gedenkplaats van

Hendrik van Dijk

20-07-194419-07-2011
   Hendrik van Dijk: selfmade-ondernemer

   Met het overlijden van Hendrik van Dijk (66 jaar, 1 dag voor zijn 67e verjaardag) heeft de bouwwereld en de regio Gemert een markante persoonlijkheid verloren. Hendrik van Dijk was de grondlegger en ruim 35 jaren algemeen directeur van Unidek, het huidige Kingspan Unidek, een internationale onderneming die zich richt op de productie en toepassing van bouwmaterialen op basis van het isolerende EPS. Kingspan Unidek heeft haar hoofdzetel in Gemert.

   Wat Hendrik van Dijk in 1969 in een schuurtje achter het ouderlijk huis begon, is uitgegroeid tot een toonaangevende en slagvaardige onderneming, met op een gegeven moment meer dan 750 medewerkers en productie- en verkoopvestigingen in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk. Het bedrijf is Europees marktleider op het gebied van isolerende sandwichelementen en behoorde met een productiecapaciteit van 3,5 miljoen kubieke meter tot één van de grootste EPS-producenten ter wereld.

   De wijze waarop Hendrik van Dijk zijn bedrijf heeft opgebouwd, is volstrekt uniek geweest. Het ondernemen leerde hij in de praktijk. Voor een voortgezette opleiding was thuis geen geld. Na lagere en Ambachtsschool werkte hij als timmerman in de bouw, maar al op 18-jarige leeftijd begon hij een eigen aannemersbedrijf.
   Vanaf 1969 richtte hij zich op de toepassing van tempex als isolerend bouwmateriaal. In die tijd was vrijwel niemand overtuigd van de voordelen van het EPS als bouwmateriaal, maar hij zette door. Met vallen en opstaan werden de eerste producten gemaakt en geleverd. Talrijke technieken en processen moest hij eigenhandig ontwikkelen en construeren om zijn productvernieuwingen te realiseren. Langzaam maar zeker kreeg EPS de waardering die het verdiende, eerst in de agrarische sector, later in de particuliere en institutionele bouwsector.

   Unidek is gebouwd op progressief ondernemerschap, vindingrijkheid en pure wilskracht. De eerste jaren van pionieren legden de basis voor de latere innovatiekracht van het bedrijf. Hendrik van Dijk zorgde ervoor dat de bouw steeds op het juiste moment werd voorzien van de juiste producten. Één van de meest spraakmakende vernieuwingen was de introductie van het isolerende sandwichelementen voor hellende daken, in het midden van de jaren \'70.

   Het kwaliteitsbesef en de zorg voor het milieu komen tot uiting in de gekozen grondstoffen, het productieproces, de producten, de toepassingen en het hergebruik. Unidek beheerst de volledige keten en kan op eigen kracht nieuwe technologieën of marktinitiatieven ontwikkelen en toepassen. Precies zoals het Hendrik van Dijk voor ogen stond.

   Unidek is zijn voltooide levenswerk. Hij was er trots op en bleef – ook na de overname door CRH en later Kingspan én ondanks gezondheidsproblemen - tot het laatst ‘zijn’ bedrijf volgen. Zakelijke intuïtie, praktisch inzicht, creativiteit en vooral \'brute wilskracht\' lagen ten grondslag aan zijn levenswerk. Maar wellicht nog belangrijker was zijn sociale bewogenheid en het feit dat hij, ondanks zijn succes, de man bleef die hij was: gewoon Hendrik van Dijk.
   Hij had een eerlijk besef van eigenwaarde en was niet bang om voor zijn mening uit te komen. Dat was al zo in zijn jonge jaren: hard werken, niet zeuren en met beide benen op de (Gemertse) grond blijven, waren voor hem even vanzelfsprekend als het principe om te knokken voor zijn rechten.
   Hij was ook de bedenker en oprichter van Bedrijven Kontakt Gemert-Bakel. Sinds 1988 een sterk collectief van plaatselijke ondernemers.

   Hendrik van Dijk was een bevlogen èn bewogen ondernemer - een man uit één stuk - die \'gewoon blijven doen\' tot kunst verhief en juist daarom zoveel indruk maakte.

   Voeg uw reactie of herinnering toe met:

   • Altijd in mijn gedachten.
    reactie 6   |   niet OK
    Lieve Hendrik
    Het is al weer 5 jaar geleden,wat gaat de tijd snel!
    Ik wens fam heel veel sterkte toe deze dag.
    Ik ben trots op het bedrijf wat we samen hebben neer gezet.
    De fam zet de zaak geweldig voort.
    Ik denk nog heel vaak aan je terug wat je mij geleerd hebt.
    Liefs Henny de la Roy.

    Henny de la Roy - Venray
    19 juli 2016

    Deel deze pagina:

   • 2015
    Hendrik voor mij zal je er altijd zijn...
    reactie 5   |   niet OK
    Al vliegt de tijd voor mij hier in zuid-Spanje blijft Hendrik levend alsof we nog steeds samen aan het werk zijn om ook hier in Spanje een "groene wind" te laten waaien. Met deze campagne zijn we ooit samen begonnen om Nederland en daarna Europa te veroveren. Hier in Spanje is dat helaas nog steeds niet gelukt, maar ik ben het verplicht aan Hendrik om deze strijd voort te zetten. Hendrik je was letterlijk en figuurlijk een groot mens. En voor mij zal je dat altijd blijven. Nogmaals bedankt voor je vriendschap en vertrouwen.
    Ad van Loon
    Sotogrande- zuid Spanje

    Ad van Loon - SOTOGRANDE-SAN ROQUE
    19 juli 2015

    Deel deze pagina:

   • 2015
    Persoonlijke reactie...
    reactie 4   |   niet OK
    Alweer 4 Jaar een gemis. Maar nog steeds in onze gedachten.
    Netty van der Cruijsen van Dijk

    Netty van der Cruijsen - Mill
    19 juli 2015

    Deel deze pagina:

   • Ben Robben
    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:
    Ben Robben - Tilburg
    19 juli 2015
    reactie 3
   • Mister EPS
    reactie 2   |   niet OK
    Ik heb een mailtje waarin je me advies gaf bewaard en lees hem nog wel eens ter inspiratie.
    Het eerste EPS huis in Italie staat er maar is door omstandigheden nooit meer afgemaakt.
    Respect
    Ronald

    Ronald Klein - Geertruidenberg
    19 juli 2015

    Deel deze pagina:

   • Jan Groenendijk
    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:
    Jan Groenendijk - Hendrik-Ido-Ambacht
    6 december 2014
    reactie 1

   Laat nabestaanden weten dat u aan hen denkt

   Plaats een reactie