Overlijdensbericht en herinneringsplaats van

Martha Wijfjes

28-08-193311-04-2020
   Bedroefd maar wetend dat het zo goed is, is rustig van ons heengegaan onze lieve moeder, schoonmoeder en oma Ter nagedachtenis aan onze lieve moeder

   Ter nagedachtenis aan onze lieve moeder

   Mama is geboren in 1933 in Noorden. Zij is in haar kinderjaren veel verhuisd. Haar vader was aannemer en waar er werk was verhuisden ze naartoe.
   Ze heeft haar jeugd op de Boterdijk in De Kwakel doorgebracht. Ze groeide op in een gezin met 5 broers en 1 zus. Haar broers waren sportief en muzikaal. Zij moest altijd hun overhemden strijken als ze speelden op bruiloften of partijen. Zelf heeft ze graag gezongen, jarenlang heeft ze in het kerkkoor en het mispagekoor gezongen. Moesten wij weer mee naar de kerk…..
   Zij trouwde met onze vader Jan Wijfjes en ging langs het Jaagpad wonen in het ouderlijk huis van de ouders van Pa. Aan het Jaagpad had pa samen met ome Wim het bedrijf van hun vader overgenomen. In die tijd waren Pa en Ma hip. Ma ging als één van de eerste van de Amstel haar rijbewijs halen. Ze slaagde niet in 1 keer. Zwanger van Marja zei zij tegen de examinator: “nu moet je me laten slagen anders pas ik niet meer achter het stuur”. En ze slaagde! Theorie bestond toen nog niet maar daar zou zij geen enkele moeite mee gehad hebben. Ma las erg graag en puzzelde graag Van haar heb geleerd hoe ik de cryptogrammen uit de Telegraaf moest maken. De krant werd dagelijks uitgespeld en ze heeft menig boek versleten. Haar moeder dacht zelfs dat zij haar ogen met al dat lezen zou verpesten. Wij denken dat als ma de kans had gekregen , ze een mooie opleiding had kunnen volgen. Zij was goed in spelling en verbeterde ons menigmaal.
   Zij moest afscheid nemen van haar moeder toen Marja net geboren was. Zij kon niet bij haar begrafenis zijn. Heel bizar dat nu, tijdens deze Corona crisis er ook maar weinig mensen bij haar afscheid mogen zijn. Op jonge leeftijd moest zij ook afscheid nemen van haar lieve zusje Lena.
   Na Marja werd Thea geboren, in een stalletje, o nee geitenschuurtje omdat er een nieuw huis gebouwd werd. Daarna volgende Yvonne en tot grote vreugde nog een jongentje Pieter. Alle kleren die wij droegen maakte ze zelf. Netjes achter haar Bernina naaimachine. Jarenlang heeft ze voor ons alle verstelklusjes gedaan. Helaas lukte dat de laatste jaren niet meer en dat missen we (vooral Yvonne) erg.
   We hebben veel jaar met plezier aan het Jaagpad gewoond. Fijn was dat door de kwekerij pap en mam altijd thuis waren. Om kwart voor tien werd er trouw koffie gezet en klokslag tien uur ging Ma met het mandje koffie voor de mannen naar achteren. Zodra wij wat groter werden hielp ze waar nodig mee op de kwekerij.
   Als ik aan het Jaagpad denk, moet ik weer denken aan de grote moestuin. Altijd verse groente, snijbonen, rode bessen, iedere zaterdag bruine bonen en tot vervelens toe maar erwtjes doppen. Bij aardbeien hoort slagroom. Ma had zo´n nieuw apparaat met luchtdruk patronen maar ja hoe werkt dat eigenlijk…..de hele keuken onder de slagroom.
   In 1978 verhuisde we naar de Ruigekade waar een nieuwe kwekerij werd gebouwd. We kregen een mooi nieuw huis, allemaal een eigen kamer. Mam hielp daar weer met het inpakken van de gerbera’s of ze stond achter de oppot machine Bromelia’s op te potten.
   Pa en ma hielden erg van fietsen. Als kinderen moesten we in het begin nog mee, hadden we natuurlijk helemaal geen zin in. Nu fietsen we allemaal ook graag, zit het toch in de genen.
   Ma was altijd sportief. Ze ging jarenlang iedere maandag naar de gym bij KDO. Samen met Agens ging ze iedere vrijdagmiddag zwemmen. En als het sterk ijs was stond ze op de schaats. Kilometers lange tochten maakte ze samen met Agnes op haar witte kunstschaatsten. Ze waren niet van het ijs af te slaan. Tot het opeens donker werd en zij niet meer terug konden. Moest pa hun oppikken ergens uit Oude Wetering. Zelf op haar 80e heeft ze nog een rondje op de Fort gracht geschaatst..
   Zodra wij wat groter werden gingen zij geregeld lange fietstochten maken. Samen met Jan en Agnes of Jan en Sjaan. Daar hebben zij ook mooie reizen mee gemaakt. Met Jan en Agnes ging de reis altijd naar Oostenrijk naar de broer van Jan. In de bergen lange wandelingen maken. Met Jan en Sjaan hebben ze naast veel fietsvakanties nog een keer op late leeftijd gelanglauft. Pa in een heel hip trainingspak van Gerard!!
   Samen met pa waren ze een mooi danspaar. Op ieder feestje waren zij op de dansvloer te vinden. Toen pa overleed leerde ze snel als man dansen, kon ze op de feestjes met haar vriendinnen toch nog dansen. Op het dorpsstraatfeest, de kermis of polderfeest was steevast een tafeltje voor de dametjes gereserveerd. Daarna met elkaar nog een patatje halen bij Jan en Jaap
   Toen er meer personeel op de kwekerij kwam kreeg ma tijd voor vrijwilligerswerk. Zij poetste de kerk netjes schoon en ging voor de Zonnebloem bij veel zieke mensen op visite in het Hoge Heem, niet wetende dat zij daar ooit zelf zou gaan wonen.
   Pieter en Ab nemen de kwekerij over en pa en ma hebben wat meer vrije tijd. Ze maakten samen mooie reizen naar Zuid Afrika en Israël. Ze verhuizen naar de Gerberalaan in De Kwakel. We dachten dat pa het wel heel moeilijk zou hebben in de nieuwbouw, maar het was ma die maar moeilijk kon wennen, ze miste de Ruigekade. Ze rommelde graag in haar tuintje aan de Gerberalaan. Ze keek naar de vogeltjes en voerde ze van alles. Dat pinda’s, koekjes en chips niet goed voor ze is vond ze onzin.
   Met elkaar zijn we ook veel weekendjes weggeweest: naar Mol waar pa zijn schoenen liet staan, naar Odoorn waar het in oktober nog prachtig weer was. Naar Vierhouten en Hoenderloo waar met elkaar gingen tennissen en golfen. Op Texel garnalen vangen en appeltaart met slagroom eten, Sinterklaas in Nunspeet te veel om op te noemen. Samen met de meiden vlogen we naar Lanzarote en naar Italië om de verjaardag van Judy te vieren. Slapen in een tent, dan doen we toch maar voor 1 nacht Thea…
   Kort na de verhuizing overleed pa in 2002. Ma pakte stoer de draad weer op en ging veel op pad met haar vriendinnen. Met elkaar zaten ze op de wandelclub en maakte mooie wandelingen door het hele land. Ze maakte leuke busreisjes. We hebben alleen maar foto’s dat ze gezellig met elkaar aan een wijntje zaten. Graag ging ze met oom Wim een kaartje leggen bij Ben en Ellie.
   We hebben aan de Gerberalaan veel leuke zondagochtenden gehad. Soms was ma nog niet uit de kerk en dan hadden wij al koffie gezet. Altijd gezellig met elkaar en de kleinkinderen. Na 1 “lightje” ging ieder weer zijn weg. Vaak kwam er al een vriendin aan de deur om op pad te gaan. Dan vertrok ma, dronken wij ons wijntje uit en deden de deur op slot. De verjaardagen met vriendinnen werden gevierd met gezellige etentjes.
   De laatste jaren begon ze veel te vergeten en kon zij niet meer zelfstandig wonen. Zij is op 14-07-2017 naar het Hoge Heem gegaan. Mooie tijden wisselde minder goede tijden af. Nu ging de Zonnebloem met haar op pad. Tiny en Marja namen Agnes en ma mee naar het strand. Liepen ze een blote man tegen het lijf, wat hebben ze gelachten met elkaar. Ze genoot van de Diva’s en het meezingkoor.
   Wat we ons blijven herinneren is haar liefde voor ons en de kleinkinderen. Haar liefde voor bloemen zien we hier om haar heen, dit en alle mooie herinneringen zullen we in ons hart meedragen.

   Voeg uw reactie of herinnering toe met:

   Tips over condoleren of herinneringen delen?

   • afscheid van mijn lieve tante Martha
    reactie 22   |   niet OK
    Afscheid nemen is oogsten
    wat jij gezaaid hebt in jouw leven
    aan liefde en goedheid die je anderen hebt gegeven.

    Voorzichtig en met schroom
    rapen we de vruchten van jouw bestaan,
    sporen van de weg die jij tot hier toe bent gegaan.

    Afscheid nemen is verzamelen de kostbare schatten van jouw wezen;
    dit is wat jij ons nalaat, jouw testament;
    hiertoe ben jij gekomen, hiertoe was jij bestemd:

    om deze mens te worden,
    door ons gezocht en gekend,
    uniek, bijzonder, enig in wie je bent.

    Afscheid nemen is loslaten,
    te vroeg, te snel in onze ogen,
    jou teruggeven aan je Schepper, die zich over jou heeft gebogen,

    Jou toevertrouwen aan de Ene,
    die zag hoe jij streed en vocht, die zijn hand naar jou heeft uitgestrekt en jou in je sterven zocht.

    jou laten gaan in liefde
    In dankbaarheid om wie je was en voor ons altijd zult zijn,
    gunnen wij jou nieuw leven, voorbij al ’t vechten, voorbij alle pijn

    wij geven jou uit handen,
    leggen je in Gods omarmende barmhartigheid;
    dat je hier mag rusten in vrede, tot voltooiing gebracht en bevrijd.


    Lieve Familie
    Gecondoleerd met het verlies van jullie moeder.
    zij heeft een speciaal plekje in mijn hart.
    Heel veel sterkte gewenst.
    Liefs Alex en Geralda Hagenaars

    geralda - Uithoorn
    27 april 2020

    Deel deze pagina:

   • Persoonlijke reactie...
    reactie 21   |   niet OK
    Beste familie,
    Gecondoleerd met het overlijden van Martha,
    Fijn dat wij Martha hebben mogen leren kennen tijdens haar verblijf in Het hoge Heem als een aardige vrouw, die ons meestal begroette met een glimlach en een praatje. Soms wilde ze weg en was onrustig. Dan kwam ze wel buurten in de huiskamer van huisje 8. Na een tijdje rust kwam ze weer tot haarzelf met haar glimlach en een praatje.
    Mooi waren activiteiten zoals het bezoek van divo dichtbij begin dit jaar, waar ze plezier aan beleefde.
    Sterkte met het verwerken van het verlies van Martha in deze rare tijd
    Mária en Paul Schermerhorn

    Paul - Uithoorn
    20 april 2020

    Deel deze pagina:

   • Persoonlijke reactie...
    reactie 20   |   niet OK
    Lieve allemaal,
    Mijn moeder belde. "Marja's moeder is overleden".
    De herinneringen uit mijn kindertijd schieten door mijn hoofd. Op zondagmiddag naar de speeltuin in Mijdrecht . Meiden ff de witte sokken binnenste buiten dan zijn ze weer schoon zei ze dan. En zo nog veel dingen....
    We komen er allemaal een keer voor te staan maar als het moment daar is, is het zwaar en moet je er mee dealen en een plek geven.
    Ik wens jullie allemaal heel veel sterkte en kracht de komende tijd en daarna.
    Lieve groet,
    Léan

    Léan - mijdrecht
    20 april 2020

    Deel deze pagina:

   • Voor Yvonne, Thea, Marja en Pieter
    reactie 19   |   niet OK

    De laatste van de vier vrienden is er niet meer....
    Mijn moeder en jullie moeder waren een eeuwigheid vriendinnen. En ook fanatieke fietsers! De eerste foto is genomen in Limmen in 1952, de andere twee in Apeldoorn in 1954.
    Nadat ze beiden getrouwd waren bleken de mannen ook goed te klikken en zijn ze jaren een kaartkoppel, fietsmaatjes en met elkaar op vakantie geweest. De vierde en vijfde foto zijn genomen in Oostenrijk, Ik was ook mee en Pieter ook (weet je nog Pieter?). Super gezellige vakantie! De laatste foto is genomen in Frankrijk, fietsvakantie langs de Loire. Het verhaal van de pont is nog vaak verteld. Ze hebben eindeloos gezocht naar de boot om de Loire over te steken want dat zou zo leuk zijn en er stond telkens een bord, om er na uren achter te komen dat pont in het frans brug betekent :). Onze ouders zijn een verrijking van elkaars leven geweest en ze hebben het samen heel goed gehad, soms ook wel een beetje gekibbel (allemaal eigenwijs :) maar vooral heel veel plezier. Mooi om aan terug te denken!
    Heel veel sterkte voor jullie. Groeten van Brigitte


    Brigitte - uithoorn
    19 april 2020

    Deel deze pagina:

   • Persoonlijke reactie...
    reactie 18   |   niet OK
    Judy en familie,
    Gecondoleerd met dit verlies van jullie oma en moeder in deze extra moeilijke tijd. Veel sterkte.
    Dikke x,
    Maaike

    Maaike - Nieuwveen
    18 april 2020

    Deel deze pagina:

   • Foto
    reactie 17   |   niet OK

    Lieve allemaal,
    Heel veel sterkte gewenst met het verlies van jullie lieve vrolijke (schoon) moeder en oma.
    Lieve groet,
    Hans, Cora, Mike, Sam en Dave


    Cora - De Kwakel
    18 april 2020

    Deel deze pagina:

   • Foto
    reactie 16   |   niet OK

    Lieve Familie

    Gecondoleerd met het verlies van jullie lieve Moeder
    Schoonmoeder en Oma.
    Heel veel sterkte kracht en veel steun aan elkaar in deze moeilijke tijd.

    Veel Liefs
    Willem en Tanja Rijlaarsdam.
    Annie Lemmers.


    Willem en Tanja - Nieuwveen
    17 april 2020

    Deel deze pagina:

   • Persoonlijke reactie...
    reactie 15   |   niet OK
    Lieve Fam,
    wij leven met jullie mee ,ze heeft een aantal jaren met zeer veel plezier met ons gejeudeboult ,.wij blijven haar met mooie momenten herinnneren zoals zij dit beleefd heeft,als ik haar belde we gaan as Donderdag weer Jeu de Boulen was het oja iik ben er hoor,ik vroeg aan Tante Mien de Jong ik heb ze gebeld ga even langs bij haar om samen met haar naar de baan te komen ,wij blijven dit herinneren.
    ik wens jullie sterkte.Andre de Jong Voorzitter

    andre - Wilgenhof52 De Kwakel
    17 april 2020

    Deel deze pagina:

   • Familie
    reactie 14   |   niet OK
    Gecondoleerd met het verlies van jullie lieve moeder en oma.
    Als ik haar tegenkwam had ze altijd tijd voor een praatje, wat ze graag deed.
    Zo lief, Zo zorgzaam als ze voor jullie was toen ze dat nog kon zo lief en zorgzaam waren jullie voor haar toen zij dit nodig had.

    Hele dikke knuffel. Tineke

    Tineke - De Kwakel
    16 april 2020

    Deel deze pagina:

   • Aan de familie
    reactie 13   |   niet OK
    Gecondoleerd met het verlies van jullie moeder.
    Ik kwam haar vaak tegen als ik op bezoek ging naar mijn moeder in Het Hoge Heem.
    Altijd een praatje en ze kwam er altijd gezellig bij zitten.
    Heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.
    Wim en Tonnie Nierop
    (Dochter van Greet Bezuijen)


    Tonnie - Kudelstaart
    16 april 2020

    Deel deze pagina:

   Laat nabestaanden weten dat u aan hen denkt

   Plaats een reactie

   Inspiratie nodig voor uw reactie?


   De mooiste herinneringen zijn vaak eenvoudige momenten waar je het eerst aan denkt. Condoleances zijn vaak de woorden die als eerste in je opkomen om verdriet te delen.


   Tips nodig voor het schrijven van condoleances of herinneringen?


   Niet iedereen die reageert kent zowel de nabestaanden als de persoon die overleden is.
   Het gaat om uw betrokkenheid, een reactie plaatsen is dan altijd gepast.