gedenkplaats van

Huub van Dongen

20-06-195621-07-2011
   Gisteren, 21 juli 2011, bereikte ons het droeve nieuws dat onze voorzitter en mede oprichter van de club, Huub van Dongen, op 55 jarige leeftijd is overleden.

   Sinds de oprichting van SV De Waltoren, een van de twee clubs waaruit fusieclub Dubbelschaak ’97 is ontstaan, is Huub lid geweest van onze club. Hoewel ik mij kan herinneren dat hij zich bij gelegenheid heeft laten ontvallen dat hij één jaartje geen lid is geweest. Wij zullen hem deze kleine zonde maar vergeven.

   Huub heeft in al die jaren ontzettend veel voor de club betekend. De lijst van de activiteiten die hij voor onze club en het schaken in het algemeen heeft uitgevoerd is haast onuitputtelijk. Ik zal een opsomming geven wat mij op dit moment te binnen schiet.

   Zoals gemeld was hij, als middelbare scholier, mede oprichter, Huub is diverse keren voorzitter geweest van onze club. Hij heeft diverse andere functies binnen het bestuur bekleed. Als eerste team speler, tientallen jaren zelfs eerste bord speler, heeft hij het niveau van onze club hoog gehouden. Na de externe partijen werden alle partijen van geïnteresseerde clubgenoten bekeken. Voor iedereen had Huub bruikbare tips.

   Huub heeft onze jeugdopleiding nieuw leven in geblazen en is daar de laatste jaren mede trekker in geweest. Samen met “zijn team” heeft hij vele jeugdtoernooien georganiseerd en ook de afsluitende dag van het jeugdschaakjaar, vaak op camping Dennenoord, was altijd een enorm succes. Omliggende jeugdverenigingen konden meeprofiteren.

   Huub is voorzitter geweest bij de NBSB en bondsraadslid van de KNSB.

   Hij schreef wekelijks stukjes in het Brabants Centrum, mede om onze club te promoten.

   Een stukje dat ik mij nu kan herinneren gaat over het binnenhalen van Herman Grooten als trainer. Huub gaf namelijk daarvoor zelf training en haalde, met een bijdrage van een sponsor die erg geïnteresseerd was, zelf Herman binnen. Vervolgens moesten wij in het Brabants Centrum lezen wat een geweldige stap dit was voor de club maar wat een groot persoonlijk drama voor de vorige trainer. Dit soort humor was kenmerkend en die zullen we enorm gaan missen.

   Bij de herfstfestijnen was Huub altijd aanwezig en met een goede fles sterke drank zaten we dan te vernikkelen achter het prachtige grote schaakbord van Ad van Iersel. We trokken altijd veel bekijks.

   Bij ieder toernooi dat ooit op onze club is georganiseerd is Huub betrokken geweest. Daarvan ben ik overtuigd.

   Diverse grootmeesters zijn door hem naar Boxtel gehaald. Zelfs de enige Nederlandse wereldkampioen schaken (tot nu toe) prof. Dr. Max Euwe heeft hij naar Boxtel gehaald.

   Zijn laatste grote wapenfeit was het naar Boxtel halen van het Nederlands kampioenschap schaken algemeen en dames. Met zijn stichting Houtje Hoofd Helder wist hij zelfs nog een sterk bezet neventoernooi te organiseren. Het aantal deelnemers viel tegen maar dat zou volgend jaar een stuk beter worden. Huub gaat het niet meer meemaken.

   Zijn belangrijkste contributie aan onze club is echter geweest dat hij gewoon Huub was. Met zijn vrolijkheid, humor, liefde voor het mooie in het schaken, zijn fanatisme en zijn betrokkenheid bij iedereen van en rond de schaakclub was hij de grote bindende factor binnen onze vereniging.

   Het is onbeschrijflijk welk een groot gat Huub achterlaat.

   Wij leven enorm mee met Pieternel, zijn familie en vrienden en wensen hen heel veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies.

   Namens het bestuur SV Dubbelschaak ‘97

   Voeg uw reactie of herinnering toe met:

   Of stuur een...

   Bloemetje Kaartje
   • Al weer 5 jaar geleden
    reactie 4   |   niet OK
    Al weer vijf jaar geleden dat Huub overleed. Wat vliegt de tijd. Pieternel en familie en alle schaakvrienden wens ik het allerbeste toe en we vergeten hem niet!
    Marianne

    Marianne Juffermans - Boxtel
    21 juli 2016

    Deel deze pagina:

   • 5 jaar alweer?
    reactie 3   |   niet OK
    Is het al weer 5 jaar geleden Huub? Wat gaat dat snel. Ik denk nog vaak aan je. Een paar maanden geleden bijvoorbeeld nog , toen onze grote held Kortsnoj overleed. Die hebben we toch maar even mooi met elkaar naar Boxtel gehaald! En het Houtje Hoofd Helder toernooi op de TU, wat we georganiseerd hebben. Dat was het begin van een mooie reeks toernooien in Boxtel, waaronder je eigen memorial. Nee, we zijn je zeker niet vergeten. Het ga je goed!

    Job de Lange - Haaren
    21 juli 2016

    Deel deze pagina:

   • 2015
    Heel veel herinneringen
    reactie 2   |   niet OK
    Hoi Pieternel, ik hoop dat het goed gaat met je, en met de rest van de familie. Huub, alweer 4 jaar geleden dat je ons aardse leven verliet. De vele leuke herinneringen aan jouw vriendschap zijn springlevend. Er schiet me te binnen: het G.E.I.T. toernooi (Groot Elektronisch Internet Toernooi, geloof ik dat het betekende), e-mail correspondentieschaak Boxtel NL-Oaxaca MEX, gespeeld in 2006. Het was voor mij min of meer een eerste inwijding in serieus schaken en analyseren, en erg leerzaam voor mij, voor jou een routinematig peuleschilletje. Ik heb alle partijen bewaard, althans de meeste. Misschien leuk om nog eens met de rest van onze schaakvrienden te delen. Het werd geloof ik iets van 7,5-1.5 voor jou. Je enige verliespartij, toen het reeds iets van 6,5-0,5 stond, was omdat je een keer tegen 3:00 NL tijd een zet doormailde, ik vermoed op een dinsdagavond na een x-aantal glazen "denkvocht". Kan ook na een interne avond op zaterdag geweest zijn. Je gaf een stuk weg, en toen ik mijn zet doormailde (het niet verrassende pakken van dat stuk) gaf je meteen op. Ik zei tegen mezelf YESSS!!! Eindelijk eentje van Huub gewonnen, hahaha.
    Ramón Jessurun - Boxtel
    27 juli 2015

    Deel deze pagina:

   • Een prachtmens
    reactie 1   |   niet OK
    Huub is tientallen jaren een zeer gewaardeerde schaakvriend van me geweest. Altijd goed geluimd, spitsvondig in woorden en ook op het schaakbord niet te onderschatten.
    Dat het al weer vier jaar geleden is dat de schok van zijn overlijden dreunde, geloof je bijna niet. "Seems like yesterday" zeggen de Engelsen. Ik ben overigens helaas ervaringsdeskundige....
    Wij schakers vergeten Huub nooit, dat staat vast!

    Charles Kuijpers - Roosendaal
    21 juli 2015

    Deel deze pagina:

   Laat nabestaanden weten dat u aan hen denkt

   Plaats een reactie