Overlijdensbericht en herinneringsplaats van

Leo Martina

01-01-195822-05-2015
  • 1 januari 1958 - Amsterdam

Leo Martina werd geboren in Amsterdam op 1 januari 1958. De laatste woonplaats van Leo was Leiden.

In memoriam Leo Martina - een terugblik op zijn dansleven
1 januari 1958 - 22 mei 2015
“The king of salsa”

Geboren op 1 januari 1958 in Amsterdam, als zoon van politicus Jossi Martina en Olga Plantijn, groeit Leo op op Curaçao. Als klein kind krijgt hij dans met de paplepel in gegoten. Zijn eerste stapjes zet hij op de voeten van zijn moeder. Op 16-jarige leeftijd vertrekt Leo naar Nederland om te gaan studeren.
Kenmerkend is zijn pioniersgeest. Het bruist bij Leo dan al van de ideeën.
Tijdens Leidens Ontzet op 2 oktober 1992 danst hij bij café de Bonte Koe, waar het idee voor een salsa dansschool gestalte krijgt. En in november 1992 zijn de eerste lessen een feit. Volledig autodidact probeert Leo vanaf dag 1 mensen niet mechanisch te leren bewegen, maar te laten voelen. Zijn enthousiasme en charisma maken menigeen vrij en blij. In diezelfde maand ontmoet hij Monique Struch op een salsa avond bij het Leidse Café de Tregter. Anderhalf jaar later zetten zij samen Dos Bailadores voort.
Met de dansschool wil Leo een ‘thuis’ creëren voor iedereen die geïnteresseerd is in Caribische cultuur en dans. Na een opstartfase in verschillende Leidse horeca gelegenheden, krijgt Dos Bailadores op de Middelstegracht 8 definitief gestalte als een van de eerste gerenommeerde salsa dansscholen in Nederland.
Begin jaren negentig is salsa in Nederland nog redelijk onbekend. De stijl die dan gedanst wordt, is beïnvloed door de Antilianen en Leo en Monique dragen een belangrijk steentje bij aan de verdere ontwikkeling van salsa in Nederland. Zij kunnen met recht een van de pioniers genoemd worden.
Leo Martina, gekenmerkt door zijn hoed, begint in Leiden en omstreken een bekend gezicht te worden. Wat er ook te doen is, hij is er bij. Maar zelf neemt hij ook initiatief tot allerlei evenementen waardoor Leiden op de kaart wordt gezet als salsa stad van Nederland. Zo weet hij salsa uit het “achteraf café” circuit te halen en op een hoger plan te tillen. In danssalon In Casa organiseert hij matinees en komen er zelf bussen uit Groningen om te komen dansen. Dat voor kinderen bewegen en dans essentieel is, bewijst hij door de dansmiddagen ook voor hen toegankelijk te maken.
In 1994 bezoekt hij samen met Monique voor het eerst Cuba. Hier wordt hij nog meer geïnspireerd door het feit dat culturele rijkdom, dans en muziek, een grotere rijkdom is dan welvaart. In 1996 doen Leo en Monique voor de grap mee aan een danswedstrijd in Brussel en winnen zowaar de eerste prijs: een reis naar Cuba. Ook dit tweede bezoek draagt bij aan zijn inspiratie en liefde voor salsa. Tevens is dit het begin van een reeks reizen naar het Caribische gebied om te performen en zijn salsa horizon te verbreden. Met de dansgroep Crema Exotica treedt hij met Monique op met salsa grootheden als Oscar de Leon. Het is deze groep die de deur opent tot een wereldpodium. In 1997 besluit journalist Eli Elizarry het eerste wereldcongres salsa te organiseren in Puerto Rico. De Nederlandse groep Crema Exotica wordt uitgenodigd, maar durft het eigen financiële risico niet aan. Leo besluit alleen met Monique te gaan en zo vertegenwoordigen zij als enige en eerste Nederlanders ons land. Daar ontdekken zij dat Nederland een heel eigen salsa stijl heeft ontwikkeld ten opzichte van de rest van de wereld. In 1999 treden Leo en Monique op in Puerto Rico met Leo’s getalenteerde 7-jarige zoon Joshi. Met enthousiasme ontvangt het publiek de dan unieke show van vader en zoon.
De jaren die volgen staan bol van de optredens in binnen- en buitenland. Leo en Monique betreden het podium met wereldsterren als Jose Alberto en Victor Manuel. Zij komen steeds meer in de publiciteit en staan regelmatig in kranten en tijdschriften. Zij verschijnen in tv programma’s in Miami, Puerto Rico en Curaçao. Maar ook in Nederland bij onder andere Nederland in Beweging, All you need is love, Man bijt hond, Herrie in de keuken, TV-West en RTL4. Bij het bezoek van het koningshuis aan Leiden in 2000, dansen zij samen met de Dos Bailadores kindergroep voor de Koninklijke familie. Ook dansen zij in allerlei videoclips.
Midden jaren negentig breiden Leo en Monique hun lessen uit naar Schiedam, Rotterdam en de Vrije Akademie in Delft. En in 1999 wagen zij de sprong en worden de dansscholen van de Braziliaan Claudio Gomez in Den Haag en Amsterdam overgenomen. Het cursuspakket wordt daardoor uitgebreid van salsa naar Braziliaanse dansen.
Aan Leo’s brein ontspruiten steeds meer ideeën en initiatieven die later naarstig opgevolgd worden door nieuwe dansscholen: nieuw soort feesten zoals bootfeesten, grote buitenevenementen, nieuwe cursussen zoals ladystyling, samenwerken met andere dansscholen, professionaliseren van de salsa…Eind jaren negentig neemt Leo wederom als eerste het initiatief om docenten uit het buitenland uit te nodigen (o.a. Stacey Lopez en Angel Ortiz) en zo zijn ervaringen uit Puerto Rico te delen met dansend Nederland. Zijn motto luidt “salsa unites the world” en “the fun of dancing.”
Begin 2005 vestigen Leo en Monique Dos Bailadores op de huidige locatie aan de Perzikweg 2 in Leiden dat hij van een badkamerzaak in een oude veilinghal in 3 weken weet om te toveren tot een waar danspaleis. Eind 2000 besluit hij alle activiteiten van Dos Bailadores te concentreren op deze nieuwe locatie. Als een van de oudste dansscholen in Nederland, biedt Dos Bailadores dan inmiddels naast Caribische en Braziliaanse dansen, ook Argentijnse dansen, buikdansen, kinderlessen, conditiedansen en lessen voor mensen met de ziekte van Parkinson.
Ook ontwikkelt hij met Monique communicatie en teambuilding workshops voor bedrijven onder de naam “Baila, bedrijf in beweging”.
Naast performer, docent, creatief brein is Leo een bestuursman. Hij heeft zich diverse jaren ingezet voor de fusie en samenwerking op het gebied van dans als onder andere voorzitter van de Nederlandse Salsabond Salsa United.
Op 27 april 2015 verwezenlijkt Leo, inmiddels getroffen door kanker, zijn slotproject “Caribbean Kingsday” in Leiden. Met zijn laatste beetje energie vraagt hij Monique nog één keer ten dans. Hij straalt en is voor even weer “The king of salsa”.

Leo Martina, was salsa in zijn hele wezen. Dit wilde hij delen tot zijn laatste snik.

“Ik neem mijn “hoedje” af voor deze man die voor de danswereld meer betekend heeft dan de man “met de hoed”,” Monique Struch

Biografie
* verplichte velden

Gedenkplaats geopend door:

Monique Struch
Het officiële condoleanceregister van Nederland

Herinneren is een vorm van ontmoeten…

Help dit bericht te

verspreiden