gedenkplaats van

Francine Shapiro

18-02-194816-06-2019
   Onlangs bereikte ons het trieste bericht dat Francine Shapiro, de grondlegster van de EMDR behandeling, op 16 juni jongstleden is overleden.

   Waar wij als Vereniging met bijna 5.000 leden dagelijks aan het werk zijn met EMDR, is het ooit bij haar begonnen. We verliezen in haar een boeiende en inspirerende vakvrouw, die door haar pionierswerk en haar drive het leven van velen positief heeft beïnvloed.

   Over haar werk
   In 1987 merkt zij tijdens een wandeling in het park op dat nare gedachten afvlakken wanneer zij ritmisch met haar ogen heen en weer beweegt. Dit fascineert haar en ze gaat aan de slag om deze ervaring repliceerbaar te maken. Een jaar later publiceert ze hierover en in 1990 richt ze het EMDR Institute op.
   Het was in 1993 dat pioniers Ad de Jongh en Erik ten Broeke kennismaakten met de therapie en in 1994 vond de eerste EMDR training in Nederland plaats. Die training eindigde Shapiro met de woorden: “You’ve got something precious in your hands to give to the world”.
   En zo bleek!

   In de jaren die volgden zijn velen opgeleid om te werken met EMDR, en hebben veel mensen baat gehad bij EMDR behandeling. Ook is er enorm veel onderzoek gedaan naar de werking en het effect van EMDR. Over de noodzaak en het belang van wetenschappelijk onderzoek zei Shapiro:

   “I want to repeat the same thing that I have said for years. There is so much we have done, but so much to do. Anyone who cares to can open the treatment room doors in a way that can really make an impact. Documenting your outcomes and sharing it is “research”. Research is not just about proving to others. It is a way to guide each one of us to establish the best practices. It is about staying on the right road.”

   Francine, dank je voor je wijsheid en inspiratie. Wij zullen doorgaan op de ingeslagen weg.
   Vereniging EMDR Nederland

   Voeg uw reactie of herinnering toe met:

   • Redmond
    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:
    - utrecht
    9 juli 2019
    reactie 2
   • Joke Donk
    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:
    Joke - Amstelveen
    26 juni 2019
    reactie 1

   Laat nabestaanden weten dat u aan hen denkt

   Plaats een reactie