gedenkplaats van

Peter Ane Schat

05-06-193503-02-2003
   Componist Peter Schat was één van de belangrijkste en kleurrijkste Nederlandse toondichters van onze tijd.

   Hij werd in 1935 geboren als zoon van een bakker. En kreeg zijn muzikale opleiding van Kees van Baaren aan het Utrechts Conservatorium en later van onder andere Pierre Boulez, die hem vertrouwd maakte met het twaalftoonssysteem.

   Maar geleidelijk merkte hij dat die techniek hem alleen maar beperkte in zijn mogelijkheden. Van het dicataat van de enkele toon kwam hij terecht bij het interval. Zo ontwierp hij zijn eigen Toonklok, een structuur waar melodie en harmonie weer zijn teruggekeerd. Tot het eind van zijn leven zou hij met de Toonklok blijven componeren. Zijn belangrijkste werken zijn de opera’s Houdini, Aap verslaat de knekelgeest, Symposion en het orkestwerk De Hemel.

   In de jaren zestig nam hij deel aan de Notenkrakers-aktie in het Amsterdamse Concertgebouw, een verzet van jonge musici tegen het conservatisme in het Nederlandse muziekleven en met name bij de orkesten.

   Schat bleef een rebel en zijn felheid is alom bekend. Hij was een fervente ingezonden brievenschrijver en verzette zich jarenlang tegen de komst van het Amsterdamse muziektheater.

   Overige informatie
   In de stille week voor Pasen zendt het NCRV radioprogramma A4 een portret uit van de overleden componist Peter Schat.

   U kunt dat fragment hieronder beluisteren.

   Portret van de overleden componist Peter Schat (Real Audio).
   Portret van de overleden componist Peter Schat (Windows Media).

   Voeg uw reactie of herinnering toe met:

   Of stuur een...

   Bloemetje Kaartje

   Laat nabestaanden weten dat u aan hen denkt

   Plaats een reactie