gedenkplaats van

Nick van Hoorn

15-03-193829-12-2020

   Voeg uw reactie of herinnering toe met:

   • Levenslessen van Nick
    reactie 31   |   niet OK
    Op 29 december 2020 j.l. is mijn oud-judoleraar Nick van Hoorn overleden. Met Nick kwam ik al vroeg in aanraking. Mijn moeder Rina ging minstens 50 jaar geleden naar zijn lessen. Niet naar judo, maar naar damesgymnastiek in een wijkgebouw in de Stationswijk te Barendrecht. Bij Nick geen ringen en rekstok, nee moderne muziek uit de muziekinstallatie, rondjes rennen met 20 andere uit de kluiten gewassen huisvrouwen. Als opgroeiend jochie mocht ik mee en het was verdraaid nog leuk ook. Ik mocht meehelpen met de tatami neerleggen of opruimen, samen met de humorvolle Nick. Aan het einde van de les was er altijd wel iemand jarig en werden de er net afgetrainde pondjes er weer bijgesmikkeld, daar er altijd wel een taart, quiche of pudding te verdelen viel.
    Op een dag vroeg Nick of ik niet naar de judo wilde komen. Ik mocht alleen komen als ik een judopak kocht bij hem. Het stugge pak kreeg ik de eerste les omgehangen en zo werd ik ingewijd in de judo. Nick was recht door zee, streng maar rechtvaardig. Samen uit, samen thuis was het devies. Niemand buiten de boot. Ik leerde schouderworpen, vallen, houtgrepen en iemand bij zijn revers pakken zodat je houvast hebt. Die houvast was denk ik ook de bedoeling van Nick met ons jongens en meiden van net 10 jaar. Kortom, fysiek en mentaal uitharden, een uurtje per week en dat was geen straf. Als je het goed deed kon je een kleur band halen. Eerst twee gele stippen en dan de geel/oranje band.
    Toen ik die een keer had gehaald vroeg hij of ik niet een keer mee wilde doen aan een toernooi. Op een vroege zaterdagmorgen reden we naar een koude sporthal in Middelharnis. Hier mocht ik mijn eerste wedstrijden doen. Het zal u niet verbazen dat ik mijn eerste twee wedstrijden kansloos verloor, mede door de plankenkoorts. Na twee keer verlies kwam Nick naar mij toe en zei : "Kom op, het gaat er niet om dat je hier met een beker of medaille weggaat, maar je moet je ook niet als een bananenschil over de tatami laten werpen. Misschien is je tegenstander sterker, robuuster, maar jij bent toch veel slimmer en de techniek heb ik je week in week uit geleerd. Dus bij de laatste wedstrijd gooi je alle schroom van je af en dus zullen ze van goede huize moeten komen willen ze Andy Boenks, Banks of hoe heet je ook alweer, kunnen verslaan. De mat op met een vastberaden gevoel en ogen die vuurspuwen. Nu ben jij aan de beurt om ook het genot van een overwinning te proeven." Tsja, daar stond ik dan in die koude sporthal. Ik veegde alle moed bijeen en bekeek mijn tegenstander : Een vadsige uit de kluiten gewassen boerenzoon gebaard op de klei van Goeree-Overflakkee. Ik pakte hem vastberaden bij de revers (zoals ik geleerd had) en zocht mijn kans om hem te vegen of te werpen. Net als bij het voetballen kan je hier ook schijnbewegingen maken en aangezien mijn opponent niet al te snelle reacties hierop had, rook ik een kansje. Ik probeerde hem te vegen, maar hiervoor tilde hij zijn been op. Met een korte en behendige heupdraai zette ik een heupworp in en het lukte verdraaid ook nog. De bloedspetters zaten nog net niet op de muren (dat is wat overdreven) , maar de kolos had ik zowaar laten zweven en klapte daarna met zijn volle gewicht op de mat. Hierna gaf ik hem geen tijd om te recupereren, want ik dook op zijn schouders af om hem in een houtgreep te nemen. Ook dat lukte. Hij stonk wel uit zijn mond, dus de seconden houtgreep leken uren te duren, maar uiteindelijk maakte de scheidsrechter met enkele ferme Japanse uitdrukkingen en bijna fascistische gebaren een eind aan het gevecht. We trokken onze pakken recht, groetten elkaar en daarna gingen we beiden op weg naar de uitgang. "Zie je nou wel, zo mag ik het zien Boenks of Banks of hoe heet je ook alweer. Onthoudt dat voor later : Ook al ben je de underdog, met vastberadenheid en slimheid kom je een heel eind. Je tegenstander was twee keer zo zwaar als jij, en hij vloog als een veertje door de lucht. Puike actie, Andy!" Zonder medaille, maar met een lullig vaantje in de hand vertrok ik na een halve dag weer naar Barendrecht, nog nagenietend van die laatste wedstrijd.
    In de tientallen jaren daarna, waarin ik waterpolo-keeper, voetballer, handballer en tennisser ben geweest, bracht ik de wijsheden van Nick in praktijk. Als ik Nick in Barendrecht tegenkwam zei hij steevast nog steeds : Heeee Andy Boenks, Banks of hoe heet je verdraaid ook al weer? Alles goed ? Groeten aan moeders , doe je dat ? En als Hij het zei dan deed je dat natuurlijk.........
    Andy Bengsch

    Andy - Wąbrzezno Polen
    13 februari 2021

    Deel deze pagina:

   • reactie 30
    Corrie Plaizier

    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:


    Corrie - Mijnsheerenland

    26 januari 2021

   • reactie 29
    Sandra Griep-van Rhee (Dalton Lyceum)

    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:


    Sandra - BARENDRECHT

    26 januari 2021

   • Persoonlijke reactie...
    reactie 28   |   niet OK
    Rust zacht lieve klant van AH Carnisse Veste.
    U was altijd zo vriendelijk. Ik ga u zeker missen!
    Gecondoleerd en heel veel sterkte voor de nabestaande!
    Claudia de Groot

    Claudia - Barendrecht
    15 januari 2021

    Deel deze pagina:

   • reactie 27
    Gerda en Cor Doelwijt

    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:


    Gerda en Cor - Zeist/Holland

    12 januari 2021

   • Oprechte deelneming
    reactie 26   |   niet OK
    Een droef bericht in de Barendrechtse Schakel. Gecondoleerd met het overlijden van jullie Pa. Sterkte.
    Hoogachtend,
    Freek van Oortmerssen

    Freek - Rotterdam
    8 januari 2021

    Deel deze pagina:

   • Persoonlijke reactie...
    reactie 25   |   niet OK
    Lieve nick,
    Rust zacht. We zullen je nooit vergeten.

    Desiree - Barendrecht
    7 januari 2021

    Deel deze pagina:

   • reactie 24
    Fam Van luijk

    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:


    Fam - Barendrecht

    7 januari 2021

   • reactie 23
    Anita Konings

    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:


    Anita - Barendrecht

    7 januari 2021

   • Meester Nick
    reactie 22   |   niet OK
    Uw lessen zal ik nooit vergeten, strenge, lieve altijd aanwezige Meester Nick van Hoorn

    Leander - barendrecht
    6 januari 2021

    Deel deze pagina:

   Laat nabestaanden weten dat u aan hen denkt

   Plaats een reactie