Overlijdensbericht en herinneringsplaats van

Ger Limpens

09-08-195607-07-2021
   Zo onverwachts. Een prettig mens, partner, vader, schoonvader en opa. Bedankt voor je liefde en aandacht. Rust zacht, lieve Ger. We zullen je heel erg missen.   Herinneringen aan onze broer Ger:

   Ger is op 9 augustus 1956, als tweede zoon geboren in de rij van vier kinderen van Ser Limpens en Mia Rompen
   In eerste instantie heeft het gezin op de Benzeraderweg gewoond om in 1958 te verhuizen naar de Weltertuynstraat waar Ger tot aan zijn studententijd in het dorp Welten, destijds nog niet vastgegroeid aan Heerlen, heeft verbleven.
   Een van de eerste herinneringen die Ger zichzelf kon herinneren aan zijn kindertijd was bij de geboorte van Jeanne. Hij was bijna twee jaar oud en hij mocht gaan logeren bij een tante. Hij heeft daar gespeeld met twee gele bad eendjes die veel indruk op hem hebben gemaakt, getuige zijn latere verhalen.
   De wijze waarop Ger heeft leren lopen is heel bijzonder en mag dan ook niet ontbreken in deze. Ger hield zich vast aan een grassprietje, naast de zaagbok van pap, zodat hij een stevig houvast had.
   De geboorte van Loek, enkele jaren later is ook zo’n herinnering, die meermaals verteld is in familiekring door Ger en Pol: Pap zou een biggetje mee de slaapkamer hebben opgenomen.
   De jeugd in Welten is een tijd waarin met name mam heeft gezorgd voor de opvoeding en verzorging van de vier kinderen. Want pap moest in zijn werk als bakker veel onregelmatige diensten draaien.
   In die tijd kenden we nog veel ruimte om buiten te spelen. We denken daarbij aan:
   - Boompjes klimmen in de wei van Waelen, de tent opzetten, voetballen
   -Tijdens de bouw van het zogenaamde Flinstonedorp struinen door de betonnen elementen
   -Op de in aanleg zijnde autoweg fietsen en appeltjes pikken bij de boer
   -Het veld, achter de Thun, ingaan
   -Tijdens strenge winters schaatsen op de Weltervijver op Friese doorlopers die je maar moeilijk onder gebonden kreeg en in de zomers hutten bouwen in het omringende riet en natuurlijk in het water vallen
   -Het zwemmen in het open lucht zwembad Terworm, waar we met de fietsen naar toegingen en vele dagen op de graswei en in het water hebben door gebracht.
   etc. etc.
   Het weekend werd ingevuld met een vast ritueel van het gezin op zondag. Samen naar de mis gaan en vervolgens een wandeling of fietstocht met zijn allen maken, waarbij de fiets van pap later werd ingewisseld door een brommer.
   Ook al is Ger pas op latere leeftijd zelf een fervent beoefenaar van het wielrennen geworden, naast het fietsen met ons gezin was zijn interesse al vroeg gewekt getuige zijn bijdrage aan de wielercarrière van zijn jongste broer. Ger heeft er mede voor gezorgd dat een oude kleine herenfiets werd omgebouwd tot een rode racefiets voor Loek, persoonlijk door Ger beschilderd met naam van wieleridool Luis Ocaña.
   Daarnaast heeft hij zijn bijdrage geleverd aan het kalken van aanmoedigingsleuzen op de weg bij de wielerwedstrijd voor de plaatselijke favoriet van de Ronde van Welten.
   Een aantal zomers hebben we onze vakanties in Hammer (in de Eifel) doorgebracht. Een hele onderneming waarbij Ger en Pol de reis op de fiets, in de korte boksj, overbrugden met als toetje de Himmelsleiter, een behoorlijke klim. Zeker die keer toen er met Pinksteren nog 20 cm sneeuw lag. Ook in Hammer was het vaste prik om in de ochtenden een flink stuk te wandelen en in de middag konden we in de nabijgelegen Rur spelen en dammen bouwen.
   Een onbekommerde jeugd waarbij Ger de huiselijke karweitjes, zoals afdrogen, fruit en/of groenten plukken, konijnen en varkens voeren, probeerde te ontlopen. Dat was hem niet vreemd, hij dook liever in een boek, een strip of was met zijn vriend Thijs door Welten aan het struinen. Daarbij zijn zij beiden een keer samen met andere jongens door de politie betrapt op de zolder van der kerktoren, waar zij voor inbrekers werden aangezien. Destijds kende men nog geen HALT-straffen maar deed men het af met een middag straf schrijven op het politiebureau.
   Ger is een tijdje lang lid geweest van de scouting en gedurende enkele jaren heeft hij zijn misdienaar schap vervuld in de kerk van Welten. Al werd dit laatste niet vanuit de Roomse gedachte ingevuld, maar juist dat hij samen met Pol niet naar school hoefde te gaan als er een bruiloft of een begrafenis gediend moest worden.
   Over school gesproken, Ger is zijn schoolcarrière begonnen op de toentertijd geheten bewaarschool van de zusters in Welten om vervolgens de overstap te maken naar de Sint Martinus school; wat op dat moment nog alleen door jongens bezocht werd.
   Zijn middelbare school heeft hij ook dichtbij huis kunnen bezoeken, namelijk aan het Sintermeerten College. Een school die net uit de steigers was en als dependance van het bekende Bernardinus College Heerlen gevestigd werd in Welten. Het gebouw, dat inmiddels gesloopt is, heeft jarenlang een tekening van een gymschoen getoond waar Ger een van de tekenaars is geweest. Tekenen was naast schrijven en verhalen vertellen, een van zijn gaven. Voorbeelden hiervan zijn de vele creatieve uitingen van Ger, terugkerend in het geboortekaartje van Tim en Rens en andere borelingen, zijn jaarlijkse nieuwjaarswensen (nee geen kerstwens, daar deed Ger niet aan); uitnodigingen opstellen, tijdschriften maken e.d.
   Tijdens zijn voorlaatste jaar van het Atheneum heeft hij als gevolg van een hernia, de lessen staand bijgewoond. Een operatie is hem niet bespaard gebleven en rugklachten (vaker gezien als een familiekwaal van de Limpens) zijn hem ook op latere leeftijd blijven tarten.
   Deze hernia heeft er trouwens voor gezorgd dat Ger voor militaire dienst werd afgekeurd; waar hij overigens niet rouwig om is geweest.
   Ger was een belezen iemand, mogelijk uit nood geboren uit het feit dat hij jarenlang Loek de strips uit het Limburgs Dagblad heeft voor gelezen; liggend midden op de vloer in de woonkamer. Loek was namelijk niet zo enthousiast met lezen.
   In zijn puberteit ging hij zware discussies niet uit de weg, getuige de vele heftige gesprekken tijdens verjaardagsfeestjes met ooms en tantes.
   Ger is na het behalen van zijn VWO diploma in Utrecht wiskunde gaan studeren. Hij ging op kamers wonen, waarbij het vinden van een kamer in Utrecht, niet zomaar even geregeld was als je in Limburg woonde, niet over een telefoon en/of auto beschikte en computers en google nog helemaal niet bestonden voor de gewone burger.
   Marian is al vroeg in Ger’s leven gekomen en daarmee ook sedert jaren opgenomen in ons gezin. Met haar oranje mini was zij heel snel een vertrouwd en bekend gezicht in Welten en later ook in Utrecht waar ze samen is gaan wonen met Ger en een gezin hebben gesticht.
   Ook al zagen we elkaar niet zo vaak, toch was er de band tijdens onze jaarlijkse familietreffens op 2e kerstdag en 2e paasdag, een jarenlang gebruik, gestart in Welten bij mam en na haar overlijden in 2008 op toerbeurt bij een van ons vieren.
   En wat te denken van de jaarlijkse “monsterritten” tussen Welten en Maarssen of afhankelijk van de wind in omgekeerde richting van Noord naar Zuid; de Gentlemanrit in het Goy, het inmiddels tot traditie verworden bezoek aan Renkum samen met Jeanne en de twee tantes Limpens, waar Ger zich een waardig verpleger voor ome Bert toonde.
   Dit alles paste helemaal in wat Ger eerder voor mam heeft geschreven :
   “Soms deet d’r afstand d’r neet toe om kot bei te zieë”.
   Tot afgelopen week 7 juli, waar jij Ger ons bent ontvallen. We zullen nu zonder jou verder moeten, ieder met zijn/haar eigen herinneringen aan jou. Dat zijn er teveel om nu op te sommen. We zijn blij dat jij onze broer bent geweest. Weet dat we je missen en dat we jou meenemen in ons verdere leven.

   Pol, Jeanne en Loek

   Voeg uw reactie of herinnering toe met:

   Tips over condoleren of herinneringen delen?

   • Bedankt Ger!
    reactie 54   |   niet OK
    Had het net mijn zoon van 16 over wiskunde, en herinnerde mij hoe Ger (zo mochten we hem ook noemen meen ik), mij op de bovenbouw van het ATC in Hilversum les gaf, dat was rond 1984 of zo.
    Ik herinner mij een joviale, losse, bevlogen en populaire leraar, lederen schoudertas, beetje alternatief gekleed. Altijd leuke lessen.
    Ik was toen aan het prutsen met de eerste home computers, en Ger kwam met een wiskundige oplossing om de lege inhoud van een liggende deels gevulde diesel cylinder tank te berekenen.. '..dan vul je die formule in je pc in en dan rekent die het voor je uit ...'. Had hij echt werk van gemaakt!
    Spijtig te lezen dat Ger zo jong is overleden. Rust zacht Ger, bedankt voor je lessen!

    Tom - Weesp
    10 december 2023

    Deel deze pagina:

   • reactie 53
    Nico

    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:


    Nico - Enschede

    16 september 2021

   • Bijzondere leraar.
    reactie 52   |   niet OK
    Ger Limpens was mijn wiskundeleraar op het Alberdingk Thijm College te Hilversum.
    Zelfs na 30 jaar herinner ik hem als een bevlogen docent met passie voor zijn vak en niet bang voor het voeren van discussies die breder waren dan wiskunde alleen. Zijn lessen volgde ik met plezier.

    Rust zacht, meneer Limpens.

    Nathan - Haarlem
    2 augustus 2021

    Deel deze pagina:

   • Een zachte man met tóch een mening
    reactie 51   |   niet OK
    Dag Ger,
    Waarom zeggen wij sommige zaken pas als het te laat is?
    Tijdens ons leven ontmoeten wij voortdurend anderen. Sommigen daarvan zijn anders dan wijzelf, sommigen meer gelijkend. Maar het gebeurt slechts zelden dat men iemand ontmoet waarbij het gevoel bekruipt dat men een geestverwant heeft ontmoet. Dat is wel wat mij gebeurde toen ik jou, Ger, ontmoette. Wiskunde, de toepassing ervan, de maatschappelijke rol van onderwijs, religie, kunst, sport, politiek, ik vond alles interessant waarover en de manier waarop jij sprak. Het bijzondere was daarbij dat je er niet alleen met overgave over sprak, maar ook met aandacht luisterde naar wat anderen ervan vonden. En die anderen nooit en te nimmer het gevoel gaf dat jouw mening in beton was gegoten en niet nogmaals kon worden bezien. Vaclav Havel schijnt ooit te hebben gezegd: "Omring u met mensen die naar de waarheid zoeken. Maak dat u wegkomt zodra ze hem gevonden hebben." Bij jou had ik nooit de neiging om te maken dat ik wegkwam.
    Er zijn tegenwoordig weinig mensen die nog vragen stellen, en mannen al helemaal niet. Jij was wat dat betreft uitzonderlijk. Jouw belangstelling en aandacht waren een weldaad voor de ander. En jouw betrokkenheid, bij de mens en bij de mensen, was groot. Zo ben je voor mij ook een soort moreel kompas geworden. En stel ik mijzelf regelmatig de vraag, in lastige situaties: 'Wat zou Ger hiervan vinden?"
    Had ik nog de gelegenheid, dan zou ik je willen vragen wat je van onderstaand gedicht van Rutger Kopland vindt, waaruit ikzelf inspiratie haal. Ook in moeilijke tijden, bijvoorbeeld die na 7 juli 2021.

    ****
    Geef mij maar de brede, trage rivieren,
    de bewegingen die je niet ziet maar vermoedt,
    de drinkende wilgen, de zinloze dijken,
    een doodstille stad aan de oever.

    Geef mij maar de winter, het armoedige
    landschap, de akker zonder het teken van
    leven, de kracht van de krakende heide.

    Geef mij maar de kat als hij kijkt voor
    hij springt, om te vechten, te vluchten,
    te paren, te jagen, als hij kijkt.

    Geef mij maar een paard in galop, maar
    op zijn zij in het gras. Geef mij

    maar een vraag en geen antwoord.

    (Ruther Kopland, Plaatsen/Passage XII; Van Oorschot, 1977)
    ****
    Jij geeft ons nu misschien geen antwoorden meer, Ger. Maar je hebt ons veel gevraagd. En zoveel gegeven dat wij gesterkt verder kunnen, levend in liefde voor dat wat van waarde is.
    Ik dank jou hartelijk.

    Jos - Groningen
    20 juli 2021

    Deel deze pagina:

   • reactie 50
    Nicole

    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:


    Nicole - Arnhem

    16 juli 2021

   • Geen tot ziens
    reactie 49   |   niet OK
    Ger ik weet nog goed dat ik verrast werd door het bericht van je pensioen, we mailden nog even over wellicht een 'fysiek' afscheid bij Cito maar helaas mocht dit niet zo zijn. We gaan je missen! Je warme en krachtige energie, niet te bevatten dat die er niet meer is. Je hebt ons nog 1 laatste les geleerd en dat is dat je moet genieten van het leven want het kan zo ineens voorbij zijn. Lieve Ger rust zacht...
    Familie van Ger heel veel sterkte met het verwerken van zo'n plotseling en groot verlies...

    Stefanie - Elst
    16 juli 2021

    Deel deze pagina:

   • reactie 48
    patrick

    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:


    patrick - rotterdam

    15 juli 2021

   • Gedicht
    reactie 47   |   niet OK
    afscheidslied voor Ger van cluster exact.
    (op de muziek van Ne me quitte pas van Jacques Brell)

    Laat ons niet alleen,
    Wij willen jou niet kwijt.
    Je ziet toch hoe men lijdt,
    laat ons niet alleen.
    Er komt een nieuwe tijd.
    We zijn nu als los zand.
    Ach, laat maar, want
    ‘tis verspilde tijd
    Geen examens meer
    niet werken op de vlek
    (achter) de geraniums….
    dat is je nieuwe stek.
    Laat ons niet alleen
    Laat ons niet alleen
    Laat ons niet alleen
    Laat ons niet alleen

    Ger, Je warme stem
    vulde de ruimte
    van ons kantoor
    ’t gaat teloor.
    We zullen ons leven
    werken zonder rust
    om je levenswerk en lust
    goud en goed te geven.
    Ik sticht een lied
    waar jouw erfgoed troont
    waar jouw erfgoed loont
    waar je wil geschiedt
    Laat ons niet alleen
    Laat ons niet alleen
    Laat ons niet alleen
    Laat ons niet alleen...

    Beste lieve Ger,
    Ongelooflijk hoe snel je ons bent ontglipt. In december zong ik nog dit afscheidslied voor je, tijdens jouw afscheid bij Cito. Ik beloofde het nog eens live te zingen samen met de rest van ons cluster Exact, tijdens de fysieke versie van jouw afscheid samen met Jos. Dan pas zou je de tekst van me krijgen....Er zou zelfs een couplet bijkomen. Het heeft er nooit van kunnen komen. Hierbij alsnog de tekst, die zowel ludiek bedoeld was als gemeend, maar nu een harde werkelijkheid lijkt.
    liefs, Emmy

    Emmy - Den Bosch
    15 juli 2021

    Deel deze pagina:

   • Dag zorgzame sympathieke buurman “ Ger”
    reactie 46   |   niet OK

    Samen met Wil S. en Vera Z .naar de live stream van de uitvaart van “ Ger “ gekeken bij ons .
    Wat een indrukwekkend afscheid . Prachtig . Na afloop met de dames en Annette v d Klis en Annemarie Valen ‘n glas wijn gedronken op “ Ger” z’n grote reis !
    Wij wensen jullie heel veel sterkte met dit grote verlies.


    Carry en Cees - Maarssenbroek
    15 juli 2021

    Deel deze pagina:

   • reactie 45
    Frank

    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:


    Frank - Harderwijk

    14 juli 2021

   Laat nabestaanden weten dat u aan hen denkt

   Plaats een reactie

   Inspiratie nodig voor uw reactie?


   De mooiste herinneringen zijn vaak eenvoudige momenten waar je het eerst aan denkt. Condoleances zijn vaak de woorden die als eerste in je opkomen om verdriet te delen.


   Tips nodig voor het schrijven van condoleances of herinneringen?


   Niet iedereen die reageert kent zowel de nabestaanden als de persoon die overleden is.
   Het gaat om uw betrokkenheid, een reactie plaatsen is dan altijd gepast.