Overlijdensbericht en herinneringsplaats van

Mathieu Segers

27-01-197616-12-2023
   It is with great sadness and deep gratitude that we mark the life and legacy of Mathieu Segers, a leading scholar and public thinker on European integration. Mathieu left an indelible impression on academia and in the hearts of many who knew and admired him. His loss leaves a big hole in our midst. We invite everyone who knew Mathieu to leave their thoughts and memories in this online book of condolences.

   Voeg uw reactie of herinnering toe met:

   Tips over condoleren of herinneringen delen?

   • German iron wall meets Maastricht security gates
    reactie 84   |   niet OK
    Dear Mathieu,
    as dean I had the honor to welcome you to U Maastricht. As colleagues we shared anecdotes that explained why we had great common grounds. You mentioned your experience as boy on the security gates during the Maastricht treaty events, I told about how I grew up next to the iron wall and how it felt to have the family split into east/west. You laughed out loud, when I told how we squeezed 7 in a 1972 VW beetle in 1989, drove to the BRD/GDR boarder and together with thousands welcomed a flood of Trabbies and their drivers in the night the wall went down, and how we cried like hell. Your energy on EU matters always amazed me. You also were a beaming dean of UCM and you inspired hundreds of young people to be like you. Most of all, you also clearly loved your family so much. You will be remembered.
    Bernadette Jansma

    Bernadette - Maastricht
    16 februari 2024

    Deel deze pagina:

   • Herinnering
    reactie 83   |   niet OK
    Sinds de dag dat ik Mathieu leerde kennen als student inspireerde hij mij. Door zijn manier van vertellen werd ik direct enthousiast en gemotiveerd om echt te gaan studeren. Hij maakte dat ik mijn best wilde doen en niet alleen een voldoende te halen (hoewel hij ook zei dat een 5,5 het mooiste cijfer was dat er was omdat je dan precies had gedaan wat je moest doen). Hij heeft mij begeleid bij mijn bachelorscriptie, masterscriptie en masterstage. Bij mijn diploma-uitreiking was Mathieu in het buitenland. Dat vond ik eerst heel jammer, omdat ik dan niet zijn woorden over mij zou horen. Maar hij had maar liefst 6 pagina's volgeschreven over mij. Met teksten die ook weer inspireerden en motiveerden. Die ik nog vaak heb gelezen op momenten dat ik mijn motivatie even kwijt was en zeker nog vaak tevoorschijn zou halen. Na mijn studie heb ik hem nog een paar keer gezien bij evenementen waar ik bewust heen ging omdat hij er zou spreken. Vol energie was ik daarna altijd weer. Ook het luisteren van zijn podcast of interviews had dit effect.

    Toen ik hoorde dat hij ziek was was ik erg geschrokken. Het klopt niet. Het is pure onrecht. Ik weet nog hoe gelukkig hij was toen hij vader werd van zijn derde en hoe hij daarover vertelde in ons college. Ik was al door hem gefascineerd en dit maakte hem een nog mooier persoon: naast zijn karakter, verschijning, skills als docent, onderzoeker en criticus, ook nog een gezinsman die ongelooflijk veel hield van zijn vrouw en kinderen.
    Het klopt niet dat iemand die zowel op persoonlijk niveau als op maatschappelijk niveau zo inspireert ontnomen wordt. Het maakt mij intens verdrietig dat dit wel is gebeurd. Ik besef dat het verdriet dat ik voel slechts een fractie is van het verdriet dat zijn vrouw, kinderen en anderen naasten voelen. Ik wens iedereen die van hem hield heel veel sterkte en liefde toe!

    Liefs,
    Alyssa    Alyssa - Delft
    11 januari 2024

    Deel deze pagina:

   • Ontzettend verdrietig
    reactie 82   |   niet OK
    Ik heb Mathieu Segers maar 1 keer gesproken, dat was na afloop van het jaarlijkse Maastricht University Dinner in april 2023. Hij kwam mij persoonlijk bedanken; wat een attente, vriendelijke en charismatische man. Ik was oprecht verbaasd en dacht: dat hij überhaupt nog hierbij stilstaat, hij moet toch hele andere zorgen aan zijn hoofd hebben. Ik had al eens een interessant krantenartikel in de Limburger over hem, zijn ziekte en zijn werk gelezen en was destijds al onder de indruk. Ik hoop dat hij snel rust vindt aan gene zijde en wens de nabestaanden veel sterkte. Dat het verdriet te zijner tijd plaats mag maken voor mooie herinneringen.

    Ans - Landgraaf
    8 januari 2024

    Deel deze pagina:

   • Wat intens verdrietig
    reactie 81   |   niet OK
    Mathieu is een van de docenten die mij het meest heeft geïnspireerd tijdens mijn studie. Een innemende man met een goed gevoel voor humor en een berg kennis waarmee hij zijn studenten wist te prikkelen en uit te dagen. Ik mocht zowel mijn bachelor als masterscriptie onder zijn begeleiding schrijven en genoot van zijn colleges. Ook na mijn studie bleef ik hem volgen en van hem onder de indruk. Met onthutsing en verdriet vernam ik het nieuws over zijn overlijden tijdens de eerste uren van mijn bevalling op 17 december, voor mij een emotioneel moment waarbij mijn man en ik hebben stilgestaan bij het vergankelijkheid het leven. Ik herinner me nog goed dat Mathieu vader van zijn derde kindje werd en kan me niet voorstellen hoe verscheurd zijn vrouw en kinderen moeten zijn door dit grote verlies. Alle sterkte voor hen en allen die van hem hielden.

    Hester van den Blink

    Hester - Utrecht
    4 januari 2024

    Deel deze pagina:

   • Inspirator
    reactie 80   |   niet OK
    Wat een voorrecht Mathieu gekend te hebben. Een inspirator, gepassioneerde verteller, toegankelijk en fijne persoonlijkheid. Hij heeft mede aan de wieg gestaan van de permanente tentoonstelling over het Verdrag van Maastricht in het Gouvernement aan de Maas. Dank daarvoor! Jouw nalatenschap is ontzagwekkend en van een gigantische waarde. Veel kracht en sterkte aan zijn familie en naasten.

    Peter Schrijen

    Peter - Maastricht
    2 januari 2024

    Deel deze pagina:

   • Rest in peace Mathieu
    reactie 79   |   niet OK
    May you look down at the earth from the eternal skies above and see the legacy you have built in such a short life.

    May your spirit find pride in seeing what a beautiful mark you left behind.

    May your young soul rest in peace, Mathieu.

    Burak - Maastricht
    26 december 2023

    Deel deze pagina:

   • Dankjewel Mathieu
    reactie 78   |   niet OK
    Met veel plezier, belangstelling en grote bewondering voor je literaire gaven las ik altijd je columns in De Groene Amsterdammer. Dank voor je warme woorden, tips en teksten van derden die je via sociale media met me deelde. Het is niet te bevatten dat je er niet meer bent. Heel veel dank lieve Mathieu. Rust in vrede.

    Marcel - Amsterdam
    24 december 2023

    Deel deze pagina:

   • reactie 77
    Robert

    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:


    Robert - Utrecht

    23 december 2023

   • reactie 76
    Tamar

    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:


    Tamar - Amsterdam

    23 december 2023

   • Droefheid
    reactie 75   |   niet OK
    Ik heb U persoonlijk niet gekend.
    Ik was echter zeer onder de indruk van Uw publieke optreden als kenner en begeesterd minnaar van Europa,aangezien ik mij in U als Europeaan herken.
    Uw stem is niet meer hoorbaar,doch onze herinneringen aan U en Uw boeken zullen velen tot in lengte van jaren bijblijven.
    In diepe droefheid.
    Cees A.A.Steeman
    Amsterdam

    Cees A.A. - Amsterdam
    23 december 2023

    Deel deze pagina:

   Laat nabestaanden weten dat u aan hen denkt

   Plaats een reactie

   Inspiratie nodig voor uw reactie?


   De mooiste herinneringen zijn vaak eenvoudige momenten waar je het eerst aan denkt. Condoleances zijn vaak de woorden die als eerste in je opkomen om verdriet te delen.


   Tips nodig voor het schrijven van condoleances of herinneringen?


   Niet iedereen die reageert kent zowel de nabestaanden als de persoon die overleden is.
   Het gaat om uw betrokkenheid, een reactie plaatsen is dan altijd gepast.