gedenkplaats van

Hugo van Woerden

29-08-192604-09-2020

   Voeg uw reactie of herinnering toe met:

   • Thank you, Huug
    reactie 63   |   niet OK
    In 1980 Huug invited me to take a postdoc position at Kapteyn Lab. Thanks to Huug, the two years in Groningen have left a deep impression to me not only on professional grounds but also to the other family members for personal reasons. Huug, together with Ria, has shown us the city of Groningen, introduced us to the living there and carefully selected a place and a home for us for a good stay. This was so successful that after the two years our kids didn't want to back with us to Germany. We frequently had contacts with Huug, Ria, Ulrich and Betty and won't forget this beautiful time.
    Thank you, Huug!

    Peter - Meckenheim
    1 oktober 2020

    Deel deze pagina:

   • Prettige samenwerking
    reactie 62   |   niet OK
    Toen ik na mijn studie astronomie in de uitgeverij terecht was gekomen begon mijn samenwerking met Huug zo rond 2001. Hij publiceerde in 2005 zijn boek over High-velocity Clouds met Bart Wakker, Ulrich Schwarz en Klaas de Boer. Dat was de start van een goed contact en regelmatige ontmoetingen op conferenties. Ik herinner mij Huug als een erg vriendelijke man waarmee ik gemakkelijk kon samenwerken. Ik wens iedereen sterkte met het gemis van zo'n fijn mens.

    Harry - Brooklyn
    26 september 2020

    Deel deze pagina:

   • We gaan Huug erg missen op het instituut
    reactie 61   |   niet OK
    Ik was nog niet zo lang in dienst bij het Kapteyn Instituut en mocht toen het symposium “HUUG90” organiseren. Het was een prachtige, gedenkwaardige dag, zelfs het weer werkte daaraan mee.

    Wanneer Huug op het instituut was kwam hij altijd even aanwaaien op het secretariaat om gedag te zeggen. Huug was altijd in voor een praatje, belangstellend, vriendelijk, attent en voorkomend. Ik zal hem erg missen!

    Martine - Thesinge
    25 september 2020

    Deel deze pagina:

   • Herinneringen aan Hugo van Woerden
    reactie 60   |   niet OK
    Vele jaren belde ik op 29 augustus naar Groningen om Huug met zijn verjaardag te feliciteren. Zo ook dit jaar, voor zijn 94ste. Dit jaar was die dag geen vrolijke dag; het was het begin van een afscheid.

    Mijn eerste ontmoeting met Huug was in mijn derde studiejaar sterrenkunde in Groningen in 1974, waarin ik de eer had als prekandidaat-student in de subfaculteitsraad zitting te hebben. Huug maakte direct een grote indruk op me. Hij was zeer goed geïnformeerd over de lopende zaken, debatteerde met overtuiging en passie, maar was open voor andere meningen en inzichten. De discussies met zijn collega Borgman en latere rector magnificus van de universiteit waren monumentaal.

    In het voorjaar van 1977 kwam dan de tweede ontmoeting met Huug bij het college Melkweg II, dat Huug in het tweede semester van dat academisch jaar gaf. Het werd snel duidelijk dat er gelezen moest worden want Huug droeg een imposante stapel literatuur onder zijn arm mee. En het bleef natuurlijk niet bij die ene keer. Ook bij de volgende college-uren werden vele kopieën van recente publicaties verdeeld, soms begeleid met een zacht gekreun van de aanwezige studenten.

    Deze twee ontmoetingen maken duidelijk met hoeveel werklust, discipline en vooral enthousiasme Huug zijn bestuurs- en onderwijstaken uitoefende en in zijn vakgebied werkte. Als je in zijn kamer kwam lagen de stukken overzichtelijk en keurig gestapeld aan zijkant van zijn werktafel. Half werk kende hij niet. Het was daarom zelfsprekend dat hij na zijn emeritaat verder werkte, nu met meer tijd voor het vak, de sterrenkunde. Ik denk dat vele studenten en promovendi in Groningen van Huugs enthousiasme voor de sterrenkunde hebben kunnen profiteren.

    Begin 1980, toen ik het doctoraalexamen met een praktisch jaar over het onderwerp “Clusters van Melkwegstelsels” bij Huug afsloot, deed hij me het voorstel voor een promotieonderzoek naar de gasverdeling van melkwegstelsels in clusters. Dat was op de gezamenlijke laatste fietskilometer op weg naar het WSN-gebouw. Ik voelde me aardig vereerd. En zo werd Huug mijn promotor, wat in de Duitse universitaire wereld beter bekend staat als “Doktorvater”. Deze titel past erg goed, want ook na het promotieonderzoek bleef hij altijd geïnteresseerd in mijn werk bij de European Southern Observatory en onze familie. Ik vermoed dat hij vond dat de zorg en begeleiding niet eindigt als de promotor zijn leerling de bul overreikt. Ik heb dat altijd als een stimulans ervaren. Het was ook de basis voor vele jaren vriendschap.

    Over die vele jaren bezochten we Huug en Ria regelmatig in hun huis in de Goeman Borgesiuslaan. Daar werden we altijd onthaalt met thee, koffie en gebak, bij gelegenheid zelf met een avondeten verzorgd door Ria, en als afsluiting vaak een glas port of whisky. De verzorging was geweldig want bij het afscheid gaf Ria ons af en toe een stuk Nederlandse kaas mee. Huug verheugde zich altijd op die bezoekjes waarbij regelmatig over muziek, politiek en samenleving werd gediscussieerd. Soms werd er zelfs op verzoek van Ria en met hulp van mijn vrouw Mariska fysiotherapeutisch geoefend, want Huug wilde graag fit blijven, zowel lichamelijk als geestelijk. Vaak sprak hij de wens uit ons nog eens te kunnen bezoeken. Het is er helaas niet meer van gekomen.

    Tot op hoge leeftijd bleef hij in alle opzichten fit en heeft daarbij zijn passie voor de wetenschap en muziek met velen gedeeld. We zullen hem zeer missen. Maar de mooie herinneringen zijn onuitwisbaar.

    Garching bei München, 24 september 2020
    Rein Warmels en Mariska Doosje

    Rein - Garching bei München
    24 september 2020

    Deel deze pagina:

   • Douwe Beintema
    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:
    Douwe - Peize
    22 september 2020
    reactie 59
   • Enthousiaste verhalenverteller
    reactie 58   |   niet OK

    Huug was altijd goed in het vertellen van een boeiend verhaal over de ontwikkeling van de radioastronomie. Wij vroegen hem om op 11 mei 2011 - zestig jaar nadat in (Radio) Kootwijk de 21-cm waterstoflijn werd gedetecteerd - een herinneringspaneel te onthullen op de plek in Kootwijk waar de Würzburg antenne stond en de eerste kaart van onze Melkweg werd gemaakt. Wij zijn dankbaar voor het enthousiasme waarmee Huug zijn kennis en zijn verhalen met ons deelde.


    Ard - Havelte
    21 september 2020

    Deel deze pagina:

   • Betrokken collega en gedreven wetenschapper
    reactie 57   |   niet OK
    Hugo van Woerden herinner ik me vooral van de Programma-Commissie Westerbork, waar hij een tiental jaren deel van uitmaakte. Daarin leerde ik hem kennen als de gedreven sterrenkundige met een ruime belangstelling, ook buiten zijn vakgebied en altijd bereid om opbouwende kritiek te leveren. Bij zijn werk voor de KNVWS zorgde hij ervoor dat heel sterrenkundig Nederland met regelmaat voor het voetlicht verscheen. De ontwikkelingen van de Nijmeegse sterrenkunde volgde hij vanaf het prille begin en droeg hij een warm hart toe.
    Huug zal mij dierbaar blijven als betrokken collega en als gedreven wetenschapper. Ik wens Ria toe dat de vele mooie herinneringen aan Huug haar verdriet zullen verzachten.

    Jan Kuijpers
    Emeritus Hoogleraar Theoretische Sterrenkunde
    Radboud Universiteit Nijmegen

    Jan - Utrecht
    19 september 2020

    Deel deze pagina:

   • Ina Lenten-Streutker
    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:
    Ina - Hollandscheveld
    18 september 2020
    reactie 56
   • Goede Herinneringen
    reactie 55   |   niet OK
    Lieve Ria,
    op 7 september 2020 ontving ik een email van een anonieme afzender "Secr" en ik vermoedde een mededeling van een of andere instituutsdirecteur. Toen ik de brief opende glimlachte mij Huug van Woerden toe. Ik vreesde dat dit slecht nieuws betekende. Het was inderdaad het bericht van Huug's overlijden. Voor mij, en velen van mijn leeftijd, die Huug kenden was dit een gevoelige slag, meenden wij toch dat Huug met zijn ongebreidelde vitaliteit en enthousiasme wel de honderd zou halen.
    Marja en ik condoleren je van harte met dit verlies. We wensen je toe dat de herinneringen aan jullie lang samenzijn het verdriet over de afwezigheid van Huug zal helpen overbruggen. Ik heb de herinneringsdienst gevolgd, die een bijzondere indruk op mij maakte.

    Na mijn intrede in de SRZM (de "Stichting") in 1966 ontmoette ik Huug af en toe, maar het contact werd verstevigd eind 1968 toen ons gezin met twee kleine kinderen intrek had genomen in de beheerderswoning op de Radiosterrenwacht in Dwingeloo. Dit huis was verbonden met de kamers van astronomen en student waarnemers die ook toegang hadden tot de gezamenlijke keuken. Over de rustige Kerstdagen logeerde Huug een paar weken op de radiosterrenwacht "om wat bij te komen" en ontmoette daar mijn vrouw Marja in de keuken. Vanaf dat moment werden de kooktaken voornamelijk door Marja waargenomen, waarbij Huug trouw de afwas verzorgde. Er ontstond in die weken een vriendschap tussen ons die bestendig is gebleken. Alleen Huug's luide zingen in de keuken werd Marja wel een te veel, maar dat kon ze hem intussen wel zeggen.

    Huug was gedurende 25 jaren lid van het SRZM Bestuur. In die functie was hij een vertrouwde aanspreekpartner van het personeel. Hij speelde achter de schermen een stabiliserende rol in de reorganisatie van SRZM in de zeventiger jaren. Naast zijn toenemende administratieve plichten bekommerde hij zich intensief om zijn studenten en promovendi. Dat ging wel ten koste van zijn eigen research. Hij was 1963 van een postdoc aan het Palomar Observatory terug gekomen met een schat aan hoogwaardige spectra van interstellair calcium in het Orion gebied. Collega's drongen aan op publicatie; anders zouden ze zelf de waarnemingen moeten herhalen. Huug's laconieke antwoord was: "dat kunnen ze doen, maar met de nu minder donkere hemel halen ze nooit de kwaliteit van mijn spectra".

    Huug was een beminnelijke en bescheiden man; men kan zeggen een "Mensch". Hij was een goede wetenschapper, een zorgzame leider van zijn studenten en een effectieve deelnemen in de administratieve en politieke besognes van de research omgeving. Hij stond vrijwel nooit vooraan, maar hij wist "waar Abraham de mosterd haalde". En hij had, zoals Marja vaststelde, een mooie zangstem. In goede herinnering zullen wij hem zeer missen.
    Jaap en Marja Baars Rheinbach, 15 september 2020

    Jaap - Rheinbach
    18 september 2020

    Deel deze pagina:

   • astronoom, en veel meer
    reactie 54   |   niet OK
    Het was een schok om het verschrikkelijke nieuws over Huug te horen. Wij sturen Ria en zijn familie onze oprechte condoleances. Huug zullen wij altijd herinneren om zijn vriendelijkheid, optimistische instelling, onuitputtelijke energie en onfeilbare geheugen. Ik denk vooral terug aan de jaren na de eeuwwisseling toen Huug en ik aan de geschiedenis van de radiosterrenkunde in Nederland hebben samengewerkt. Het was een mooie tijd, en een voorrecht om een bescheiden bijdrage te mogen leveren aan het project.
    Onze gedachten zijn bij jullie, take care.

    Richard en Christina - Route des Rochés 75, CH 1965 Savièse
    18 september 2020

    Deel deze pagina:

   Laat nabestaanden weten dat u aan hen denkt

   Plaats een reactie