Overlijdensbericht en herinneringsplaats van

Boudewijn Paans

31-10-194301-07-2021

   Voeg uw reactie of herinnering toe met:

   Tips over condoleren of herinneringen delen?

   • Geen openbaar Kunstbezit.
    reactie 14   |   niet OK
    De Heer Boudewijn Paans heb ik nooit persoonlijk ontmoet. Een aangename Facebook ‘-genoot’ Toen ik bij zijn overlijden zijn woorden: “we zijn allemaal krullenjongens” las, heeft mij dat diep geraakt . In mijn opvatting mag iedereen die het naar het hoofd stijgt, deze woorden goed in zijn oren knopen. Moge het een vaste uitdrukking worden. Ieder heeft zijn eigen waarde. De een in het ene echelon de ander in het ander. Vergeet rangen en standen voor elk project zijn meer mensen nodig. Bij zo’n instelling past geen ‘happening’ bij zijn dood. Rouwen is een privé aangelegenheid. Bijzondere mensen zijn geen openbaar kunstbezit. Ik spreek de hoop uit dat Wikipedia deze gevleugelde woorden onder zijn vlag opneemt. Op zijn eigen pagina en als wijsheid in het algemeen. Mijn gedachten dwaalden af naar Albert Hahn spotprent 1903 de Spoorweg staking Gansch het Raderwerk staat stil als uw machtige hand dat wil. De mens is heel nietig, nog geen stipje in het heelal. Ik ben zelf een idealistische Einzelgänger met groepen heb ik niets. Maar ik ben me zeer bewust, wil je iets in jouw tijdsbestek bereiken , dat alle krullenjongens dat samen doen. Van ‘hoog’ waardigheid bekleder tot de jongste bediende. In Memoriam Boudewijn Paans.
    Manja Croiset

    Manja - Hoogland
    31 juli 2021

    Deel deze pagina:

   • Aangenomen
    reactie 13   |   niet OK
    Het was in de zomer van 1980. Ik had net mijn einddiploma van de School voor de Journalistiek behaald en ging – onaangekondigd – met een voorstel voor een reportage over Sint Maarten naar de redactie van de VPRO-radio in Hilversum. Mijn idee werd afgewezen, want de VPRO had net een serie over de Antillen uitgezonden. ‘Maar ga eens praten met Boudewijn Paans’, kreeg ik te horen. ‘Die zoekt een verslaggever voor de VPRO-gids.’ Ik liep van de radiovilla naar de villa waar Paans en zijn gids-redactie kantoor hielden. Ik klopte op Boudewijns deur en werd binnengelaten. Ik vertelde hem wie ik was en hij begon uit te leggen wat voor verslaggever hij zocht. Toen ging de telefoon en hij voerde een langdurig gesprek met Kees van Kooten, zo begreep ik al snel. Toen hij had opgehangen, refereerde ik aan dat gesprek, waarop hij in woede uitbarstte. Zeker, je hoort wat je hoort, maar nooit, nooit mag je dat laten blijken! Wie dacht ik wel dat ik was? Daarna zei hij: ‘Je bent aangenomen.’
    Zo begon ik voor de gids te werken, met Boudewijn als mijn mentor. Hij was inspirerend en geniaal; zijn ideeën voor artikelen waren briljant. Nooit zal ik hem vergeten, hij ruste in vrede.
    Alfred van Cleef

    Alfred - Amsterdam
    15 juli 2021

    Deel deze pagina:

   • herinneringen van een pennenlikker
    reactie 12   |   niet OK
    De dierbaren van Boudewijn Paans wil ik langs deze weg van harte condoleren met zijn overlijden. Ik wens u veel sterkte toe in deze dagen, maar ook in de toekomst. Mogen alle goede herinneringen aan hem u tot troost zijn. In een ver verleden was ik redactie administrateur bij de Volkskrant en in die hoedanigheid had ik ook met Boudewijn te maken, weliswaar zakelijk, toch prettig en zonder problemen ! Ik bewonderde hem vooral hoe hij zich in het journalistieke wereldje wist te handhaven.
    Hij schreef toen ondermeer in Het Vervolg ( 1986 ). Wat mij vooral is bijgebleven is zijn hilarische verhalen over een door hem in Duitsland gevolgde zwemcursus waarvan de eigenaar beweerde iemand in een week het zwemmen te kunnen leren. Of dit bij Boudewijn is gelukt kan ik me niet meer herinneren!
    Jaren later liep ik na een museumbezoek in Rotterdam langs een terrasje, op de eerst rij zat Boudewijn, hij herkende mij meteen. Hij had die middag dezelfde tentoonstelling in het museum bezocht en vertelde dat hij inmiddels in Rotterdam woonde. Hoewel een kort gesprekje, hij was nog dezelfde zoals ik me hem herinnerde, een aimabel en bijzonder vriendelijk persoon.
    Ik heb veel aan hem gedacht, dezer dagen
    Erwin Horwitz

    Erwin - Vinkeveen
    13 juli 2021

    Deel deze pagina:

   • Mijn privé-herinnering
    reactie 11   |   niet OK
    Omdat wij dorpsgenoten waren in Rijnsaterwoude en Nel Anneke daardoor kende, werden wij verschillende keren uitgenodigd bij Boudewijn thuis voor feestjes en partijen. ALTIJD GEZELLIG. Later werden wij ook in Soest uitgenodigd, vandaar onze goede herinneringen.
    ZAKELIJKE HERINNERING
    Betreft de VPRO-overlevingscampagne. Ik was verkoopleider bij de advertentie-acquisitie van de Volkskrant. Dus Boudewijn wist mij te vinden om de hele pagina met rode steunkleur zo goedkoop mogelijk in de krant te krijgen. Ook door onze uitstekende privécontacten deed ik mijn uiterste best om de pagina's zo goedkoop mogelijk in de krant te plaatsen. En ik verzeker u dat de pagina's ver onder de geldende tarieve geplaatst werden. Tevens heb ik zoveel mogelijk aan Boudewijns plaatsingsverzoeken kunnen voldoen, hetgeen in die tijd met overvolle vrijdag- en zaterdagkranten zeker niet eenvoudig was.
    Al met al, heel fijne herinneringen, zowel privé als zakelijk.
    Wim Blom

    Wim - Rijnsaterwoude
    12 juli 2021

    Deel deze pagina:

   • Lid
    reactie 10   |   niet OK
    In 1970 werd ik, meteen nadat ik het ouderlijk huis had verlaten, lid van de VPRO. En dat heb ik tot op heden kunnen blijven door de creatieve ideeën van Boudewijn Paans waardoor de VPRO gelukkig bleef bestaan in een omgeving van geestelijke verloedering. Ook zijn overlijdensbericht was weer een teken van zijn inspirerende en creatieve geest. Veel sterkte voor Anna en de kinderen gewenst.

    Karel - New York City
    10 juli 2021

    Deel deze pagina:

   • Stadhouderlaan en oud en nieuw op de Praamgracht
    reactie 9   |   niet OK
    Wanneer mijn moeder op reis moest verbleef ik regelmatig op de Stadhouderslaan bij Anna en Boudewijn. Anna smeerde mijn broodjes en sprak mij soms streng toe wanneer ik bijvoorbeeld niet naar het kerstfeest wilde. Boudewijn was veel aan het werk. Als hij dan thuis was, schilderde hij. Dat vond ik bijzonder, want ik dacht: "Dat lijkt mij best lastig schilderen". Wat ook bijzonder was het oud en nieuw op de Praamgracht. Daar werd natuurlijk wel wat gedronken. Na twaalven liep Boudewijn voorop in de polonaise op de beat van een soort van Russische wals. Deze mooie herinneringen (en natuurlijk veel meer) zullen mij altijd bijblijven.

    Thomas Brood

    Thomas - Soest
    10 juli 2021

    Deel deze pagina:

   • Herinnering
    reactie 8   |   niet OK
    Boudewijn zag ik voor het laatst 50 jaar geleden ongeveer, toch heeft zijn overlijden een grote indruk op me gemaakt.
    Ik was weer even terug in de tijd dat hij en mijn broer Kit samen op de Ivo in Amersfoort zaten en goed bevriend waren. Het plezier de humor ook zwarte humor en de krachtige persoonlijkheid van Boudewijn maakten ook op mijn moeder en mij een blijvende indruk. Het is een dierbare herinnering. Ik had Boudewijn ook nog mijn excuses willen aanbieden: heb hem ooit midden in Amsterdam met een kapotte auto laten zitten.
    Heb de excuses alsnog uitgesproken.
    Vera Rosenboom

    Vera - Diemen
    8 juli 2021

    Deel deze pagina:

   • Vallen en opstaan
    reactie 7   |   niet OK
    Eens gingen onze families samen op skivakantie. Anna had een romantisch huis gehuurd in de Franse Alpen. Met een grote bibliotheek en een heuse bron in het keldergewelf.

    Na een barre tocht met sneeuwkettingen bereikten we de idyllische plek. De kinderen Paans waren druk bezig om door de hoge sneeuw een pad naar de voordeur te graven. Zodat ook Boudewijn gemakkelijk naar binnen kon. Het was een hellinkje.

    Helaas viel Boudewijn al vrij snel en liet ons met bulderende stem weten dat hij deze hut de hele vakantie niet zou verlaten.

    Toen we de volgende dag na het skiën - enigszins bedrukt - thuiskwamen had hij de hele buurt verkend, vooral de lokale etablissementen. Zijn humeur was uitstekend.

    Vallen en opstaan, dat was Boudewijn.

    Connie Brood, Masja Abarov en Thomas Brood

    Connie - Baarn
    7 juli 2021

    Deel deze pagina:

   • een lege plek
    reactie 6   |   niet OK
    Een lege plek laat hij achter.
    Bij jullie, Anna, kinderen en kleinkinderen.
    Maar ook bij mij!
    Een lege plek kan weer gevuld worden, want er is genoeg om te bedenken bij deze man.
    Hij was er in al zijn uniek-zijn.
    Ik hield van hem!
    Heel veel sterkte voor jullie allemaal
    Henk

    Henk - Barendrecht
    5 juli 2021

    Deel deze pagina:

   • Persoonlijke reactie...
    reactie 5   |   niet OK
    Boudewijn mijn neef, 9Jaar ouder dan ik, en als jong kind confronterend aanwezig tijdens ons contact. Toen vond ik hem zielig met een strenge, maar lieve, moeder die zei" Nee, goed lopen, nee, je kunt het beter",! Maar door die aanpak is Boudewijn waarschijnlijk zo sterk geworden in zijn kunnen.
    Dan komt daar het moment, dat hij op ons vakantieadres "Zijn Anna" komt laten zien. Mijn reactie als tiener was natuurlijk "WAUW". En daarna volgde ik alle ontwikkelingen van alles wat hij presteerde. Ik voelde grote trots en kon dat soms uiten. Na het boek"Eindelijk invalide", voelde ik pas goed welke strijd hij streed. Veel op zijn tenen lopen.
    Vorige week schreef Arnon Grunberg een prachtige ODE aan "onze Neef". Na 't lezen, dacht ik erover hem te gaan bezoeken. Maar, zat hij daar nog wel op te wachten? Vooral na 't bericht afgelopen donderdag van zijn overlijden, besef ik dat mijn keuze goed was. Mooi, zoals Boudewijn alles deed en dat hij nu mag rusten. Aan alle familie wens ik heel veel sterkte toe met dit afscheid.
    Gertha

    Gertha - Heerewaarden
    5 juli 2021

    Deel deze pagina:

   Laat nabestaanden weten dat u aan hen denkt

   Plaats een reactie

   Inspiratie nodig voor uw reactie?


   De mooiste herinneringen zijn vaak eenvoudige momenten waar je het eerst aan denkt. Condoleances zijn vaak de woorden die als eerste in je opkomen om verdriet te delen.


   Tips nodig voor het schrijven van condoleances of herinneringen?


   Niet iedereen die reageert kent zowel de nabestaanden als de persoon die overleden is.
   Het gaat om uw betrokkenheid, een reactie plaatsen is dan altijd gepast.