gedenkplaats van

Leendert Toor

08-03-190019-08-1941
   Ten gevolge van oorlogsgeweld op de Noordzee gebleven met de stoomtrawler "Raaf" IJM.432. Van schip noch bemanning (10) is ooit iets teruggevonden.

   Voeg uw reactie of herinnering toe met:

   Of stuur een...

   Bloemetje Kaartje
   • 2015
    Nelis Nelisz Sluimer 1885-1941
    reactie 7   |   niet OK
    Hengelo OV. 09-03-2015.
    Ik ben Johannes Korf, kleinzoon van Johannes Martinus Fransz van Dok. Aan boord van de IJm482 "Raaf" bevond zich ook Nelis Sluimer, de zwager van mijn opa. Hij was getrouwd met zijn oudere zuster Wiepje Fransdr van Dok. Door mijn genealogisch kwam ik dit voorval tegen.

    Joh. Korf - Hengelo OV
    9 maart 2015

    Deel deze pagina:

   • Persoonlijke reactie...
    reactie 6   |   niet OK
    PSEn de bedoeling is dat te doen in IJmuiden, bij het monument op Plein 1945, dat vergat ik even te vermelden.

    Leendert W. Brouwer -
    26 april 2012

    Deel deze pagina:

   • Persoonlijke reactie...
    reactie 5   |   niet OK
    Baard, Friesland, 26 april 2012Beste Sylvia,Dank voor je reactie.Allereerst kan ik je melden dat je opa is opgenomen in de Gedenkboeken van de Oorlogsgravenstichting.Deze boeken geven oorlogsslachtoffers die om allerlei redenen geen graf hebben, zoals onze vermiste opa's een plek.Op internet kun je op www.ogs.nl het slachtofferregister raadplegen.Ook ik heb de uitkeringspapieren van Zee-Risico en nog wat papieren over het wegblijven van de Raaf, onder andere een proces-verbaal met een getuigenis van schipper Zwart van de Zeeleeuw IJM 29, die de Raaf het laatst heeft gezien toen er nog niets aan de hand was. Ook is er een vage foto van de Raaf uit het archief van Arie van der Veer en deze berust in het Zee- en Havenmuseum in IJmuiden.De kinderen van mijn opa zijn allen nog in leven en nu respectievelijk 82, 80 en 71 jaar oud.Mijn moeder is in 1941 geboren, dus heeft haar vader niet bewust gekend.Omdat er met de Raaf eigenlijk nooit iets is "gedaan" , heb ik het plan opgevat om volgende week, 4 mei, samen met mijn oudste tante bloemen te leggen ter nagedachtenis aan de Raaf en haar bemanning.Je bent uiteraard van harte welkom om je bij ons aan te sluiten!  

    Leendert W. Brouwer -
    26 april 2012

    Deel deze pagina:

   • Persoonlijke reactie...
    reactie 4   |   niet OK
    Velsen-Zuid, 5 april 2012, Ik zal mij even voorstellen ik ben Sylvia Zegel en een kleindochter van Reinieris Casparus Zegel welke schipper was op de IJM 432 Raaf. Schipper Zegel was getrouwd met Adriane Theresia den Dunnen en hadden vijf kinderen. Henk, Jan, Stien, Tiny en Jany. Alleen Tiny woont in Edmonton (Canada) en is nu 93 jaar, de andere zijn overleden, mijn vader Henk op 78 jarige leeftijd. Mijn interesse naar mijn opa komt doordat ik uit Canada een IJmuidercourant heb gekregen van 27 november 1920. (deze is nog steeds in mijn bezit al hoe wel de kwaliteit slecht begint te worden) In deze krant staat een stukje van een reddingsactie van schipper Zegel en zijn bemanning met de trawler de Walrus. Een duitse coaster was in 1919 op een mijn gelopen en was zinkende. De Walrus is door het mijnenveld gevaren en heeft de bemanning gered. In 1920 zijn de bemanningsleden geeerd op het gemeente huis van Velsen. De verkregen verrekijker met inscriptie deze is in het bezit van mijn broer Reinier Casper Zegel. Verder ben ik nog in het bezit van de verzekeringsuitkering van de vereeniging "zee-risico" waarbij op 3 oktober 1941 225 gulden is uitgekeerd aan zijn weduwe A.Th. Zegel - den Dunnen. Verder heb ik nog enkele fotos van mijn opa. Leuk om deze informatie door te kunnen geven  aan die mensen die betrokken waren bij het leed dat kinderen en kleinkinderen hun vader en opa in een heel moelijke periode in onze geschiedenis hebben moeten missen.  Sylvia van der Ven-Zegel                                                                             

    Sylvia van der Ven - Zegel -
    5 april 2012

    Deel deze pagina:

   • Persoonlijke reactie...
    reactie 3   |   niet OK
    Beste Jan,

    Sorry dat ik wat laat ben met reageren.
    Ik zag je reactie vandaag pas ( 4 mei).
    Ik heb wat informatie over de bemanning van de Raaf (totaal 10 man)
    en ik begrijp dat jij in contact staat met familie van een van de andere mannen?
    Ik ga mijn spullen opzoeken en je hoort z.s.m. van me

    vr. gr.

    Leendert

    Leendert Brouwer -
    5 mei 2005

    Deel deze pagina:

   • Persoonlijke reactie...
    reactie 2   |   niet OK
    Hallo Leendert Brouwer,
    Zou je contact met mij op willen nemen.
    Op Katwijk is een familie die hun vader ook verloren hebben op de IJM 432.
    Groeten, Jan.

    Jan -
    5 april 2005

    Deel deze pagina:

   • Persoonlijke reactie...
    reactie 1   |   niet OK
    Leendert,
    Ook voor deze dappere engel heb ik even een paar kaarsjes aangedaan.
    Heel veel liefs en kracht van,

    Fenna dochter van Boelo Abbes*(Staat hier ook). -
    11 september 2003

    Deel deze pagina:

   Laat nabestaanden weten dat u aan hen denkt

   Plaats een reactie