gedenkplaats van

Joop Van Egmond

28-07-194312-06-2018
  • 28 juli 1943 - Rijnsburg, gemeente Katwijk
  • drie zoons en één dochter
  • Alida van Egmond-Van Beelen
  • kunstenaar - Mond
    brandweerman - Brandweer Leiden
  • fietsen, wandelen, voetbal
  • Gustav Mahler
  • Website kunstenaar Joop van Egmond

Joop Van Egmond werd geboren in Rijnsburg, gemeente Katwijk op 28 juli 1943. Joop was vanaf 1953 werkzaam bij de Mond als kunstenaar. Vanaf 1963 werkte hij als brandweerman bij de Brandweer Leiden. In 1963 ontmoette hij zijn partner Alida van Egmond-Van Beelen. Joop en Alida trouwden op 14 juli 1967. Joop had drie zoons en één dochter: Marco, William, Alex en Esther. Zijn vrije tijd besteedde hij graag aan schilderen, beeldhouwen, tekenen. Op sportief gebied stak hij zijn energie in fietsen, wandelen, voetbal. De laatste woonplaats van Joop was Rijnsburg.

Johannes Martinus van Egmond, of kortweg Joop, kwam uit een gezin met een warme belangstelling voor kunst en cultuur. Bovenal vormde muziek daar de boventoon. Het zorgde ervoor dat Joop van Egmond een fervent liefhebber werd van literatuur, poëzie, klassieke muziek, architectuur en filosofie.

Hij gaf reeds op jonge leeftijd blijk van artistieke aanleg en viel tijdens de schoolperiode op door zijn tekentalent. Vanaf vijftienjarige leeftijd ging hij gedurende een decennium lessen volgen op de Leidse academie Ars Aemula Naturae (Julia Braendle, Udo Bredo, Gerard de Wit), alsmede klassieke dag- en avondopleidingen. Daarna genoot hij nog een jaar privéles in aquarelleren te Wassenaar. In de jaren zeventig volgde hij in Den Haag lessen aan de academie Psychopolis bij Haagse portretschilder Hessel de Boer en de Portugese kunstenares Beatriz Maria Matias.

Na een korte tijd werkzaam te zijn geweest bij de vrijwillige brandweer van Rijnsburg ging hij begin jaren zestig werken voor de Leidse brandweer. Hij zou dit werk verrichten tot aan zijn pensionering in 1998. Het vak van brandweerman voerde hij met tomeloze inzet uit, maar zijn hart lag toch altijd bij de kunst. Zijn beroep schonk hem de bijkomstigheid van veel vrije tijd, zodat hij zich kon ontwikkelen in dat creatieve gebied. Daarnaast had hij er de zorg voor het gezin bij. Samen met zijn vrouw El, met wie hij trouwde in 1967, kregen ze vier kinderen: Marco, William, Alex en Esther.

Bijna dagelijks oefenende Joop van Egmond het tekenen met pen, rietpen, conté en aquarel, vooral op vakanties en dagjes uit met zijn gezin en vrouw. Hij tekende razendsnel het straatleven in Amsterdam, Parijs, Londen, Praag, Hongkong, Sjanghai, Peking en Rome. Verder illustreerde hij les- en leerboeken, gedichtenbundels en boeken en vervaardigde hij vele logo’s en huisstijlen voor het bedrijfsleven en affiches en brochures voor culturele activiteiten. Joop van Egmond pakte eveneens diverse projecten op. Zo was hij in de jaren tachtig verantwoordelijk voor de praalwagenontwerpen van het bekende bloemencorso in de Bollenstreek en de befaamde Drie Oktober-optochten te Leiden.

Ook was hij medeoprichter van het Museum Oud Rijnsburg en de kunstkring KK’88 Duin- en Bollenstreek. Hij was tevens jarenlang lid van de ballotagecommissies bij onder andere Artibrak in Voorburg. Daarnaast zat hij in verschillende kunstcommissies. Hij vervulde verder vele bestuursfuncties. Zo stelde hij zich in het laatste jaar van zijn leven verkiesbaar op de lijst van Gemeente Belangen Rijnsburg. Bovendien adviseerde hij diverse organisaties bij culturele of esthetische kwesties en zat hij onder andere in de Raad van Toezicht van de Gemeente Katwijk.

De kunstzinnige nalatenschap omvat een diversiteit aan stromingen en technieken. In de beginjaren werkte Joop van Egmond in een sterk naturalistische stijl, maar in het latere werk bleef hij zoeken naar uitdrukkingsvormen die de taal van de eenvoud spreken. Het op bijna ‘primitieve’ wijze vertalen van diverse onderwerpen, waarin vooral de mens in zijn pure vorm van blijheid en emoties een centrale plaats inneemt, was voor hem een toenemende bron van inspiratie. In de laatste twee decennia schilderde hij kleurrijke olieverven van Italiaanse, Franse en Nederlandse landschappen. De schilderijen ademen een krachtige penseelvoering en vitale kleurrijkdom.

Vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw legde Joop van Egmond zich toe op monumentale objecten, die in steen werden gehakt of in brons werden gegoten. Daarnaast werkte hij verder aan voornamelijk moderne objecten in roestvrij staal, in combinatie met brons, glas en steen. Een aantal objecten vond hun weg naar tuinen van particulieren en bedrijven, maar enkele objecten werden ook in het groot uitgevoerd in onder andere Leiden, Rijnsburg, Katwijk en Voorhout. Deze monumentale projecten gaven hem steeds meer prestige en aanzien in de regio. Een eer die hij bescheiden over zich heen liet komen.

Naast schilderen en tekenen voelde Joop van Egmond zich ook in zijn element op de fiets. In leven maakte hij diverse fietstochten in Nederland, Frankrijk, België en Duitsland. Deze meerdaagse tochten, die hij regelmatig solo ondernam, had hij nodig om zijn energie kwijt te kunnen. Daarnaast vond hij fietsend door het landschap inspiratie en rust in de natuur. Het was tijdens zijn laatste fietstocht door de groene heuvels van Engeland dat hij zijn einde vond bij een tragisch verkeersongeluk.

Joop van Egmond fietste het leven uit, vitaal en nog volop levenskrachtig.

Biografie
* verplichte velden

Gedenkplaats geopend door:

Stuur de beheerder een e-mail
Alex van Egmond
Het officiële condoleanceregister van Nederland

Samen blijven we jou herinneren…

Help dit bericht te

verspreiden