Overlijdensbericht en herinneringsplaats van

Margaretha (Greet) van Hoeven

24-12-191209-07-2006
Mijn oma was een sterke, levendige en humorvolle vrouw, die geen gemakkelijk leven heeft gehad. Toen in 1930 haar oudste kind (mijn moeder) geboren werd, was ze pas 17 jaar. Ze kreeg 4 dochters en een zoon, Fietje, Richard, Annie, Greet en Riet. De oorlogsjaren waren moeilijk, de omstandigheden hard.
Na de tweede wereldoorlog scheidde ze van haar man. Een dapper maar ook moeilijk besluit met grote gevolgen. Ze heeft heel hard gewerkt en gevochten om haar gezin weer bij elkaar te krijgen en uiteindelijk lukte dat.
Mijn dappere, strijdvaardige grootmoeder!
Ze werkte tot haar 65ste. Ze had zwart (geverfd!) en gepermanent haar en ze rookte. Ook kon ze heel hard en aanstekelijk schaterlachen. Ze was grappig. Wanneer ze iets voor haar kinderen of kleinkinderen kon doen, stond ze voor hen klaar.
Ik herinner me voornamelijk haar verjaardagen. Ze was op 24 december jarig en vierde het op eerste kerstdag. Ik heb beelden van heel veel volwassenen en heel veel kinderen op een veel te klein bovenhuis. Henk die orgel speelde, John die in de keuken bezig was, mijn oma, mijn moeder en mijn tantes vaak in verhitte discussies, de neefjes en nichtjes die elkaar niet heel vaak zagen. Spannende feestjes waren dat!
Vanaf mijn 15e brachten we de zomers door op een camping in Heeswijk. Oma had daar een toercaravan. Mijn ouders hadden eerst een tent en later een stacaravan. Mijn tante Riet had ook een stacaravan en mijn tante Annie huurde er in de zomer vaak een huisje. Heel de familie onder de warme zomerzon. Dat waren bijzondere zomers!
Mijn oma kreeg vele klein- en zelfs achterkleinkinderen. Wanneer ik kijk naar een foto waarop ik zelf één van de vier generaties ben, dan is de verbinding tussen de generaties bijna tastbaar. We zijn immers allemaal schakels in een eindeloze ketting. We krijgen informatie mee van onze voorouders en geven informatie door aan onze nakomelingen. En door het opschuiven in de ketting ontstaat er steeds een beetje meer begrip voor de voorafgaande schakels. Althans bij mij.
Lieve oma, ik ben er trots op dat ik een schakel ben in de ketting waarin ook jij een schakel was. Wanneer ik naar je foto kijk dan zie ik een prachtige, krachtige, stoere vrouw. Ik zal mijn kleindochter over jou en haar voorouders vertellen. En hopelijk voelt zij zich over vele jaren net zo'n trotse schakel als ik.
Lieve oma, bedankt dat je zo'n mooi mens was!
Dikke kus,
Marja
Schrijf condoleance
Bekijk condoleances
* verplichte velden

Gedenkplaats geopend door:

Marja van Nierop

Condoleances

Jacqueline Brugman
Lieve oma,

Ik heb zoveel goede herinneringen aan jou. Je was voor mij ALLES wat een lieve oma maakt. Zorgzaam, hebt mij enorm verwend en me heel veel lifde gegeven.

Dank je wel voor alle mooie herinneringen.

Je pluizebol
Jacqueline - Moraira
9 juli 2014
condoleance 1  |  

Geef de nabestaanden uw steun en laat hier uw condoleance achter.

Het officiële condoleanceregister van Nederland

Herinneren is een vorm van ontmoeten…

Help dit bericht te

verspreiden