Overlijdensbericht en herinneringsplaats van

Henk Ras

17-05-194017-06-2020
Herinneringen, anekdotes en foto's zijn welkom.

Voeg uw reactie of herinnering toe met:

Tips over condoleren of herinneringen delen?

 • Tweelingbaan
  reactie 51   |   niet OK

  Henk heb ik vele periodes in zijn lange leven gekend, we werkten bij MOB’s, IMP, Riagg.
  Als afd.hoofden Pyschotherapie deelden we baan en kamer. die kamer moet trouwens razend gestonken hebben want beiden rookten we kwaliteits sigaren. Henk moest in de Riagg diensten als psychiater meedraaien En ik weet nog goed dat hij met kapot gemepte Bril en blauw oog onze kamer binnenkwam, niet bang maar... eerder trots.
  Henk was heel gezellig maar een gigantische rommelkont. Oplossing: naast zijn gigantische bureau schaften we een enorme tafel aan waarop ik dagelijks al zijn spullen deponeerde.
  Met Henk heb ik ook jarenlang in allerlei Besturen gezeten waarvan de Ned.Ver.voor Grroepspsychotherapie verreweg de leukste was. Henk kon ook heel goed dansen en swingen en dat deden we graag.
  In latere, moeilijke levensfases heb ik Henk ook mogen steunen, zoals hij mij daarvoor steunde in de tijd dat men probeerde maatschappelijk werkers uit de psychotherapie te wippen.
  In de laatste fase ontmoette ik hem in incidenteel in ons Oud Zuid, samen met Eveline.
  Sterkte, Laura,Walter en Eveline.


  Aukje - Amsterdam
  4 augustus 2020

  Deel deze pagina:

 • Persoonlijke reactie...
  reactie 50   |   niet OK
  Eind juni bereikte ons het treurige bericht dat Henk Ras is overleden. Hij was medeoprichter en eerste directeur van RINO amsterdam. Hij was inspirerend, vooruitstrevend & onorthodox. Een echte aanpakker. Alle medewerkers & oud-medewerkers van RINO amsterdam wensen iedereen die hem mist sterkte met het verwerken van dit verlies.
  Davy Blekman - directeur | bestuurder RINO amsterdam

  Davy - Amsterdam
  18 juli 2020

  Deel deze pagina:

 • Persoonlijke reactie...
  reactie 49   |   niet OK
  Beste Evelien,
  Gecondoleerd met het verlies van Henk. Ik heb Henk leren kennen in de beginjaren van de vrienden van Livius.
  Hij was de gangmaker en drijvende kracht achter deze bijeenkomsten ergens in het Amsterdamse in de beginjaren van deze eeuw. Deze vrienden hadden ten doel om Jona Lendering support te geven als zelfstandige. Eén van ons hield daar een inleiding over een oudheidkundig onderwerp. Bijeenkomsten om naar uit te kijken. Henk was in deze beginjaren de spil. Later toen anderen het stokje overnamen is er de klad ingekomen en ben ik Henk uit het oog verloren.
  Hij blijft echter in mijn herinnering voortbestaan als een fijne gedreven persoon met een groot hart voor de geschiedenis van Amsterdam en omgeving.
  Ik wens je veel sterkte en draag de volgende spreuken aan Henk op:
  Er is geen weg dan de eiegen weg (Spinoza)
  Een weg ontstaat door hem te belopen (Zhuangzi)

  Ab Langereis.

  Ab - Lelystad
  10 juli 2020

  Deel deze pagina:

 • verhalen over Henk van Evelien
  reactie 48   |   niet OK
  Lieve Evelien, ik wil je condoleren met het verlies van je lieve Henk. Ik weet uit je verhalen dat je erg gelukkige jaren samen hebt doorgebracht en dat je Henk erg zal missen. Ik denk aan je en stuur je een heel warme omhelzing. Heel veel liefs, Sandra (van het Hospice)

  sandra - amsterdam
  4 juli 2020

  Deel deze pagina:

 • Een briliante docent ook
  reactie 47   |   niet OK
  Henk was mijn/onze docent op de Sociale Academie (Karthuizerplantsoen) in de jaren 1977/78/79. Van niemand anders heb ik ervoor of ook erna zo veel moeiteloos geleerd. Het was psychopathologie, gezinsbehandeling maar ook een inkijk in het doen en laten van een psychiater. Verhalen, voorbeelden, betrokkenheid en tegelijk afstand, rollenspelen, ontspanningsoefeningen - hij wist exact wanneer hij ons onze gang kon laten gaan en wanneer het tijd was om de les samen te vatten en af te ronden zonder ooit op zijn horloge te kijken.
  Niet veel later, toen ik hulpverlener in Amsterdam-Noord was, heb ik nog een paar cliënten naar hem verwezen en die werden allemaal prima behandeld. Afgelopen zondag praatte ik nog met een ex-studiegenoot over hem.
  Wij kwamen elkaar soms wandelend in het park tegen maar na zijn verhuizing helaas nooit meer...

  Vera - AMSTERDAM
  2 juli 2020

  Deel deze pagina:

 • Henk gaf me inspiratie
  reactie 46   |   niet OK
  Ik las al over Henk in 2009, toen ik hem nog nooit had ontmoet. Hij was begonnen met Museum De Noord. Henk heeft hiermee echt iets bijzonders neergezet in Noord. Pas enkele jaren later leerde ik hem in persoon kennen. In 2015 mocht ik er een expositie inrichten 'Over 'de brug'. Uiteraard in samenwerking met Henk en anderen. Een prachtige ervaring.
  Henk heeft me geïnspireerd om het verleden van Noord verder te onderzoeken, en zijn grote collectie Noord-boeken hebben een mooie plek in mijn boekenkast gekregen.
  Eveline en familie van Henk, gecondoleerd.

  Bas Kok

  Bas - Amsterdam
  1 juli 2020

  Deel deze pagina:

 • Verteller
  reactie 45   |   niet OK
  Toen ik vijf jaar geleden pas in Noord kwam wonen volgde ik een cursus in het museum Noord over de geschiedenis van Amsterdam-Noord. Henk vertelde bevlogen over Amsterdam Noord. De familie van Henk, zijn vrouw en kinderen wens ik veel sterkte toe met het verlies.
  Elly van Wier

  Elly - Amsterdam
  1 juli 2020

  Deel deze pagina:

 • ...en toen was daar Henk Ras
  reactie 44   |   niet OK
  Ik ben het "slachtoffer" geworden van Henk's gedrevenheid. Ooit waren wij beide lid geweest van de studentenvereniging Olofspoort, maar daar herinner ik me hem niet van. Maar ooit schreef Henk alle oud-leden van Olofspoort aan toen hij vrienden zocht voor zijn geesteskind Museum Noord. Daar ben ik toen "ingetrapt" en daar heb ik nooit spijt van gekregen. Ik heb vele tentoostellingen bezocht en ook fietstochten gemaakt en filmavonden bezocht.
  Na mijn (terug)verhuizing naar Amsterdam werd ik lid van Stadsdorp Zuid en daar was Henk weer. Nu de motor achter het aanpalende stadsdorp van de Vondelbuurt.
  En de laatste keer was vorig jaar tijdens de (voorlopig laatste) slotbijeenkomst van "Oorlog in mijn buurt" in Amsterdam-West. Twee oudjes die het nog konden navertellen.
  Ik wens de familie veel sterkte met dit verlies.

  Simon Italiaander

  Simon - Amsterdam
  1 juli 2020

  Deel deze pagina:

 • Fin de partie / Eindspel
  reactie 43   |   niet OK
  Uit. 't Is uit, waren de eerste woorden van Fin de partie, toneelstuk van Samuel Beckett. Uitgesproken door Clov, de zwakbegaafde knecht van Hamm, de blinde, lamme intellectueel in rolstoel. Op het toneel verder twee vuilnisvaten waarin Hamms ouders bleken te wonen. Ze zijn waarschijnlijk de laatste mensen op aarde. Henk was Hamm, ik Clov, vertaling en regie waren van Nic Brink. We speelden het bij het jubileum van studentenvereniging Olofspoort. Henk speelde de autoritaire rotzak, die hij helemaal niet was, geweldig. De voorstelling had zoveel succes dat we hem nog lang hebben doorgespeeld. Het beroepstheater waagde zich nog nauwelijks aan Beckett. Wie had trouwens die toneelclub binnen de vereniging opgericht? Natuurlijk Henk. Initiatiefrijk, origineel, breed van belangstelling, van grote hartelijkheid. Onze wegen scheidden, zoals dat gaat. In oktober zag ik Henk weer, bij de herdenkingsbijeenkomst voor onze regisseur Nic Brink. Fijn Henk te zien, te weinig tijd om te praten. Jammer. Al zijn dierbaren: van harte gecondoleerd.

  Walter - Amsterdam
  29 juni 2020

  Deel deze pagina:

 • reactie 42
  Nora Boom-Roos

  Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:


  Nora - Amsterdam

  28 juni 2020

Laat nabestaanden weten dat u aan hen denkt

Plaats een reactie

Inspiratie nodig voor uw reactie?


De mooiste herinneringen zijn vaak eenvoudige momenten waar je het eerst aan denkt. Condoleances zijn vaak de woorden die als eerste in je opkomen om verdriet te delen.


Tips nodig voor het schrijven van condoleances of herinneringen?


Niet iedereen die reageert kent zowel de nabestaanden als de persoon die overleden is.
Het gaat om uw betrokkenheid, een reactie plaatsen is dan altijd gepast.