gedenkplaats van

Duco Anton Schreuder

11-01-193118-04-2020
   Dit is een algemene kennisgeving om u op de hoogte te brengen van het overlijden van onze vader Duco Schreuder. U kunt dit bericht delen met andere bekenden. Uw herinnering, reactie of condoleance wordt zeer op prijs gesteld.

   Voeg uw reactie of herinnering toe met:

   • Eva Ketzer
    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:
    Eva - Rotterdam
    5 mei 2020
    reactie 39
   • Universeel
    reactie 38   |   niet OK
    Ook ik bewaar alleen heel goede herinneringen aan Duco Schreuder. Als grafisch medewerker van een buro in Groningen heb ik aan enkele van zijn publicaties meegewerkt. Daarbij hebben wij elkaar enkele malen ontmoet, en ook tot ver na die samenwerking hebben we regelmatig met elkaar gebeld. Ik bewonder zijn brede belangstelling en zijn energie, waardoor we het al gauw over meer dan de grafische weergave van grafieken kregen, maar ook over muziek en schilderijen; en over de toepassing van wiskunde niet alleen in verlichting maar ook de beleving van licht en bijvoorbeeld de afstand tussen spreeuwen in een zwerm.
    Mooi dat zijn wetenschap in zo vele documenten is vastgelegd, en dat vorig jaar zijn biografie is verschenen.
    Zo schijnt zijn licht door...
    Jan Faber, Groningen

    Jan - Groningen
    4 mei 2020

    Deel deze pagina:

   • Een praktische wetenschapper
    reactie 37   |   niet OK
    Wetenschap in dienst van de verkeersveiligheid, dat was de lijfspreuk van de SWOV. En Duco verstond dat als geen ander. Kennis verwerven door onderzoek te doen is één ding maar om dat tot toepassing te laten komen is meer nodig. Publiceren, netwerken, praktijk proeven opzetten en vooral ... volhouden. De gedrevenheid waarmee Duco zijn inzichten wist te verspreiden, staat me het meest bij. Openbare verlichting was zijn levenswerk. Minder bekend is dat hij motorvoertuigverlichting overdag (MVO) in Nederland op de kaart heeft gezet. Dit is daarna jarenlang onderwerp van discussie geweest in beleidskringen, tussen onderzoekers, met belangengroepen en zelfs in de pers. De gemoederen liepen daarbij hoog op. Al die tijd stond het ook in het onderzoekprogramma van de SWOV. De effecten op het gebruik van MVO zijn te zien op vele wegen buiten de bebouwde kom.
    Ook na zijn pensioen bleef Duco onverminderd doorwerken, fysieke klachten ten spijt. Gelukkig gaf hij ook veel tijd en aandacht aan zijn familie en hobby's. Daarover vertelde hij met veel liefde wanneer hij met mij meereed naar de reünies van oud-collega's verkeersveiligheid. Ik zal hem missen.
    Paul Wesemann


    Paul - Voorburg
    4 mei 2020

    Deel deze pagina:

   • Persoonlijke reactie...
    reactie 36   |   niet OK
    Beste kinderen van Duco van harte gecondoleerd met het overlijden van julie veel zijdige vader, veel sterkte toegewenst bij het verwerken van dit verlies.
    Met veel plezier heb ik nogmaals het boek Zo'n aardige man doorgenomen bij oa de
    bladzijden 204 en 205. Waaruit blijkt dat Duco de familie zeker op prijs stelde.
    Wij bewaren goede herinneringen aan Duco.x

    Jan - Oosterbeek
    3 mei 2020

    Deel deze pagina:

   • In Memoriam Duco
    reactie 35   |   niet OK
    De dood dooft het licht van het leven, maar nooit het licht van de liefde (Irmgard Erath)

    In dankbare herinnering aan een aimabel mens en enthousiast koorlid.
    Sterkte voor alle familieleden en dierbare kennissen van Duco

    Dini - Stompwijk
    1 mei 2020

    Deel deze pagina:

   • Zichtbare bijdragen aan verkeersveiligheid
    reactie 34   |   niet OK
    Duco Schreuder heeft een groot deel van zijn werkbare leven in dienst gesteld van het verkeersveiligheidsonderzoek bij SWOV, het nationale instituut op dat terrein. Hij was dé specialist op het gebied van tunnels, auto en openbare verlichting en heeft op dat gebied dan ook door de jaren heen belangrijke bijdragen aan de verkeersveiligheid geleverd. Wij tellen nog altijd meer dan 250 publicaties van zijn hand in onze bibliotheek. De tekst op zijn rouwkaart - 'Door de tunnel naar het licht' - is daarom zo mooi en toepasselijk. SWOV is Duco zeer dankbaar voor zijn belangrijke werk.

    Peter - Den Haag
    30 april 2020

    Deel deze pagina:

   • Aimabele Duco
    reactie 33   |   niet OK

    Graag wens ik de familie veel sterkte met het verlies van Duco.
    We hebben samen met hem enkele mooie publicaties mogen maken, waarbij we hem als zeer deskundig, meer vooral ook betrokken en vriendelijk hebben mogen ervaren.
    Het was een genoegen met hem te werken.
    Peter ten Hoor

    Peter - Groningen
    29 april 2020

    Deel deze pagina:

   • Altijd de beminnelijkheid zelve
    reactie 32   |   niet OK
    Beste familie,
    Gecondoleerd met het verlies van Duco. Ik heb hem als collega bij de SWOV een kleine 30 jaar meegemaakt. Duco schreeft de ene publicatie na de andere over verlichting, hetgeen hem door zijn collega's uit de hoek van de sociale wetenschappen - waartoe ik ook zelf behoorde - niet altijd in dank werd afgenomen. Maar Duco bleef daar, in ieder geval voor de buitenwereld, onverstoorbaar onder, waarschijnlijk mede door de nationale en internationale erkenning die hij voor zijn werk op het gebied van openbare verlichting kreeg. Overigens kreeg hij die erkenning ook in ruime mate binnen de SWOV, wat o.a. mag blijken uit het feit, dat hij jarenlang deel uitmaakte van een select groepje WKB-ers: een clubje van een man of vijf, dat belast was met de Wetenschappelijke KwaliteitsBewaking van SWOV-publicaties.
    Duco was een bescheiden, maar ook zeer ondernemende man. Toen vrijwel niemand nog naar China ging, ging Duco wel en kwam hij terug met een prachtige diaserie, die hij ook voor zijn SWOV-collega's vertoonde. En dat waren geen plaatjes van alleen maar toeristische highlights, maar vooral ook van het leven van Chinezen op het platteland.
    Verder herinner ik me dat hij zich na zijn pensionering, samen met Leidse astronomen, nog jarenlang heeft ingezet voor het terugdringen van de lichtvervuiling, die ervoor zorgt dat we in een groot deel van Nederland nog nauwelijks sterren kunnen zien. Door de komst van de dimbare led-verlichting lijkt daar nu gelukkig enige verbetering in te komen.
    Tot slot kan ik me ook nog herinneren, dat zijn dochter Elske een tijdje op de SWOV heeft rondgestruind. Wat zij precies deed, weet ik niet meer, maar wel dat ze op een even rustige en bescheiden manier te werk ging als haar vader.
    Moge Duco rusten in vrede - hij heeft er lang en hard genoeg voor gewerkt.
    En voor de familie: veel sterkte met jullie verlies.
    René.

    René - Leiden
    29 april 2020

    Deel deze pagina:

   • Van tijd tot tijd kreeg ik een aangenaam telefoontje
    reactie 31   |   niet OK
    Ik werk sinds eind 1996 bij de SWOV en heb Duco dus niet als werkzame SWOV'er meegemaakt. Maar mijn kamer was pal naast de bibliotheek en het kopieerapparaat waar Duco nog regelmatig kwam: even wat literatuur opzoeken, even een kopietje maken. En altijd met zijn kenmerkende boodschappentassen. Zo in het voorbijgaan sprak ik hem wel eens.
    Nadat de SWOV naar de Bezuidenhoutseweg was heb ik Duco nog maar een enkele keer gezien, maar zo om de paar maanden kreeg ik hem aan de telefoon. Meestal omdat hij op zoek was naar een publicatie die hij in ons nieuwe online bibliotheeksysteem niet kon vinden. Het duurde dan even voor hij wist wie ik ben en het voelde alsof ik zo'n beetje zijn laatste schakel was met de andere oud-SWOV'ers. Dan vroeg hij: heb jij Frits Flury nog gekend? Of Carlquist? Allemaal namen waar ik wel van gehoord had maar die ik niet heb meegemaakt. Maar het deed toch hem deugd.
    Tijdens die gesprekken vertelde hij vaak dat hij nog steeds met onderzoek bezig was, welk onderzoek hij in het verleden allemaal had gedaan en dat hij de SWOV nog steeds in de media volgde.
    De SWOV is de laatste jaren flink verjongd en het is er prima werken. Maar ach, die telefoontjes van tijd tot tijd, met Duco's verhalen van vroeger - hoewel ik die zelf niet heb meebeleefd - , ik zal ze missen.
    Ik wens Duco's naasten veel sterkte toe.

    Patrick - Den Haag
    28 april 2020

    Deel deze pagina:

   • Arnold & Noëlla Ysewyn - Van Duyse
    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:
    Arnold & Noëlla - 2070 Zwijndrecht
    28 april 2020
    reactie 30

   Laat nabestaanden weten dat u aan hen denkt

   Plaats een reactie