gedenkplaats van

Marga Jacobs

10-02-195215-05-2020
   Marga heeft na een mooi leven vol liefde en levensvreugde op vrijdag 15 mei 2020 afscheid moeten nemen van het leven. Marga had al enige tijd een zeldzame hersentumor, die zich steeds meer liet gelden. Toch was de tijd eerder rijp dan verwacht. Tot het einde toe heeft ze haar helderheid van geest en humor weten te behouden. Marga heeft ons uiteindelijk rustig en vredig verlaten. We zullen haar missen en met veel liefde aan haar blijven denken.

   Voeg uw reactie of herinnering toe met:

   • Voor Wil en de (schoon)kinderen
    reactie 73   |   niet OK

    Marga was een bijzondere collega. Ik heb het geluk gehad om haar als student, collega en vriendin te mogen ervaren. Al denk ik dat je Marga nooit enkel als collega of docent kende. Ze was altijd in eerste instantie mens en reisgenoot. Jammer dat je reis wat kort was Marga...

    Wil en kinderen, namens de (ex) collega's een kleine impressie van Marga bij BIM op Avans. Een zeer bijzonder persoon is ons door de tijd ontnomen.

    Sebastiaan - Etten-Leur
    29 mei 2020

    Deel deze pagina:

   • Bedankt, Marga!
    reactie 72   |   niet OK
    Marga is voor mij Leefmilieu. Ik leerde haar ruim 25 jaar geleden kennen in de huiskamer van Jan Willem Copius Peereboom; initiator van de Vereniging Stedelijk Leefmilieu. Wat hebben we sinds die tijd enorm veel meegemaakt! De affaire met schonegrondverklaringen in Nijmegen, de verhoogde kankersterfte in Nijmegen-West en Weurt, vele rechtszaken over milieuvergunningen en natuurlijk de stikstofcrisis. Ongemerkt is Marga in de loop der jaren onderdeel geworden van mijn leven. De vergaderingen van Leefmilieu verhuisden via de Muntweg (Hans van Tulder) naar de Dennenstraat. Maar de combinatie van bevlogen enthousiasme en menselijke warmte is altijd gebleven. Die was bij Marga in goede handen. Ik zal de kruidenthee en chocola nooit vergeten, evenals de eeuwige verbouwingen, de opgroeiende kinderen en de prachtige tuin. Een aantal jaar heb ik Marga heel intensief mogen meemaken en dat was toen ze aan haar promotie-onderzoek werkte. Ze pakte een onderwerp bij de kop waarvan ik zelf niet zo veel verstand had: het zelf-organiserend vermogen van bewonersgroepen die zich inzetten voor hun leefomgeving. Met bewondering zag ik hoe Marga alles las wat hierover geschreven was en hoe ze zich de sociaal-wetenschappelijke onderzoeksmethoden die daarbij hoorden eigen maakte. Wat een creativiteit en doorzettingsvermogen had zij! En wat superjammer dat zij dat onderzoek niet heeft kunnen afronden. Ik heb veel van haar geleerd.
    Als ik terugkijk dan kan ik niet anders dan concluderen dat Marga een verrijking is geweest voor mijn leven. Ik zal haar missen. Bedankt, Marga!

    Ad - Nijmegen
    29 mei 2020

    Deel deze pagina:

   • Steunpilaar van het Cirrusproject
    reactie 71   |   niet OK
    Van 1998 tot en met 2003 liep het Cirrusproject, waarin ik met een omvangrijk team werkte aan de integratie van duurzame ontwikkeling in dertien opleidingen van de toenmalige Hogeschool Brabant, nu Avans Hogeschool. Marga was een van de teamleden, maar geen doorsneelid: met haar grondige kennis en ervaring, haar contacten, haar gedrevenheid en haar warmte was ze mijn belangrijkste partner en onmisbaar adviseur in het avontuur. Met haar samenwerken was een geweldige ervaring die ik nooit zal vergeten. Ik ben haar diep dankbaar.

    Niko - Sprang-Capelle
    28 mei 2020

    Deel deze pagina:

   • Ik kende Marga als student en medewerker
    reactie 70   |   niet OK
    Beste Wil en de kinderen,
    Met veel verdriet nam ik kennis van het overlijden van Marga. Ze is net als ik in 1952 geboren en dan schrik je. Maar er waren meer overeenkomsten. Marga startte haar studie Biologie in Nijmegen in 1972. Ik was zelf met deze studie in 1970 begonnen en na mijn kandidaatsexamen heb ik haar bij enkele practica als student assistent begeleid. En als student was ze niet te missen. Met haar forse rossige haardos, met haar stevige stem maar vooral door haar nieuwsgierigheid en snelle manier van praten. Het zijn van die studenten die je na ruim 40 jaar nog herinnert. Ik geloof dat we het in 1974 al over milieuproblemen hebben gehad en over ons voornemen daar iets aan te doen.
    Daarna heb ik haar gedurende lange tijd uit het oog verloren, totdat ik haar rond 2005 weer ontmoette, maar nu als docent aan Avans Hogeschool . Ik was inmiddels vice voorzitter van het College van Bestuur van deze hogeschool geworden. In de jaren 2009 tot 2011 bespraken we verschillende keren haar voornemen om aan de OU te gaan promoveren, omdat daarvoor inmiddels voor HBO docenten mogelijkheden gekomen waren. Ik herinner me uit deze laatste periode haar stevige opvattingen, haar energie en vrolijkheid en nog steeds de ambitie haar deskundigheid in te zetten voor een betere wereld.
    De herinnering aan haar zal bij me blijven en me energie geven als dat nodig is.
    Heel veel sterkte

    Frans van Kalmthout

    Frans - Oisterwijk
    28 mei 2020

    Deel deze pagina:

   • Afscheid van een (maatschappelijk) zeer betrokken collega
    reactie 69   |   niet OK
    Ik heb Marga leren kennen als een zeer betrokken collega. Betrokken bij de studenten, maar ook bij haar collega's. Sterk in haar formuleringen, haar uitspraken doorspekt met humor en met kennis van zaken. Ze kon zich vastbijten in een onderwerp en dat ook tot op de bodem uitdiepen.
    Haar bijdrage aan een beter milieu heeft ze op kordate wijze uitgevoerd en hiermee een grote dienst bewezen aan onze en latere generaties. Veel respect voor deze gedreven en veel te vroeg overleden collega.

    Jean Paul Hagenberg (Avans Hogeschool opleiding BIM)

    Jean Paul - Oosterhout NB
    27 mei 2020

    Deel deze pagina:

   • Bert Spiertz
    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:
    Bert - Deventer
    27 mei 2020
    reactie 68
   • Carla Bertelsmann
    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:
    Carla - Breda
    27 mei 2020
    reactie 67
   • Persoonlijke reactie...
    reactie 66   |   niet OK
    Beste Wil,

    Van harte gecondoleerd.
    Het overlijden van Marga kwam als een bliksemflits bij heldere hemel. Hoe kan zo’n sterke vrouw, zo’n persoonlijkheid nu zo jong overlijden.
    Zij heeft mede gezorgd dat het leefklimaat in Nederland een stuk beter is geworden.

    In het begin van mijn voorzitterschap bij onze stichting heb ik haar een paar keer om advies mogen vragen. Waar ik nu nog steeds dankbaar voor ben.
    Want er valt veel te leren. Nog steeds veel te leren. Maar ook dat ze aangaf dat je niet alle verantwoording op je schouders moet nemen, dat je als vrijwilliger ook mild moest zijn. En er soms even tussen uit moest knijpen om het langer vol te kunnen houden.
    Haar expertise was groot. Daarnaast was ze altijd geïnteresseerd in wie je als mens was en hoe het met je ging. Erg betrokken!

    Ik als persoon en wij als stichting HoutrookVrij zullen haar enorm missen. We wensen jou en de familie heel veel sterkte toe.

    Hartelijke groet,
    Voorzitter
    Pauline Nijenhuis
    Pauline - Zutphen
    26 mei 2020

    Deel deze pagina:

   • gemis voor milieubeweging
    reactie 65   |   niet OK
    Zojuist bedacht ik 'daar kan Marga me vast mee helpen' en keek op de site van Leefmilieu voor haar telefoonnummer. Het schokt me dat ze er niet meer is.
    Ze was altijd toegankelijk, hielp als ze dat kon en was duidelijk als ze dat niet kon .
    Mijn verweer tegen de bio-industrie wordt eenzamer zonder haar.

    willie - ter apel
    26 mei 2020

    Deel deze pagina:

   • Wijkvereniging Ons Waterkwartier
    reactie 64   |   niet OK
    Ik ken Marga al vanaf de studie Biologie. We kwamen elkaar daarna bij tijd en wijle tegen, via haar werk bij Vereniging Leefmilieu en mijn werk bij het ministerie. Marga gaf invulling aan burgerparticipatie, lang voordat het als een verplichting werd opgenomen in de nieuwe Omgevingswet.
    Marga heeft zich enorm ingezet voor een gezond leefmilieu en de betrokkenheid van burgers daarbij in Nijmegen West. Zij was samen met haar organisatie een steunpilaar voor de Wijkvereniging Ons Waterkwartier.
    Ook laatst nog, begin februari, toen ik haar hulp vroeg bij de vragen vanuit WVOW over de benzeenlozingen. Ondanks haar ziekte wilde Marga dit traject met ons oppakken. Hoe sterk en dapper kun je zijn!
    We zullen haar wijsheid, bevlogenheid en steun in de strijd voor een gezond leefmilieu erg missen.
    We wensen Wil en de kinderen veel sterkte!

    Hans Sprangers, namens Wijkvereniging Ons Waterkwartier

    Hans - Nijmegen
    26 mei 2020

    Deel deze pagina:

   Laat nabestaanden weten dat u aan hen denkt

   Plaats een reactie