Overlijdensbericht en herinneringsplaats van

Mary Esman-Bor

09-05-196329-01-2022

   Voeg uw reactie of herinnering toe met:

   Tips over condoleren of herinneringen delen?

   • Lieve mama,
    reactie 36   |   niet OK
    Maandag was je jarig maar wat voelde dat gek om dit niet met jou te vieren.
    Toch heb ik nog steeds altijd het idee dat je op een donderdag voor mijn deur staat samen met omi om gezellig hier boodschappen te doen en te kletsen. Ook bij papa thuis (natuurlijk ook jou thuis) heb ik het gevoel dat je er nog steeds bent alsof je gewoon boven bezig bent met de was en gewoon weer beneden komt.
    Zondag zijn we met papa, omi, Wouter, Silvia Jeroen en ik en natuurlijk je kleinkinderen naar je "schatkist" geweest zoals Thijmen jou graf noemt.
    We hebben even weer nieuwe plantjes neergezet en papa heeft iets voor gelezen.
    Lieve mama,
    Ik heb toen jij net was overleden gezegd waar papa bij was, had ik maar net zoveel kracht en doorzettingsvermogen als jij en toen zei papa neem dat met je mee en ja mama dat neem ik mee overal waar ik nu naar toe ga voel ik jou kracht en jou liefde die mij door mijn angst heen helpt dankjewel mama dat je dicht bij me bent.
    Ik hou van je en ik mis je ontzettend ❤️

    Ilona - Dronten
    11 mei 2022

    Deel deze pagina:

   • Vandaag (je verjaardag) mis ik je!
    reactie 35   |   niet OK
    Ik mis je elk moment van de dag
    Elke minuut van het uur
    Maar vandaag is het extra hard
    Want vandaag is DE dag
    Dat je jarig was
    Dus wordt er juist vandaag
    Speciaal aan jou gedacht
    Jouw afwezigheid is nu heel duidelijk
    De leegte een extra groot gemis
    Ik mis je niet alleen vandaag
    Maar ook gisteren, morgen, overmorgen
    En ja ……. ook die dag daarna
    Ik zal je altijd missen
    En zal je nooit vergeten
    Jij zult ALTIJD bij me zijn
    Ook al zie ik je nooit meer!
    DAG LIEVE SCHAT. Matthi.

    Matthi - Zwolle
    9 mei 2022

    Deel deze pagina:

   • Voor Mama
    reactie 34   |   niet OK
    Lieve Mama,
    Nooit meer samen bellen
    Nooit meer samen winkelen
    Nooit meer samen op vakantie
    Nooit meer samen met oma naar Dronten
    Nooit meer "het gaat goed hoor" horen van jou
    Eigenlijk ben ik boos, bang en verdrietig
    Omdat je er niet meer bent
    Wat had ik nog graag meer herinneringen willen maken samen met jou
    Je wilde hier niet weg
    Je wilde bij ons zijn
    De strijd was oneerlijk
    En helemaal niet terecht
    Je wilde nog verder
    Je hebt moedig gestreden
    Maar verloor dit gevecht
    De kracht die jij had draag ik met mij mee
    Lieve Mama, als laatste wi ik zeggen dat ik van je hou en ik wil je bedanken dat je altijd in mij hebt gelooft en er altijd voor mij was
    Je bent voor ons de beste moeder, schoonmoeder en oma die wij ons kunnen wensen
    We gaan je liefde en vrolijkheid missen
    Dag lieve Mama

    P.s Jou kracht en doorzettingsvermogen neem ik mee in elke stap die ik zet. Je zit bij elke beslissing in mijn hart en gedachten.
    Ik ga je zo missen Mama maar ik onthou altijd wat jij voor mij hebt betekent

    Ilona - Dronten
    16 februari 2022

    Deel deze pagina:

   • Herinneringen aan Mary - deel 2
    reactie 33   |   niet OK
    En natuurlijk mag ik de familiereisjes niet vergeten met de familie Esman. Een leuke verassingsdag in een bus het land door toeren. Wij wisten van niets alleen het bestuur had de locaties en route. Je bent eigenlijk nog lid van het bestuur die de reisjes regelt en ook in de familie gaan ze je enorm missen tijdens de reisjes en jaarlijkse bingo avond in de Loarkit te Vaassen.

    Dit brengt mij bij je belangrijkste zingeving in je leven. De kinderen en kleinkinderen. Naast de liefde voor mij heb je alle liefde kunnen geven aan eerst Ilona en Wouter en later kwamen Jeroen en Silvia erbij. Wat waren we blij dat onze kinderen een levenspartner hadden gevonden en gelukkig kunnen zijn.

    Een andere passie zijn de kleinkinderen. Thijmen van 7 jaar. Jasmijn nu 3 en Evalynn van 1 jaar. Niets is je te veel en altijd tijd en aandacht maar vooral geduld. Je ging regelmatig samen met mama naar Dronten om Ilona en Thijmen te bezoeken en samen te genieten.

    De laatste jaren heb je op dinsdag Jasmijn meestal opgehaald uit Heino en ging je vaak samen met mama op pad. Dit heb je nog tot 2 weken geleden gedaan. Waar jij de kracht en energie vandaan hebt gehaald. Dit moet je onuitputtelijke positiviteit zijn geweest. Je gaf niet op en ging gewoon door.

    Op 19 januari 2018 kwam er abrupt een einde aan ons zo zorgeloze leventje. Je was al een aantal dagen ziek en in het ziekenhuis werd een tumor in de darmen met uitzaaiingen in de lever ontdekt. Ongeneeslijk ziek. Ons leven stortte even helemaal in.

    Al snel na ons eerste gesprek met dr. Fiebrich-Westra hadden we weer het idee dat we verder konden. We begonnen met een studie specifiek gericht op darmkanker met uitzaaiingen in de lever. Een zware kuur waar je dagen met een chemopomp moest rondlopen. Dit deed je gewoon en ging ook nu niet bij de pakken neerzitten. De kuur had gelukkig resultaat .

    Na meerdere operaties hadden we de hoop dat de lever schoon zou zijn. De tumor was inmiddels ook verwijderd. Je had nog wel een stoma maar dit hield je niet tegen. Helaas bleek je lever toch niet schoon te zijn en volgden er nog talloze chemokuren en medicijnen.

    Maar je zei altijd – het gaat goed hoor, ik ga ervoor. Dit gaf je kracht en je genoot hierdoor nog elke dag van het leven. Eind vorig jaar bleek na de zoveelste scan dat er nu ook uitzaaiingen in de longen zaten en we in Zwolle geen behandeling meer konden krijgen. Alles was al geprobeerd en niets werkte meer of de bijwerkingen waren erger dan de behandeling. Maar ook nu gaf je niet op.

    Nog in de laatste week van 2021 naar het Antonie van Leeuwenhoek. Er was alleen nog een studie fase 1 beschikbaar. Een erg intensief traject die je waarschijnlijk meer ging kosten dan opleveren. We hebben hier niet meer voor kunnen kiezen.

    Het ging hierna allemaal erg snel. De bloedwaarden van je lever waren niet in orde en er werd op oudejaarsdag met een echo ontdekt dat de galgang werd geblokkeerd. Dit zou de jeuk, gele huid en misschien ook de pijn moeten verklaren. Ik probeerde altijd met massage de pijn in je benen en rug een beetje te verlichten.

    Er was nog een mogelijkheid van een operatie aan de galgang. Na nader onderzoek met een MRI scan bleek er alleen in Amsterdam een arts die de operatie kon uitvoeren. Dus op woensdag 19 januari 2022 samen naar Amsterdam. Weer op 19 januari. Wat een rotdag.

    Helaas ging de eerste ingreep niet goed en volgde er nog een operatie in dit keer het AMC met goed resultaat. Dit alles heeft je erg verzwakt. Op maandag 24 januari op jouw uitdrukkelijk verzoek naar huis. Je kon het niet meer vinden in het ziekenhuis. Je had al 10 kilo buikvocht in één week erbij gekregen en dat verontruste mij enorm. Achteraf bleek het vocht toch een uitvloeisel van de lever die het opgaf.
    Op vrijdag avond werd het lastig om samen de trap op te komen naar de slaapkamer. Trede voor trede en dus hadden we besloten om de volgende dag een bed naar de woonkamer te verplaatsen. In de nacht ging het steeds moeizamer. Veel pijn en extra medicatie maar dit hielp niet meer. Ik heb besloten om de huisartsenpost te bellen en binnen een uur lag je op de spoedeisende.

    Al snel werd duidelijk dat het goed mis was. Ik heb naasten gebeld om direct te komen en gelukkig heeft iedereen nog afscheid van je kunnen nemen. Op het laatst kreeg je een slaapmiddel toegediend waardoor je rustig werd en het leven los kon laten.

    Ondanks de onzekere tijd zie ik de laatste 4 jaar als bonusjaren. We hebben 2 kleindochters mogen begroeten en je hebt iedere dag alles uit het leven gehaald. We hebben nog echt geleefd in liefde en geluk.

    Nu komt pas het besef wat een geweldig mooi en bijzonder leven we samen hadden. Prachtige herinneringen gemaakt. Dit gaat mij helpen om je een vast plekje in mijn hart te geven. Daar zit je natuurlijk al 42 jaar.

    Bedankt schat voor deze onvergetelijke tijd en als er een hemel is dan heb jij zeker een plekje verdiend.

    Rust zacht lieve schat.

    Matthi - Zwolle
    10 februari 2022

    Deel deze pagina:

   • Herinneringen aan Mary - deel 1
    reactie 32   |   niet OK
    Nu een week na de herinneringsdienst wil ik ook een reactie plaatsen op memori.
    Wat een mooie reactie lees ik hier. Ik wist dat je een unieke vrouw was. Lief, zorgzaam en altijd tijd voor iedereen. Dat je dat ook voor anderen was doet mij deugd. Er is veel te vroeg een mooi mens van ons weggenomen. Zo oneerlijk. Wat voel ik mij leeg op dit moment. De tekst die ik voorgedragen heb vorige week wil ik nu ook met anderen delen. Zo probeer ik je nog langer vast te houden.
    Herinneringen aan Mary
    Lieve schat,
    Symbool voor onze liefde staan 2 ringen
    Aan mijn rechterhand een zilveren ring.
    Een vriendschapsring datum 6 oktober 1979

    De datum waarop onze liefde begon. Jij 16 en ik pas 17.
    Telemannstraat en Buxtehudestraat. Ik kon je bijna vanuit mijn zolderkamer raam zien aankomen. Zo dicht woonden wij bij elkaar.
    Elke dag samen. Hand in hand. Onafscheidelijk.

    Je ging toen werken bij de sigarenwinkel van Bruggeman. Daaraan heb je 3 vriendinnen voor het leven overgehouden. Mevr. Bruggeman, Marianne en Hanita. Om de paar maanden gezellig samenkomen en veel gezelligheid. Je nam ook regelmatig een pakje Marlboro Gold of een pakje shag voor me mee.

    In 1986 ging je werken bij Biohorma en ik werkte daar al een jaar. Een echt familiebedrijf. Menig collega denkt nog steeds dat daar onze liefde is begonnen.

    In die tijd waren we ook allebei lid van het Jongerenkoor in de Verrijzeniskerk. Ik door mijn geloof en jij was niet katholiek maar de liefde voor onze medemens deelden we hier samen. Gezellig zingen en na afloop een praatje, drankje of spelletje doen. Het koor heeft zelfs gezongen bij ons huwelijk en de doop van onze kinderen.

    Nu de volgende ring. Aan mijn linkerhand mijn trouwring.
    Symbool voor liefde en trouw. Liefde in overvloed en ook voor altijd trouw gebleven. Op 29 augustus 1986 hebben wij ons volmondig ja-woord gegeven.

    We zouden op huwelijksreis naar Joegoslavië. Maar door de kernramp in Tsjernobyl was dat niet verstandig als je een kinderwens had. Dus gingen we naar Mallorca. We hebben erg genoten alleen jammer van die luidruchtige toeristen die s ’avonds laat uit de kroegen kwamen en ruzie gingen maken.

    Op datzelfde moment werd ons huurhuis aan de Rochussenware 5 opgeleverd. Wij lekker op vakantie en de familie ons huis inrichten. Dat familie dat voor je doet kenmerkt onze nauwe band met elkaar. We kunnen altijd op elkaar rekenen.

    Hier zijn onze beide kinderen geboren. Ilona op 8 juli 1989 en Wouter op 9 augustus 1991. Het was een gezellig en compact huis. We hadden toen al onze beide huiskatten Wooly en Smokey. Weet je nog dat Ilona altijd met Smokey aan de wandel was. Hij vond alles goed van haar. Ze liep gewoon met hem op zijn achterpootjes te dansen.

    In 1994 zijn we verhuisd naar een koopwoning aan de Roolvinkstraat 9.
    Hierdoor kon je lekker aan het werk als gastouder. Je liefde voor kinderen en je geduld hiervoor heb ik altijd bewonderd. Je bent een echt moedertje zoals je dat noemt. De ouders konden bij jou altijd terecht als het eens op een ander moment moest. Ze liepen volgens mij met je weg. Je begon eerst als gastouder bij Jan en Ria Jonkers. Toen Marissa was geboren ging je daar oppassen op haar en Brian en we hebben nu nog steeds contact met Ria.

    Je hebt dit meer dan 20 jaar gedaan. En op het laatst tot begin 2018 op Rune en Sara gepast. Ik kan de namen van alle kinderen niet eens meer opnoemen. Zoveel zijn het er. Fleur kan ik me wel herinneren omdat Ilona daar later ook op heeft gepast.

    Er ontwikkelde in je leven ook een liefde voor een 2de man. Je was groot fan van Gerard Joling. We hebben hem al gehoord in een lied bij binnenkomst. Ik vond dit niet echt bedreigend voor onze liefde. Je hebt regelmatig je ringtone op je mobiel aangepast met weer een nieuw kraker van hem. Gerard houd van bling bling en jij was daar ook wel gecharmeerd van. Jij hebt meerdere sieraden van Swarowski. Zelfs toen we op vakantie in Oostenrijk waren hebben we het museum van Swarowski bezocht. Heel veel glanzende steentjes.

    Gerard zit ook in de Toppers en daar ging jij samen met Ria bijna elk jaar naartoe. Jullie maakten er een kleine vakantie van. Een paar dagen samen genieten van elkaars vriendschap en tijd voor elkaar. Dit waren niet de enige reisjes die je hebt gemaakt. Samen met Pa en Ma Esman en José en Hans elk jaar met Pinksteren naar een Bungalowpark.
    Ook ging je regelmatig rond de kersttijd met mama en Ria naar een stadje voor een paar dagen zoals Valkenburg en Berlijn. Hier genoot je enorm van.

    Samen hebben we nog leuke reisjes gemaakt naar Parijs, Rome en Barcelona. We zouden nog naar Londen maar door Coronna is dit er niet van gekomen. In onze gang in huis is nog een lege plek vrij waar we hiervan een afbeelding wilden ophangen met ons samen voor bijvoorbeeld de Big Ben.

    Matthi - Zwolle
    10 februari 2022

    Deel deze pagina:

   • Lied van Matthi aan Mary tijdens herinneringsdienstvan 03-02-2022
    reactie 31   |   niet OK

    Matthi - Zwolle
    10 februari 2022

    Deel deze pagina:

   • Lieve mama
    reactie 30   |   niet OK
    Lieve mama,
    Er zijn geen woorden voor hoeveel je voor mij maar ook voor mijn gezin hebt betekent.
    Je was er altijd voor mij als ik je nodig had.
    In goede en in slechte tijden was jij er altijd.
    Ik zal jou voor altijd herinneren als de lief moeder en de liefste oma.
    Wat ben ik super trots dat ik jou zoon heb mogen zijn.
    Jij hebt mij de kracht gegeven om altijd het positieve te zien zelfs als er niks positiefs was.
    Jou doorzettingsvermogen haalde ook bij mij de kracht naar boven om door te gaan.
    Je zal altijd voor Jasmijn en Evalynn de liefste Oma zal zijn.

    wouter - Heino
    9 februari 2022

    Deel deze pagina:

   • herinneringen aan een prachtig mens
    reactie 29   |   niet OK
    Lieve Mary,
    Net als iedereen was ik in shock toen ik hoorde dat je was overleden. Hoe kan dat nou?
    Jij ging het ziekenhuis in om een probleem te laten verhelpen en niet om zieker eruit te komen. Ik kan het nog steeds niet bevatten. Ook tijdens deze opname was je nog vol goede moed dat het goed zou komen en die verwachting had ik ook. Nooit verwacht dat het een andere kant op kon gaan, maar helaas was dit zo.
    Samen hebben we jaren in het familiebestuur gezeten en ik ben dankbaar dat we dit hebben kunnen doen zodat ik jou veel beter leerde kennen. Altijd vrolijk en levenslustig. Ook tijdens chemokuren deed je de boodschappen en maakte je de hapjes klaar voor de familiebingo, niemand kon je daar vanaf houden.
    Ons laatste reisje, waarin je altijd voorin de bus zat vanwege wagenziekte, staat me nog vers in het geheugen.
    Wat een lol hadden we in de huifkar, al het gehobbel was voor onze rug niet goed maar we hebben genoten.
    Vreemd was het afgelopen zondag om over een nieuw reisje te praten terwijl jij er niet meer bij bent.
    Geen bingo of reisje zal meer hetzelfde zijn maar we hopen met dezelfde instelling die jij had om vooruit te kijken en te genieten van wat er op ons pad komt.
    Lieve dappere Mary bedankt dat ik deel uit mocht maken van een stukje van je leven, je was een kanjer!
    Dikke Knuffel Yolanda van den Berg


    Yolanda - Klarenbeek
    8 februari 2022

    Deel deze pagina:

   • Bedankt Mary!
    reactie 28   |   niet OK
    Lieve Mary,
    Wij hebben je leren kennen als een fantastische gastouder!
    Robin en Milan hebben hele fijne herinneringen aan die tijd. Gezellig naar de dierenweide in het Weezenlanden-park, lekker wandelen in het Zandhove bos (en even naar mama zwaaien die aan het werk was). De leuke spelletjes die op de computer gespeeld mochten worden.
    Tuurlijk, de snoepjes in overvloed en het poffertjes eten, niet te vergeten.
    Altijd stond jij voor ons en onze jongens klaar. Ook na de oppas- periode kwam jij op de verjaardagen van Robin en Milan nog even een taartje eten en een kadootje brengen, dat werd altijd enorm gewaardeerd.
    Lieve Mary, bedankt voor alles wat jij voor ons hebt betekend ❤

    Liefs,
    Jens, Renate, Robin en Milan

    Renate - ZWOLLE
    7 februari 2022

    Deel deze pagina:

   • Lieve Mary
    reactie 27   |   niet OK
    Dan sla je de krant open en lees je dat bericht..... kippenvel! En ongeloof. Al hebben we elkaar al een aantal jaren niet meer gezien of gesproken, de zorg en gezelligheid die je Iris & Jesse hebt gegeven na schooltijd zal ik nooit meer vergeten. Jij was niet alleen maar de gastouder, jouw hele gezin was dat! We kijken er met veel warme gevoelens op terug. Het is oneerlijk verdeeld in de wereld, jij had minstens negentig moeten worden. Matthi, Ilona en Wouter: sterkte in de tijd die komen gaat.

    Liefs, Inge van Raan-Gaster, Iris & Jesse Kleine.

    Inge (E.F.W.) - Deventer
    6 februari 2022

    Deel deze pagina:

   Laat nabestaanden weten dat u aan hen denkt

   Plaats een reactie

   Inspiratie nodig voor uw reactie?


   De mooiste herinneringen zijn vaak eenvoudige momenten waar je het eerst aan denkt. Condoleances zijn vaak de woorden die als eerste in je opkomen om verdriet te delen.


   Tips nodig voor het schrijven van condoleances of herinneringen?


   Niet iedereen die reageert kent zowel de nabestaanden als de persoon die overleden is.
   Het gaat om uw betrokkenheid, een reactie plaatsen is dan altijd gepast.