Overlijdensbericht en herinneringsplaats van

Jacques Peeters

14-07-193304-01-2016
   Het nieuwe jaar was nog maar net begonnen of we kregen een heel droevig bericht binnen. Afgelopen maandag 4 januari is ons oudste lid, Jacques Peeters, op 82-jarige leeftijd in alle rust ingeslapen. De slopende ziekte, waar hij al jaren tegen vocht, heeft hem uiteindelijk de das omgedaan.

   Jacques is ongeveer 10 jaar lid geweest van onze vereniging. Wij kennen hem als een gedreven schaker, die met hart en ziel aan zijn hobby verslingerd was. Zo was hij was tot het laatst lid van 2 schaakverenigingen, nl. Schaakclub Oisterwijk en Dubbelschaak ’97, en deed hij bij beide clubs zolang als hij kon mee aan de interne competitie. Iedere partij speelde hij met overgave en met liefde voor het spel; of hij nu won of verloor, als hij maar een interessante partij had gespeeld was zijn avond geslaagd. Jacques was een echte liefhebber.

   Ook bestuurlijk en organisatorisch liet hij van zich spreken. Van Schaakclub Oisterwijk is hij zelfs 10 jaar lang voorzitter geweest.

   Maar in de allereerste plaats lag zijn hart toch wel bij het geven van schaakles, vooral aan jongeren. Zowel op diverse scholen als op schaakclubs heeft hij gedurende tientallen jaren vele honderden jeugdige (en soms ook oudere) schakers de eerste beginselen van het schaakspel bijgebracht.

   Jacques ging daarbij uitermate grondig en methodisch te werk. Hij was ongelooflijk inventief bij het zelf ontwikkelen van allerlei didactische hulpmiddelen, waarmee het schaakspel in de vorm van aantrekkelijke opgaven en speelse puzzels aan kinderen wordt voorgeschoteld. Zo slaagde hij erin zijn grote enthousiasme voor ons mooie spel op schakers van heel jong tot heel oud over te brengen. Niet voor niets werd Jacques dan ook in 2000 uitgeroepen tot “Oisterwijkse vrijwilliger van het jaar”.

   Ook heeft hij een complete handleiding geschreven voor het opzetten van een jeugdafdeling op schaakclubs, waar zijn jarenlange didactische ervaringen in zijn neergelegd. Het is een indrukwekkend document.

   Onlangs heeft Jacques vanaf zijn ziekbed al zijn in de loop der jaren zelf ontwikkelde schaakmaterialen aan onze schaakclub overgedragen. Ebe en ikzelf hebben dat in dank van hem in ontvangst mogen nemen.

   Jacques, je was een bijzonder mens en goede schaakvriend. Wij zullen je nooit vergeten.

   Namens het bestuur van Schaakvereniging Dubbelschaak ’97,

   Job de Lange

   Voeg uw reactie of herinnering toe met:

   Tips over condoleren of herinneringen delen?

   • Schaakvader/Schaakzoon
    reactie 18   |   niet OK
    Vijftien jaar geleden maakte ik kennis met Jacques Peeters, Jacques gaf toen les aan mijn zoon Eldon jr. Hij vroeg mij om in een wedstrijd tegen mijn zoon te komen schaken, dit om ouders en familie met het schaken te laten kennis maken. Ik zeg tegen Jacques ik kan niet schaken mijn broers wel, Jacques zegt tegen mij, ik ga het jou leren. En zo geschiedde, door Jacques heb ik de liefde voor het schaken leren kennen. We hebben samen ook in het bestuur gezeten van Schaakvereniging SVO te Oisterwijk Jacques als voorzitter en ik als secretaris. Jacques was een bevlogen leraar en samen hebben we verschillende processen ontwikkeld om de lessen aantrekkelijk te maken voor de jeugd.
    We hebben samen in verschillende verenigingen gespeeld, Oisterwijk, Berkel-Enschot en Boxtel. Als ik een externe partij had gespeeld belde ik Jacques als eerste en vertelde dan dat ik had verloren of gewonnen, dan gingen we de partij analyseren met alle discussies die daarbij horen. Jacques kon een schaakpartij goed analyseren en was een strenge maar rechtvaardige mentor.
    De laatste jaren was ik regelmatig bij Jacques op zondag om een potje te schaken of te analyseren en waar Jose goed voor ons zorgde met koffie en een koekje. Als ik op zondag tegen mijn kinderen zei ik ga naar mijn vader wisten ze meteen waar ik naartoe ging namelijk naar Jacques mijn Schaakvader.
    Schaakvader ik ga je missen.

    - Haaren
    16 januari 2016

    Deel deze pagina:

   • Een groot verlies
    reactie 17   |   niet OK
    Ik heb veel met Jacques mogen spreken en samenwerken in de tijd dat ik voorzitter was van SV De Wolstad en als organisator van het TDK, destijds op zondag in Theseus. Jacques heeft ontzettend veel gedaan voor de jeugd en schaaksport in het algemeen (ik denk aan zijn handboek over het opzetten van een vereniging) en natuurlijk voor SV Oisterwijk in het bijzonder. Jacques had een luisterend oor voor iedereen en ik heb hem leren kennen als een warm en inspirerend mens. Echt een verlies voor de Tilburgse/Oisterwijkse schaaksport.

    Ik wens familie en nabestaanden veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

    Paul van Duijnhoven
    Oud-voorzitter SV De Wolstad

    Paul - Tilburg
    12 januari 2016

    Deel deze pagina:

   • reactie 16
    Eldon

    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:


    Eldon - Haaren

    8 januari 2016

   • Een schaakdier
    reactie 15   |   niet OK
    Jacques was een echt schaakdier in de beste betekenis van het woord. We kennen elkaar uit de schaakwereld en hij werd een goede schaakvriend. Toen Henk, Bas, Sjo en ik jeugdschaakvereniging esv Rode Lopers (Oosterhout) gingen oprichten, volgde hij dit met zeer grote belangstelling en iedere keer als we elkaar zagen tijdens de (jeugd) schaaktoernooien, vroeg hij hoe het ging. Jacques was een grote promotor van het schaakspel, waarvoor dank. Rust zacht beste man.

    Harry - Oosterhout nb
    8 januari 2016

    Deel deze pagina:

   • Beste Jacques
    reactie 14   |   niet OK
    Eigenlijk was je nog niet eens zo lang lid van ons mooie clubje, maar Jacques, het leek veel langer. Met je trouwe wekelijkse deelname aan onze interne, je rustige en vriendelijke manier van optreden, de intensiteit en toch het plezier waarmee je het spelletje speelde, je respectvolle manier van omgaan met je tegenstanders, je milde glimlach, je kracht en moed toen bleek dat je gezondheid je in de steek ging laten, dat alles maakte grote indruk op ons en het leek alsof je er altijd al was.
    Wat dat betreft, je blijft voortleven in onze gedachten, je blijft Dubbelschaker!
    Fijn je gekend te hebben!    Tom - Boxtel
    7 januari 2016

    Deel deze pagina:

   • reactie 13
    hans

    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:


    hans - liempde

    7 januari 2016

   • Dag Jacques
    reactie 12   |   niet OK
    Ik bewonder de moedige en open manier waarop jij met je ziekte om bent gegaan. En ik denk met veel plezier terug aan de schittering in je ogen die ik zag, de laatste keer dat ik je gesproken heb. Dit was bij ons 'Huub toernooi' ongeveer een half jaar geleden. Je sprak vol passie over onze club, je genoot! Rust zacht.
    Familie en vrienden wens ik veel sterkte.

    Wil - Den Bosch
    7 januari 2016

    Deel deze pagina:

   • Bedankt!
    reactie 11   |   niet OK
    Beste Jacques,

    Wat was je toch een genieter van dat schaakspelletje! De uitslag van de partij maakte je niet uit, als het maar spannend was. Ik heb zelf aardig wat partijtjes tegen je geschaakt, en ondanks dat je er niet 1 wist te winnen, was je altijd even enthousiast over de partij en wilde je dolgraag de partij nog gezellig na analyseren. Ik heb ervan genoten!

    Als competitieleider bij Dubbelschaak merkte ik ook dat je een van de meest getrouwe leden was de afgelopen jaren. Seizoen in, seizoen uit behoorde jij tot de Dubbelschakers die de meeste keren aanwezig was op de clubavond. Je bent in seizoen 2012-2013 zelfs 9de geworden! Een zeer knappe prestatie, aangezien Dubbelschaak toch aardig wat sterke schakers kent in de interne competitie en die je het nakijken had gegeven!

    Je bent ontzettend gehecht geraakt aan de club. En wij aan jou. Ik vond het ook heel bijzonder dat je me op oudejaarsavond nog opbelde, slechts uren voordat je in slaap werd gebracht. Dat je op dat moment nog aan het schaken dacht... Ik had er een brok van in mijn keel.
    Ik vond je ook nog zo goed klinken, alsof je hartstikke gezond was. Dat gaf ik toen ook aan bij je, waarop je antwoordde dat je vrede had gevonden, dat je het had geaccepteerd.
    Dat vond ik heel erg fijn om te horen.

    Jacques, we gaan je ontzettend missen.
    Rust zacht... En veel sterkte aan de familie.

    Martien - Vlijmen
    7 januari 2016

    Deel deze pagina:

   • Schaakgenieter.
    reactie 10   |   niet OK
    Beste Jacques,
    Alhoewel ik pas een jaar lid ben van dubbelschaak, en nooit een partij tegen je gespeeld heb, zag ik de genieter. De glinstering in je ogen bij het analyseren van de gespeelde partijen van de avond. Ook het standje wat ik kreeg bij een totaal verkeerde zet... " Nee jongen dat moet je niet spelen.." , zal me heugen, en er hopelijk wat van leren. Dank je.
    Rust zacht.

    Rien - Boxtel
    7 januari 2016

    Deel deze pagina:

   • Dank voor al je werk voor de jeugd
    reactie 9   |   niet OK
    In mijn boekenkast staat het boek "Mijn Schaakvereniging" geschreven door Jacques. Zijn foto staat op de voorkant in een voor hem karakteristieke pose bij een demonstratiebord. In het boek staan veel ideeën over hoe je de jeugd schaken kan bijbrengen. Een voorbeeld: een schaakstelling waarbij verteld wordt dat de witte koning Napoleon voorstelt die door zwarte (Russische) paarden wordt verdreven en uiteindelijk wordt mat gezet. Dit vertel ik ook aan de Boxtelse jeugd en dat doet het goed. Deze week vroeg nog een jeugdschaker wanneer ik weer over Napoleon ging vertellen. Maar Jacques heeft nog veel en veel meer bedacht en gemaakt voor de jeugd. Ik ben een paar maanden nog bij hem geweest om spullen van hem te bekijken en van hem over te nemen. Daar zijn we heel blij mee. Veel dank daarvoor.

    Verder ben ik het helemaal met de anderen eens dat Jacques een sympathiek mens was en dat het een genoegen was met hem te schaken en te praten.

    Ik wens de familie veel sterkte toe!

    Ebe
    Ebe - Boxtel
    7 januari 2016

    Deel deze pagina:

   Laat nabestaanden weten dat u aan hen denkt

   Plaats een reactie

   Inspiratie nodig voor uw reactie?


   De mooiste herinneringen zijn vaak eenvoudige momenten waar je het eerst aan denkt. Condoleances zijn vaak de woorden die als eerste in je opkomen om verdriet te delen.


   Tips nodig voor het schrijven van condoleances of herinneringen?


   Niet iedereen die reageert kent zowel de nabestaanden als de persoon die overleden is.
   Het gaat om uw betrokkenheid, een reactie plaatsen is dan altijd gepast.