gedenkplaats van

Jaap Rebel

24-04-193130-03-2020
   'Ik zeg tot de Heer: Mijn toevlucht en mijn vesting, mijn God, op Wie ik vertrouw' Ps. 91:2

   Verdrietig maar dankbaar voor wat wij samen deelden, weten wij nu geborgen in Gods vrede en rust, onze lieve en wijze papa en opa, en mijn lieve Jaap.

   Uw herinnering, reactie of condoleance wordt zeer op prijs gesteld.

   Voeg uw reactie of herinnering toe met:

   • Persoonlijke reactie...
    reactie 22   |   niet OK
    Beste mensen,
    onlangs pas hoorde ik over het overlijden van dr Jaap Rebel. Heel in de verte (via mijn moeder) waren we familie; hoe precies wisten we geen van beiden. Wanneer we elkaar ontmoetten, was er vooral een collegiale band. Toen Jaap in 1981 promoveerde op de studie 'Pastoraat in pneumatologisch perspektief' was ik erbij, als student theologie; Utrecht was ons beider Alma Mater. Jaren later, sinds 2005, kwamen we elkaar af en toe tegen in Limburg. Jaap woonde inmiddels in Heythuysen; ik was predikant in Heerlen en kwam met enige regelmaat als gastpredikant naar de Minderbroekderskerk te Roermond. Dan maakten we bij de uitgang een praatje. Voor het laatst op 29 december 2019. Hij was ook toen kwetsbaar, hartelijk, betrokken en meelevend. Het was een genoegen elkaar te begroeten ''als collega's''. Met in elk geval voor mij bijzondere herinneringen aan lang geleden. Daarnet trok ik een ander boekje van zijn hand uit mijn boekenkast: Je wordt er een ander mens van - leven door de heilige Geest..... Dat verbind ik nu graag met zijn oecumenische stijl van leven in het Limburgse. Bijzonder: hij ooit begonnen als christelijk-gereformeerd predikant. Een ander mens? Dankzij de Geest?!
    Vandaag is het tweede Pinksterdag; ik ga dat boekje, een bewerking van vijf radiolezingen uit mei 1983, opgedragen aan Alet, nog maar weer eens lezen.
    Jacob J. Rebel mogen we veilig weten in de handen van de Eeuwige, Vader, Zoon en H. Geest. Zijn nabestaanden wens ik de Geest als Trooster van harte toe.

    Sophie - Heerlen
    1 juni 2020

    Deel deze pagina:

   • Hoogleraar geestelijke verzorging
    reactie 21   |   niet OK
    Wij zijn Jaap Rebel zeer erkentelijk voor zijn grondleggende bijdrage aan de wetenschap van geestelijke verzorging in Nederland.
    Martin Walton
    Emeritus hoogleraar Protestantse Theologische Universiteit Groningen

    Martin - Culemborg
    8 april 2020

    Deel deze pagina:

   • Een lieve wijze heer
    reactie 20   |   niet OK
    Lieve Anne-Marie en beste familie,

    In de jaren dat ik lid was van Rotary Leudal heb ik Jaap leren kennen als een lieve wijze heer. Hij ontfermde zich over de jonge nieuwe generatie als een echte opa. Met aandacht en interesse voor de jongeren en vol boeiende verhalen. Hij stond ondanks zijn oudere leeftijd midden in het leven en hield wel van een feestje en een grapje.

    Ik zal Jaap blijven herinneren en neem zijn wijze woorden en levenshouding mee in mijn doen en laten. Veel sterkte met jullie verlies en herinner hem in jullie hart.

    Lieve groet,
    Marjo Peeters, Nunhem

    Marjo - Nunhem
    8 april 2020

    Deel deze pagina:

   • Jan van Baardwijk
    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:
    Jan - Bergkerk Amersfoort
    7 april 2020
    reactie 19
   • Een wijs en beminnelijk mens
    reactie 18   |   niet OK
    Beste Anne-Marie,
    Beste Alet en Frank,
    Aan alle anderen die om Jaap rouwen,

    Ik leerde Jaap Rebel kennen eind 1980er jaren toen hij ziekenhuispredikant was in 'De Lichtenberg' in Amersfoort. Samen zaten we ook in de Commissie Biomedische Ethiek (over embryoresearch) van de SoW-kerken. Toen midden 1990er jaren de Christelijke Vereniging van Zorginstellingen een bijzondere leerstoel ‘Vraagstukken Geestelijke Verzorging’ in Groningen vestigde, was Jaap direct de meest voor de hand liggende kandidaat. En hij vervulde zijn hoogleraarschap op een manier die hem typeerde: beminnelijk, wijs, geïnspireerd en die inspiratie doorgevend.
    Ik bewaar dierbare herinneringen aan onze ontmoetingen. Behalve bij officiële gelegenheden ook thuis bij hem in Amersfoort, waar hij me vertelde over het peilloze verdriet over het verlies van Roeli. Daarna kwam de ontroering over het mogen vinden van nieuwe liefde en geborgenheid bij Anne-Marie. En er was de trots over zijn dochter Alet. Bij mijn promotie in 1997 belde hij me de avond tevoren en speelde me de vraag door die hij in het Academiegebouw voornemens was te stellen; wat een heerlijk vooruitzicht dat ik bij alle onzekerheid en nervositeit op één vraag alvast was voorbereid!
    Terwijl Jaap naar het zuiden trok, trok ik naar Groningen. Heel vaak ontmoetten we elkaar niet, maar als we elkaar zagen of spraken was er altijd die onverwoestbare herkenning. Ik koester het feit dat we enkele maanden voor zijn dood uitgebreid gebeld hebben. Hoewel zijn geheugen begon te haperen, waren zijn wijsheid en geloof ongebroken. Hij stond erop om nog eens samen over het verleden te praten. Wat een zegen dat ik dat moment heb mogen meemaken.

    U allen die om hem rouwen wens ik sterkte en troost toe.

    Theo - Houten/ Groningen
    6 april 2020

    Deel deze pagina:

   • Gecondoleerd met jullie verlies
    reactie 17   |   niet OK
    Namens alle huisgenoten van Vincent wens ik jullie allemaal heel veel sterkte en Gods nabijheid in deze moeilijke tijd!

    David - Leiden
    6 april 2020

    Deel deze pagina:

   • Henk en Marja Grooten
    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:
    Henk en Marja - Heythuysen
    5 april 2020
    reactie 16
   • Dankbaarheid is de herinnering van het hart
    reactie 15   |   niet OK
    Beste Alet en Frank en de kinderen
    Geachte mevrouw Meewis,
    Van harte wil ik u mijn deelneming betuigen bij het overlijden van jullie lieve en wijze papa en opa en uw lieve Jaap.
    "Geborgen in Godsvrede en rust" . Dat geeft u allen hopelijk een berustend en troostend gevoel. Dt wens ik u graag toe.
    Voor de komende dagen en alle dagen die nog komen wens ik u veel sterkte en Gods allerbeste zegen.
    Ik heb mooie herinneringe aan Jaap; aan ons samenwerken in Ziekenhuis de Lichtenberg. Ik was daar de eerste R.K. pastor.
    In die tijd werd jouw moeder ziek en overleed zij. Al een collega zoets meemaak,maakt dat diepe indruk.
    Ik wens u allen " vrede en alle goeds".
    Iet Schomaker

    Iet - AMERSFOORT
    5 april 2020

    Deel deze pagina:

   • Bedankt Jaap
    reactie 14   |   niet OK
    Lieve Anne-Marie, kinderen en verdere familie,
    Namens het Bestuur van de Stichting Vrienden van de Minderbroederskerk wil ik jullie hierbij ons innig medeleven betuigen met het overlijden van Jaap.
    Jaap was een van de initiatiefnemers en oprichters van de Stichting. Hij wist als geen ander de paden te bewandelen om subsidies te verkrijgen, die nodig waren bij de oprichting van de Stichting.
    Tijdens onze lustrumviering in september 2011 heeft hij ook nog een act opgevoerd als franciscaner monnik, die uit de catacomben naar ons toekwam. Het was een prachtig verhaal, dat hij helemaal zelf had bedacht.
    Grote verrassing tegen het einde van de viering was de benoeming van Jaap tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Een welverdiende onderscheiding.
    Jaap bleef tot het laatste toe belangstellend voor ons werk. Wij zullen de herinnering aan hem blijven koesteren.
    Veel kracht en sterkte toegewenst.
    Lous Janssen-Dekkers
    Voorzitter Stichting Vrienden van de Minderbroederskerk

    Lous Janssen-Dekkers (voorzitter) - Roermond
    5 april 2020

    Deel deze pagina:

   • We leven mee ...
    reactie 13   |   niet OK
    Lieve familie,
    Helaas op afstand, willen we jullie condoleren en laten weten dat ons hart bij jullie is.
    Morgen zullen we bij de online plechtigheid zijn. Liever waren wij bij jullie geweest, maar we begrijpen dat dit nu niet kan.
    We wensen jullie veel sterkte in deze moeilijke tijd.
    We bidden dat jullie Gods omarming zullen beleven als menselijke armen nu ontbreken. Heel veel liefs, Jaco en Cathy Rebel

    Jaco en Cathy - Hoensbroek
    5 april 2020

    Deel deze pagina:

   Laat nabestaanden weten dat u aan hen denkt

   Plaats een reactie