Overlijdensbericht en herinneringsplaats van

Marcel de Wit

27-05-196506-07-2022
   Cannabis pionier
   Tot groot verdriet heeft de Man die de wereld van medicinale cannabis heeft veranderd, opgeschud en nieuw leven ingeblazen, deze wereld verlaten.

   Hartaanval
   Op 10 mei 2022 is Marcel na een hartaanval opgenomen in een ziekenhuis in Zwitserland. Pas in het ziekenhuis van Zürich bleek dat hij al vijf dagen had doorgewerkt met een hartprobleem. Nadat Marcel een openhartoperatie had ondergaan, kwam hij gedurende zijn ziekbed van bijna twee maanden niet meer bij bewustzijn en overleed aan de gevolgen van complicaties rondom de behandeling. Marcel is 57 jaar geworden.

   Missie
   Het leven van Marcel de Wit heeft volledig in het teken gestaan van de doorontwikkeling van medicinale cannabis. Al ruim voordat hij 30 jaar was zag Marcel in dat de cannabisplant grote betekenis voor de gezondheidszorg zou krijgen. Als idealist en vanuit zijn natuurlijke instinct om mensen te willen helpen is zijn passie ontstaan. Gaandeweg kreeg zijn unieke levenswerk vorm, getekend door jarenlange tegenwind, onbegrip en het uitblijven van institutionele medewerking maar enorm inspirerend voor anderen.

   Door als pionier van medicinale cannabis zijn moedige strijd voort te zetten, bracht Marcel gaandeweg zijn missie van droom tot werkelijkheid: de hoogst haalbare kwaliteit medicinale cannabis de wereld in brengen. Voor deze historische missie heeft alles in zijn leven geweken, tot zijn laatste snik. Marcel verdient alle erkenning voor het onuitwisbare feit dat hij zelfs het politiek nagenoeg onmogelijke voor patiënten mogelijk heeft gemaakt.

   Start MariPharm
   In de vroege jaren ‘90 opende Marcel in Rotterdam ‘de Koffieshop’, maar zijn hartenwens was toen al om legaal aan patiënten te kunnen leveren. In 1995 richtte hij daarom MariPharm op. Deze constructie rond cannabis was toen nog heel vooruitstrevend, maar voor Marcel de enige logische stap om patiënten via een gecontroleerde professionele productiewijze de hoogste kwaliteit cannabis te kunnen aanbieden.

   Medicinale Graad Cannabis
   Als eerste bedrijf ter wereld leverde MariPharm op doktersrecept cannabis aan patiënten via de apotheek. Meestal gebeurde dit pas nadat bleek dat gangbare medicatie geen verlichting hadden geboden. Zo groeide Medicinale Graad Cannabis (MGC) uit tot de onderscheidende handelsnaam voor MariPharm, die primair staat voor farmaceutische kwaliteit. Inmiddels is MGC wereldwijd een begrip, zowel in de farmacie als in de cannabiswereld. Vele honderdduizenden mensen plukken hiervan inmiddels dagelijks de vruchten. Met het volste recht kan Marcel dan ook terugkijken op het realiseren van zijn ideaal.

   Legalisering medicinale cannabis
   Door MariPharm op te richten had Marcel een belangrijke stap gezet. In de medische wereld groeide de vraag naar volgens farmaceutische criteria geproduceerde cannabis en Marcel ging het gevecht met de rijksoverheid aan. Na jarenlang onderhandelen kreeg MariPharm in Nederland als eerste bedrijf ter wereld een ontheffing op de Opiumwet, specifiek voor medicinale cannabis. Toenmalig wijlen minister Els Borst van Volksgezondheid zette mede naar aanleiding hiervan haar beleid in om de productie en toepassing van medicinale cannabis legaal te maken.

   Beleid
   Marcel, altijd eerlijk en goed van vertrouwen, werkte aan alle kanten mee aan het inzetten van de nieuwe koers van de rijksoverheid. Zo deelde hij al zijn kennis en ervaring. Deze altruïstische eigenschap bleek meer dan eens een valkuil te zijn. Marcel moest incasseren dat MariPharm ondanks zijn heroïsche inspanningen geen contract kreeg aangeboden om ‘overheidskweker’ voor de Nederlandse staat te worden. Na deze diep ervaren teleurstelling heeft Marcel jarenlang geworsteld om met MariPharm het hoofd boven water te houden.

   Droom vervolgen
   Met onverwoestbaar optimisme werkte hij niettemin op eigen kosten zijn visionaire plannen verder uit. Kwaliteit bleef het belangrijkst: alles moest voldoen aan de hoogste criteria. Want Marcel beschikte over een ongeëvenaarde neus voor de afzonderlijke eigenschappen van cannabissoorten. Door zijn inzicht in alle facetten van de plant was hij veeleisend: het productieproces moest helemaal gaan zoals hij voor ogen had. Marcels unieke eigen wijsheid leidde dan ook regelmatig tot confrontaties. Maar altijd met als doel om het allerbeste te doen wat mogelijk is.

   Het leven is een feest
   Ondanks de moeilijke levenswandel die Marcel voor zichzelf en hiermee voor zijn naasten heeft gekozen, bleef hij tot zijn laatste adem enorm liefdevol en de meest genereuze man die we ooit hebben meegemaakt: een wereldverbeteraar die altijd zuiver op de graad en bescheiden is gebleven. Maar tegelijk een levensgenieter in hart en nieren. Waar Marcel zich vertoonde, was het feest en kwam het beste op tafel, letterlijk en figuurlijk.

   Legacy of Marcel
   Uiteindelijk zijn er prachtige initiatieven en toepassingen ontstaan uit de kennis die Marcel de afgelopen 30 jaar heeft opgedaan. Aan de vooravond van een wetenschappelijke publicatie van zijn belangrijkste ontdekkingen aan de wereld, is Marcels leven tot een onverwacht einde gekomen. Het doet ons groot verdriet dat hij zijn eigen openbaringen niet zelf meer kan meemaken. We hadden het hem zo gegund om eindelijk de vruchten van zijn jarenlange inspanningen te plukken. Als zijn naasten gaan wij er dan ook alles aan doen om Marcels onomkeerbare nalatenschap te laten voortbestaan. Om Marcel te eren, maar ook om de wereld een stuk mooier te maken, zoals hij had gewild. Zijn geest en gedachtengoed leven voort in MariPharm.

   Voeg uw reactie of herinnering toe met:

   Tips over condoleren of herinneringen delen?

   • wat een gemis
    reactie 4   |   niet OK
    Al vele jaren (33 jaar om precies te zijn) ken ik Marcel voornamelijk als een hele goede vriend van mijn man Erik. Veel hebben we mee gemaakt waaronder de hele opbouw rondom de cannabis teelt. We gingen van vele avonturen in zijn/onze jonge levens naar een serieuzer bestaan. Van hem elke dag bellen dat hij naar zijn werk moest (dat deed Erik een lange tijd) naar de opbouw van zijn koffieshop waar we bijna een jaar lang hele dagen zaten te wachten op klanten totdat het storm ging lopen en hij een mooie zaak kon opbouwen. Van het maken van zijn 1e pers tot wat er nu staat. Altijd waren wij, vooral Erik op de achtergrond aanwezig. De mannen hadden een warme vriendschap waar door het overlijden van Marcel een einde aan is gekomen.
    Blij zijn wij dat we hem gekend hebben en voor alle avonturen die we met hem mochten beleven. Wij wensen zijn familie, vrienden en verdere naasten heel veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

    Helen - Ridderkerk
    29 juli 2022

    Deel deze pagina:

   • Een bijzonder mens
    reactie 3   |   niet OK
    De cannabiswereld verliest een uniek en gedreven persoon die ontzettend veel heeft betekend voor de medicinale cannabis in Nederland. Ik wens de nabestaanden en vrienden heel veel sterkte bij dit verlies. Voor mij persoonlijk komt daar nog bij dat Marcel 25 jaar geleden de eerste cannabiskenner was, die ik als rookie journalist in de cannabis branche interviewde. Geduldig legde hij mij alle ins en outs uit, niet gehinderd door mijn onkunde. Een bijzonder mens. . Rob Tuinstra, hoofdredacteur Highlife

    Rob - Amsterdam
    18 juli 2022

    Deel deze pagina:

   • Een geliefd persoon
    reactie 2   |   niet OK
    Lieve Marcel
    Wat heb jij je best gedaan en gestreden wat
    je wilde bereiken zo jammer dat je het laatste
    deel niet heb mogen meemaken
    Verder was je een goed en lief mens voor
    iedereen .
    heel veel sterkte voor alle nabestaanden
    Lieve Marcel
    Rust in vrede

    Ton en Sjaan - Rotterdam Overschie
    15 juli 2022

    Deel deze pagina:

   • Een groot hart
    reactie 1   |   niet OK
    Een pracht mens is niet meer. Pionier, ongrijpbaar en zo bijzonder. Het is erg dat voor hem het doek valt nu eindelijk zijn missie tot een hoogtepunt zou komen. De dag voor zijn opname had ik nog contact. Hij reageerde direct op een klote bericht dat ik hem stuurde, meteen wilde hij helpen. Heel veel sterkte voor iedereen die hem lief heeft.

    Steven - Groningen
    15 juli 2022

    Deel deze pagina:

   Laat nabestaanden weten dat u aan hen denkt

   Plaats een reactie

   Inspiratie nodig voor uw reactie?


   De mooiste herinneringen zijn vaak eenvoudige momenten waar je het eerst aan denkt. Condoleances zijn vaak de woorden die als eerste in je opkomen om verdriet te delen.


   Tips nodig voor het schrijven van condoleances of herinneringen?


   Niet iedereen die reageert kent zowel de nabestaanden als de persoon die overleden is.
   Het gaat om uw betrokkenheid, een reactie plaatsen is dan altijd gepast.