gedenkplaats van

Cock van der Hoeven

20-07-194212-04-2020
   Antwoord, geschreven door Cock:

   Ik geloof in God de Vader,
   Bron van leven, creatief.
   Als ik in Zijn lofboek blader
   schrijft Zijn liefde mij een brief.

   Ik geloof dat Jezus God is,
   tegelijk mijn medemens;
   dat mijn levensloop geen lot is,
   maar vol toekomst, zonder grens!

   Jezus kwam om te bevrijden
   Vaders schepping, diep in nood;
   na een onnavolgbaar lijden
   overwon Hij doem en dood.

   Met Zijn ingeboren Geestkracht
   van de wieg tot na het graf
   staat Hij boven alle tweedracht,
   toont het beeld van Zijn komaf.

   Jezus keert terug op aarde,
   zet de wereld in Zijn licht:
   het geweld van tong en zwaarden
   legt het af in Zijn gericht.

   Vast doet mij Gods Geest geloven
   in één liefdevolle kerk,
   in een vuur dat niet zal doven
   dankzij Gods bevrijdingswerk.

   Eens zal ik de Vader kennen,
   komt Zijn schepping tot haar recht.
   Tijd om aan Zijn beeld te wennen
   heb ik eeuwig, ik ben echt!

   Voeg uw reactie of herinnering toe met:

   • Robert Scholma
    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:
    Robert - Zwolle
    12 mei 2020
    reactie 9
   • in memoriam Cock
    reactie 8   |   niet OK
    Beste Erwin, Marianne en Dennis, beste familie,
    Met ontroering las ik de overlijdensadvertentie van jullie vader in dagblad Trouw afgelopen zaterdag. Gecondoleerd met het grote verlies van jullie (schoon)vader, grootvader en overgrootvader.
    Als collega Duits, verbonden aan "Blaise Pascal", heb ik Cock leren kennen als een zeer markante persoonlijkheid. Allereerst vielen mij zijn belezenheid en zijn grote eruditie op. Dat betekende voor mij een grote stimulans tot verdere studie, ook na mijn afstuderen. Met name op mijn vakterrein heb ik in mijn latere periode als vakdocent veel voordeel gehad van onze hechte samenwerking. Dankbaar ben ik nog altijd voor alle inzichten die hij met mij deelde, voor zijn didactische tips, voor zijn gevoel voor humor en zijn scherpe opmerkingsgave.
    In het debat was hij onverslaanbaar, zeer ad rem en geestig. Bij de mondelinge examens die wij samen afnamen liet hij mij zien hoe je dat vakkundig en verfrissend doet. Al heel gauw gaf hij mij de vrije hand en vertrouwde hij me tal van zaken toe. We bereidden samen de luistertoetsen Duits voor, we zochten actuele teksten op, spraken ze in op band, voorzagen ze van open vragen en ontwikkelden correctiemodellen. De teksten uit het door hem geschreven boek "Tagesschauer" heb ik vele jaren klassikaal gebruikt. Een prachtige gelegenheid om de leerlingen met spannende en intrigerende korte verhalen kennis te laten maken. Veel heb ik gehad aan zijn analyses en overwegingen bij de teksten. Schrijven kon hij heel goed, dat blijkt ook uit het prachtige gedicht "Antwoord", een ontroerende en persoonlijke geloofsbelijdenis.
    Zo werden wij meer dan goede collega's: wij werden goede vrienden.
    Vaak nodigde hij me uit in Piershil waar we regelmatig tot diep in de nacht over ons vak spraken en ons verloren in eindeloze schaakpartijen. Wat waren dit geweldige tijden en wat ging er een positieve energie vanuit! Heel bijzonder waren ook de excursies naar Berlijn en de klasse-avonden met de leerlingen uit 6 vwo.
    Nadat Cock Blaise Pascal had verlaten , hebben we elkaar enigszins uit het oog verloren. Maar uit het oog was niet uit het hart!
    Ter gelegenheid van mijn pensionering in 2011 heb ik jullie vader uiteraard uitgenodigd. Hij schreef me dat hij door omstandigheden helaas verhinderd was om te komen. Ik ben ervan overtuigd dat we dat beiden erg jammer vonden.
    Jullie hebben een bijzondere vader gehad en daar mogen jullie dankbaar voor zijn en er moed uit putten. Voor nu en de komende tijd wens ik jullie allen veel kracht en bemoediging toe. Heel veel sterkte!
    Commer Overgaauw
    P.S. Wat een mooie fotoreportage!

    Commer - Hellevoetsluis
    21 april 2020

    Deel deze pagina:

   • Pim Jägers
    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:
    Pim - D-Börnsen
    21 april 2020
    reactie 7
   • Herinnering aan Cock
    reactie 6   |   niet OK
    Allereerst willen wij ons medeleven betuigen met het verlies van jullie vader en opa. We stellen het erg op prijs een rouwkaart te hebben mogen ontvangen.
    Leuke herinneringen hebben we aan de tijd dat Cock en Wil in Spijkenisse en Piershil woonden. Dat was de tijd dat Erwin, Marianne en Dennis nog jonge kinderen waren, een opgroeiend gezin. Cock was net als ik (Dick) werkzaam op CSG Blaise Pascal in Spijkenisse; hij was docent Duits en later conrector en ik gaf natuurkunde. Wij beleefden , naast het schoolwerk, o.a. een aantal geweldige schoolreizen naar West-Berlijn. Dat was toen een spannende ervaring met een bus vol leerlingen; zeker de eerste keer met de strenge controles voor en na de 'Transitweg' door de DDR.
    Ook de gezellige late uurtjes die we bij ons thuis met Cock hadden op doordeweekse avonden als hij nog even langs kwam om een afzakkertje te halen. Met z'n vieren speelden we ook geregeld een spelletje klaverjassen.
    Nadat Cock naar Wolters-Noordhoff vertrokken was, spraken we elkaar nog maar sporadisch, zoals bijvoorbeeld bij een reünie op school. De laatste keer dat we elkaar zagen was een jaar of zes geleden, toen we een dagje bij hen op bezoek waren in Assen. We hebben daar toen in de buurt nog gezellig met elkaar gegeten en herinneringen opgehaald.
    We blijven ons Cock herinneren als een gezellige, innemende man, die veel plezier beleefde aan zijn leraarschap. Daarin kon hij zich op een empathische manier aan leerlingen geven en had hij een scherp oog voor alles wat met taal te maken had.
    Wij wensen jullie als familie veel sterkte in de komende tijd en hopen dat mooie herinneringen de gedachten aan jullie (groot)ouders levendig houden.
    Albertine en Dick van der Poort, Spijkenisse

    Dick - Spijkenisse
    20 april 2020

    Deel deze pagina:

   • Herinnering
    reactie 5   |   niet OK
    In Trouw van 18 april jl. las ik het overlijdensbericht van jullie vader. Daarin als intro enkele gedichtregels van hem. Ja, gedichten schrijven kon hij heel goed. In mijn boekenkast staat Tagesschauer, een verzameling Kurzgeschichten van hem voor het middelbaar onderwijs. Ik heb ooit een exemplaar van hem gekregen tgv mijn verjaardag. Dat was in 1987. Bij hetdoorbladeren daarvan vond ik een gedichtje ( een acrostichon! ) speciaal voor mij geschreven:
    " Bij het vorderen der jaren
    Is het vrij algemeen
    Een beetje gas te sparen
    Schakelt men terug naar een. "
    Jullie vader kon heel gevat zijn en kon heel alert, ja snedig reageren op mijn opmerkingen. Daar was ik wel eens jaloers op. Als uitgever bij WN heeft hij Heinz Fischer en mij vele jaren kundig begeleid. Hij was natuurlijk ook een vakgenoot van ons. Na zijn WN-tijd hebben we elkaar uit het oog verloren, helaas. Van jullie moeder begreep ik dat hij de laatste tijd in een verpleegtehuis in Zuidhorn was opgenomen.
    Ik kan mevoorstellen dat jullie warme herinneringen aan hem hebben. Koester die maar.
    Met vriendelijke groeten, ook namens mijn vrouw,
    Tjark Biesma
    P.S. Schauer in Tagesschauer heeft vele betekenissen. Jullie vader kon fraai met woorden en begrippen spelen. Zo heeft hij de titel van een studieboek ook bedacht: Zur Stelle: kwam precies op tijd voor het meao.

    Tjark - Leek
    19 april 2020

    Deel deze pagina:

   • Ans Brands-van Leeuwen
    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:
    Ans - Velserbroek
    18 april 2020
    reactie 4
   • Pia Wolthuis
    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:
    Pia - Heemstede
    18 april 2020
    reactie 3
   • Sterkte toegewenst
    reactie 2   |   niet OK
    Gecondoleerd met het overlijden van jullie (schoon)vader en opa. Wat een mooie foto's, en mooie herinneringen.
    Heel mooi hoe jullie als kinderen en kleinkinderen altijd omzagen en betrokken waren bij jullie vader (moeder) en opa (oma). We hebben daar diep respect voor.
    Des te meer dan nu ook het gemis. We wensen jullie heel veel sterkte toe vandaag en in de komende tijd.
    Wim en Imma van Galen

    Wim en Imma - Schoonrewoerd
    17 april 2020

    Deel deze pagina:

   • Robert Matthezing
    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:
    Robert - Den Haag
    17 april 2020
    reactie 1

   Laat nabestaanden weten dat u aan hen denkt

   Plaats een reactie