi gedaan. Persoonlijke toespraken, mooie muziek en het was fijn om foto's te zien.

    Het heeft een paar jaar geduurd voordat ik snapte dat mijn "oom Benno" niet een echte oom was. Als neef van mijn vader was hij mijn achterneef? Enfin, maar wel familie. Hij was erg vaak bij mijn grootouders in Arnhem en kwam ook met hen mee naar mijn verjaardag op 1 januari. Ik herken veel in wat jullie vertelden. We deelden een interesse in geschiedenis. Mijn scriptie waarin Klaus Mann voorkwam heeft Benno gelezen en naar aanleiding daarvan stuurde hij me een kaart met foto van Klaus Mann. Zo attent.
    In Amsterdam ben ik hem tijdens mijn studie wel eens tegengekomen in de bibliotheek. Toen ik hem een keer liet groeten door een student psychologie met wie ik bevriend was, realiseerde ik me dat ik niet zijn 'echte' nichtje Janneke was. Janneke de Ruiter bleek helemaal niet de groeten te hebben gedaan en de goede jongen niet eens te kennen. Nee, dat was ik. Toch ook en beetje een nichtje.
    In 2005 trouwde ik en gaf een feest in Wijk aan Zee. Benno is toen langs gekomen met Frotan en Fawahd(?). Hij had ze zijn jeugdomgeving laten zien en nam ze mee naar mijn feestje op het strand. (zie foto; 23 september 2005).
    Ik miste Benno al een beetje omdat we elkaar na het overlijden van mijn oma haast niet meer zagen bij familiegelegenheden. Het is pijnlijk dat het nu helemaal niet meer kan.
    Het was fijn te horen dat hij de laatste periode met zoveel liefde omringd was.

    Janneke Schoo


    Janneke - Hilversum
    28 januari 2021

    Deel deze pagina:

   Laat nabestaanden weten dat u aan hen denkt

   Plaats een reactie

   Inspiratie nodig voor uw reactie?


   De mooiste herinneringen zijn vaak eenvoudige momenten waar je het eerst aan denkt. Condoleances zijn vaak de woorden die als eerste in je opkomen om verdriet te delen.


   Tips nodig voor het schrijven van condoleances of herinneringen?


   Niet iedereen die reageert kent zowel de nabestaanden als de persoon die overleden is.
   Het gaat om uw betrokkenheid, een reactie plaatsen is dan altijd gepast.