gedenkplaats van

Géza Frid

25-01-191013-09-1989
De Nederlandse componist van Hongaarse afkomst Géza Frid (1904 – 1989) behoort tot de sleutelfiguren van ons nationale, naoorlogse muziekleven. [Hij is dus niet in 1910 geboren, zoals het register vermeldt, maar in 1904.]

Géza Frid treedt als zevenjarig wonderkind voor het eerst als pianist in het openbaar op in zijn geboortestad Máramarossziget. In 1912 verhuizen zijn ouders naar Budapest om hun zoon daar te laten studeren aan de Ferenc Liszt Muziekacademie. Daar krijgt hij o.a. les van grootheden als Béla Bartók en Zoltán Kodály met wie hij ook na zijn vertrek uit Hongarije vriendschappelijke en collegiale contacten onderhoudt. In 1924 doet hij als enige in de geschiedenis van de Hogeschool eindexamen in twee hoofdvakken tegelijk, piano en compositie. Wegens het opkomend fascisme verlaat hij al spoedig zijn geboorteland, woont enige tijd in Frankrijk en Italië, en maakt met de Hongaarse violist Zoltán Székely een reeks concertreizen door Europa. In 1929 vestigt Frid zich definitief in Nederland. Als kosmopoliet verkiest hij uiteindelijk Amsterdam boven Brussel, Londen en Parijs, vanwege het muzikale klimaat natuurlijk doch tevens, zo bekent hij in 1984 in zijn autobiografie, vanwege “de merkwaardige en voor mij steeds acute aantrekkingskracht van de Hollandse meisjes!”. In 1937 trouwt hij in zijn woonplaats Amsterdam met de zangeres en pianiste Ella van Hall; in 1939 krijgen zij een zoon, Arthur.

Als succesvol concertpianist, maar ook als vertolker van kamermuziek maakt hij voor en na de oorlog talloze tournees over de gehele wereld. Tijdens de bezetting kan Frid als statenloos Jood niet optreden; hij is actief als vervalser van bonnen en persoonsbewijzen en neemt deel aan het kunstenaarsverzet. In 1948 wordt hij, eindelijk, genaturaliseerd. De pianist Frid ontpopt zich dan als een veelzijdig scheppend en uitvoerend kunstenaar; componist, pedagoog en auteur/recensent. Hij is docent aan het Muzieklyceum te Rotterdam en later, van 1964 tot 1970, hoofdleraar kamermuziek aan het Utrechts Conservatorium. Hij vervult allerlei bestuursfuncties in de muziekwereld, o.a. ruim twintig jaar bij Buma.

Géza Frid was een erudiet man met een onmiskenbare flair, een Nederlander die zijn afkomst niet verloochende, levensgenieter en zeer belezen literatuurliefhebber. Kunstenaar in hart en nieren, een romanticus ook die een uitzonderlijk vakmanschap koppelde aan een al even uitzonderlijk gevoel voor humor. Zijn muziek straalt dit uit! De Géza Frid Stichting en de Frid-site proberen de herinnering aan zijn persoon levend te houden en zijn werk als componist te propageren.

Voor een nader beeld én muziek van deze kunstenaar: zie "www.gezafrid.com"!

Schrijf condoleance
Bekijk condoleances
* verplichte velden

Gedenkplaats geopend door:

Stuur de beheerder een e-mail
Arthur Frid

Condoleances

Geef de nabestaanden uw steun en laat hier uw condoleance achter.

Het officiële condoleanceregister van Nederland

Herinneren is een vorm van ontmoeten…

Help dit bericht te

verspreiden