Overlijdensbericht en herinneringsplaats van

P.J. Arnken

03-09-193709-05-2019
   Peter PJ zoals je je zelf ook graag noemde ...... Altijd one for the road!
   Ik ben je enige zoon (althans voor zover ik weet). Vanaf 1973 van de partij. Eerst in Heemstede aan de Glipperdreef, later in Aerdenhout.
   Na de scheiding vertrok ik naar Vogelenzang en jij bleef in Aerdenhout, later naar Zandvoort (naar het oude huis van tante Jane) en terug naar Aerdenhout waar je tot vandaag woonde en gebleven bent bij Tineke. Zowel jij als ik gingen tussentijds onze eigen wegen. Tussentijds heb je nog een aantal jaren in Aerdenhout gewoond ,waar door brand vrijwel alles verbrande. Uren hebben we uitgezocht om te redden wat er te redden viel. Echter als er nood aan de man was, konden we altijd op elkaar rekenen.
   Het huis in Zandvoort was voor mij een prima uitvalsbasis voor mijn horeca ervaring in Zandvoort waar ik twee jaar in Scandals werkte. Waar ik later stopte, daar ik met de paarden meer uitdaging zag en had.
   Impulsief kon je zeker zijn. In de jaren tachtig naar de “states” zoals je dit zelf noemde. Geen auto huren, maar direct er eentje kopen, de import regelde je gedurende de vakantie en binnen drie weken. Met als gevolg dat we op de laatste vakantiedag naar de boot moesten om de auto af te zetten voor transport.
   Wintersporten in Saalbach Hinterglemm deden we altijd later nog in Kitsbuel, Maurach.Inmiddels staan je kleinkinderen op de ski. Je kon niet meer mee, maar je had het prachtig gevonden. Altijd nam ik een 80% rum fles voor je mee van de wintersport, een litertje waar je een jaar mee deed, uiteraard met een reel coke ! Gelukkig maar! Jaren later ruilden we de rum is voor Milka chocolade.
   Dansen was niet jouw ding. Hoewel ik je een keer heb betrapte met mijn moeder. Letterlijk zag ik je uit dak gaan. Dit was in een hotel in Saalbach op een Boney M nummer genaamd Sunny.
   Later begreep ik dat de cola wellicht een extraatje bevatte waar je net iets losser van werd. Op mijn leeftijd destijds van een jaar of 10/11 had ik dat echter nog niet in de gaten. We zullen dit nummer nog eens voor je draaien.
   Een huis kopen aan het bos in Aerdenhout, lekker vrij. Dit was echter niet de eerste keuze, want je ook was op een appartement boven op een flat in dezelfde wijk gevallen. Echter dit was niet echt handig met een 3,5 jarige en geen lift 4 hoog met mijn moeder welke jaren daarvoor een ernstig ongeluk had gehad. Vrijheid was van belang, hierdoor starte je danook later met je eigen bedrijf na 15 jaar Dactylo uitzendbureau . O.a. Eurolaser Polyrent bouwlasers en agrarische lasers. Als ik zei of dat wel goed ging, gaf je altijd aan “ik ben vrij!”
   Vroeger in mijn jonge jeugdjaren altijd verhalen over Canada en grizzly beren. Je hebt er 1 a 2 jaar gezeten. De sleutel van de kever waarmee je door Canada trok heb ik nog. Ik zal hem bewaren. Je krijgt er zelfs nog een pensioen van en dat vond je fantastich. Daarvoor nog in Amerika in in Plymouth. Je woonde in bij Ferdinand and Ruth Emond van dochter Gini via wie je het contact verkreeg via Anneke Je zus welke met haar op zomerschool zat rond 1964.
   In de weekenden gingen we roeien in werry over het spaarne op zaterdag of een frietje veel te vroeg op zondag ochtend in Zandvoort. Met altijd jazz in de auto.
   Naast zaken, zaken en nog eens de politiek ging het vaak over de oorlog. De Slag om Engeland (Engels: Battle of Britain) was een luchtoorlog tijdens de Tweede Wereldoorlog tussen de Duitse Luftwaffe en de Britse Royal Air Force (RAF). Of slag om Arnhem als onderdeel van operatie market garden.
   De formule 1 bezochten we in 1985 met de laatste F1 op Zandvoort waarbij ik 12 jarige leeftijd en na lang zeuren gelukkig met gehoorbescherming rondliep. Ik zag de race en Nikkie Lauda winnen.
   Ruim 20 jaar later in 2007 bezochten we de A1 gp met de Nederlandse Jeroen Bleekemolen achter het stuur. Dit vond je prachtig. Jammer want volgend jaar komt na 35 jaar de formule 1 weer terug in Zandvoort. Daar hadden we zeker heen gegaan.
   Sinds 2010 veranderde het contact mede vanwege de kleinkinderen. Met Laurens en Olivia gingen we incidenteel erop uit naar o.a. Historische race Zandvoort, dierenpark Hoenderdael en Aviodrome. Ook de sloep vond je mooi voor rondje Heemstede Haarlem. Vorig jaar bezochten we jouw ouderlijk huis per toeval per boot en kregen een rondleiding in het hele huis. Ook het huis in Anna Paulowna (van Ome Leen) waar jij gedurende de oorlogsjaren tijdelijk verbleef hebben we nog bezocht en was voor jou heel belangrijk.
   Bij het afzwemmen van de kleinkinderen Laurens en Olivia was jij altijd van de partij, zelfs toen je al hartproblemen had, iets wat ik echt waardeerde.
   Met jou was altijd wat te beleven. Altijd met een beetje vuurwerk op het randje. Het heeft je ook wel eens wat gekost in de vorm van vriendschap, relatie en/of zakelijk wel en wee. Je vroeg niet vaak hoe het met iemand ging nee... het was: hoe gaan de zaken ? en dan ... op naar de beurs met zijn ups en downs.
   De laatste maanden deed je nogwel schaken en dammen. Ik wist niet dat je kon schaken! Laurens was een goede tegenstander die wonderbaarlijke partijtjes speelt gezien zijn jonge leeftijd. Olivia is van het dammen, iets wat wij incidenteel vroeger ook speelden.
   De laatste week, je kon niet meer. 5 weken geleden bespraken we een nieuwe auto, daar je aangaf de 85 toch minimaal te willen bereiken. Ik moest maar gaan kijken en je ophalen. In het voorjaar zou het allemaal beter zijn.
   Helaas nemen we nu afscheid van jou en wens ik je “een behouden vaart” en wil ik in eerste instantie Tineke bedanken voor de zorg voor jou met name het laatste jaar wat jij o zo nodig had.
   Daarnaast de thuiszorg die jij maar zeer beperkt toeliet en de Dr. Krielaard. De hospice en ook Els, je zus die regelmatig de zorg uit handen nam zodat Tineke eens wat anders kon doen of toch met je een gesprek voerde evenals Conny uit de buurt die je al meer dan 35 jaar kent.
   Ook Richard die de nodige bezoeken bracht evenals Frits die ik kan bestempellen als jou vriend voor het leven. Evenals diverse vrienden en vrienden uit de buurt.
   Uiteraard wil ik iedereen bedanken voor de zorg steun, die klaarstond die ik niet heb genoemd.
   Het ga je goed, je komt uiteindelijk hier in Heemstede te liggen. We nemen er straks één, one for the road!

   Voeg uw reactie of herinnering toe met:

   Tips over condoleren of herinneringen delen?

   • Old town favorite Alice Blue Gown
    reactie 3   |   niet OK

    Iwan - Santpoort Noord
    2 september 2023

    Deel deze pagina:

   • alice blue gown
    reactie 2   |   niet OK

    Je favoriet uit je geboorte jaar!

    Iwan -
    10 mei 2021

    Deel deze pagina:

   • Foto
    reactie 1   |   niet OK

    Iwan -
    10 mei 2021

    Deel deze pagina:

   Laat nabestaanden weten dat u aan hen denkt

   Plaats een reactie

   Inspiratie nodig voor uw reactie?


   De mooiste herinneringen zijn vaak eenvoudige momenten waar je het eerst aan denkt. Condoleances zijn vaak de woorden die als eerste in je opkomen om verdriet te delen.


   Tips nodig voor het schrijven van condoleances of herinneringen?


   Niet iedereen die reageert kent zowel de nabestaanden als de persoon die overleden is.
   Het gaat om uw betrokkenheid, een reactie plaatsen is dan altijd gepast.