Overlijdensbericht en herinneringsplaats van

Peter Greve

11-01-193110-09-2021
   Fijn als je hier een herinnering aan Peter achterlaat.

   Voeg uw reactie of herinnering toe met:

   Tips over condoleren of herinneringen delen?

   • Peter, een buitengewoon universeel mens
    reactie 37   |   niet OK
    Wat ik hiermee bedoel, is dat Peter niet alleen een begaafde scheppende en uitvoerende musicus is geweest (en dan ook nog op de piano, trompet, orgel. slagwerk en als dirigent), maar als scheikundig wetenschapper heeft hij ook zijn sporen verdiend en dan mogen we niet zijn begaafdheid op talengebied vergeten. Het toppunt was, toen ik hem eens had opgezocht in 's Graveland, waar hij mij naar zijn zolder lokte die voorzien was van een heuse modeltreinenbaan die Peter grotendeels zelf had gebouwd voorzien van een eigen geconstrueerde beveiliging, enz.
    Dank zij de muziek (ik ben een bescheiden hoornist, maar als enige in de studentenwereld in de jaren '50 kon men niet om mij heen) ontmoette ik Peter tijdens de samenwerking tussen het Delftse Apollo en het Leidse Sempre Cescendro en later ook weer in het Nederlands Studenten Orkest. Hier werd de kiem gelegd voor het Nederlands Studenten Blaas Sextet met Peter als drijvende kracht aan de piano. Ons eerste optreden was in Bergen Binnen in hotel de Rustende Jager, aangekondigd met het "blaasquintet in S" van Mozart. Peter heeft in die tijd ook een orkeststuk gecomponeerd voor dit ensemble als solisten en begeleid door het Leidse orkest onder leiding van de fameuze Jaap Stotijn die zijn armen wanhopig ten hemel hief onder het uitroepen van "welk genie heeft dit onspeelbare stuk gecomponeerd?
    Enfin, over al die muzikale gebeurtenissen zal ik niet extra uirweiden; we weten de verdere ontwikkeling naar het orkest Camerata'54 met in de beginjaren Peter als dirigent. Anderen zullen ongetwijfeld aandacht besteden aan dit belangrijke aspect van Peters leven. In die sfeer heb ik Peter in al die jaren vaak ontmoet en ook is hij ruim een jaar mijn huisgenoot geweest in Delft op Markt no 8, waar hij een stage liep bij prof. Waterman.
    Ik herinner me Peter als een bescheiden mens, echter vooral als een man met een geweldige diepgang. Hij was een goede trouwe vriend.
    Maurits van Witsen

    Maurits - Zeist
    28 september 2021

    Deel deze pagina:

   • reactie 36
    Rik

    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:


    Rik - Hilversum

    26 september 2021

   • Kort maar mooi
    reactie 35   |   niet OK
    Ik woonde op Zuidereinde 18, enkele huizen verder...
    Peter en Frank vielen mij op. Niet zo moeilijk in 's-Graveland... ;-)
    Voor mij was Peter een zeer welkome man in het tamelijk conservatieve 's-Graveland.
    Ik heb hem als vriendelijk, open en muzikaal mogen meemaken.
    Roger Rietdijk

    Roger - Hilversum
    23 september 2021

    Deel deze pagina:

   • Persoonlijke reactie...
    reactie 34   |   niet OK
    Dear Carin,
    I thank you sincerely for your letter giving the sad information that Peter has passed away 17th September.

    We held courses in laboratory quality assurance together in Estonia and Lithuania back in 1994 and spent a fortnight together.

    He told me of his two grand pianos in their small concert-hall (!), where he and his partner held small concerts for a small audience. I suppose also you gave concerts in the hall? He told me that you were a musician?

    I am sure that Peter and I shared the same view of the society and people, therefore we could talk sincerely about many topics.

    I regarded Peter as a friend, although we never met again.

    He stayed at our house in Trondheim once (1995?) when only my son, Pål, was at home. They discussed music and could not agree between who of Mozart or Beethoven were the greatest…

    If you regard it apt, you may publish this letter on the memory.nl.

    Best regards from Ivar Hellesnes, retired veterinarian

    Carin - Amsterdam
    23 september 2021

    Deel deze pagina:

   • Herinnering aan Peter Greve
    reactie 33   |   niet OK

    "Vanmorgen was ik virtueel bij de ALV aanwezig, maar jullie konden me niet zien, want mijn computer heeft geen camera en de audio functioneerde niet, maar ik kon jullie wel zien op het scherm en horen via de telefoon... ik vind het fijn om op de hoogte te blijven van wat er om gaat in het Nieuw-Geneco en hoe het bestuurd wordt. (het was mijn eerste Zoomvergadering: op zichzelf al een beleving!)."

    dat schreef Peter in juni aan mij, tekenend voor zijn immer grote betrokkenheid.

    We denken aan hem als een bevlogen componist, nauw betrokken bij diverse activiteiten van Nieuw Geneco. Hij bemande een paar jaar achtereen met verve onze componistenstand op de Kamermuziekdag (zie foto). Miste geen vergadering of bijeenkomst. Wat een zachtaardige mens, fijne collega en gedreven componist. We zullen hem missen! Veel sterkte gewenst aan alle familie en naasten!
    Namens het bestuur en de leden van Nieuw Genootschap Nederlandse Componisten (Nieuw Geneco), Esther Gottschalk, directeur.


    Esther - Amsterdam
    22 september 2021

    Deel deze pagina:

   • Persoonlijke reactie....
    reactie 32   |   niet OK
    Ik heb Peter sinds de jaren zeventig in verschillende hoedanigheden meegemaakt, als dirigent, repetitor, componist/arrangeur en vooral als pianist. Ook zijn wij beiden in Leiden opgeleid als organisch chemicus, waardoor wij ook buiten de muziek meer dan voldoende gesprekstof hadden. Ik heb een aantal jaren deel mogen uitmaken van een blaaskwintet, dat met Peter als pianist zo ongeveer alle sextetten uit de muziekliteratuur heeft gerepeteerd en een aantal daarvan voor publiek heeft uitgevoerd. Peter was niet alleen een begenadigd pianist maar ook een uitstekend spreker. Hij gaf mooie toelichtingen op het programma, waarbij hij graag wees op plagiaten van de componisten.
    Peter had ook uitgesproken meningen. Zo had hij een hekel aan twee componisten: Chopin en - tot veler verrassing - Beethoven. Mij is verder vooral bijgebleven Peter's uitspraak: "ik ben met de VUT gegaan om meer tijd te hebben om piano te studeren, want ik wil ooit in mijn leven nog eens betrouwbaar Mozart kunnen spelen."
    Peter blijft in mijn herinnering als een integere, briljante en eigenzinnige muzikant, die van grote betekenis is geweest voor het amateurmuziekleven in Nederland.
    Arthur Huygens

    Arthur - IJsselstein
    21 september 2021

    Deel deze pagina:

   • Persoonlijke reactie...
    reactie 31   |   niet OK
    Baarn, 15 sept 2021.

    We ontmoetten elkaar voor het eerst bij Bert Duif op zijn muzikale soirees. Meer wist ik niet van je dan dat je de vader was van enkele koorleden ic Dan en Joanna. Maar ook die kende ik toen nog niet goed.

    Jij was de vaste pianist en begeleider op die avonden en naar later bleek voor heel veel mensen.

    Maar langzaamaan ontdekte ik dat je veel meer was dan dat. Huiscomponist voor het koor en veelvuldig repetitor wanneer we ons waagden aan een van je composities. Ze waren niet altijd even gemakkelijk.

    En eigenlijk pas nu, bij het plotseling in de bus vallen van je overlijdensbericht, blijkt de enorme breedte en diepte van je kennis, kunde en activiteiten. En enorm bewonder ik dat je blijkbaar zonder breuklijn de grens genomen hebt tussen je leven voor en na je pensioen.
    Je leven vulde zich vanaf dat moment kennelijk met alle andere zaken die je beheerste en naadloos ging je over in dat nieuwe, uitdagende andere leven van muziek, compositie en directie.

    Voor mij een beetje laat om nog een voorbeeld aan te nemen, maar zeer bewonderenswaardig.

    En in dit “volle” leven was toch altijd ruimte en tijd om anderen te helpen ondersteunen. Dan denk ik ook aan de repetities in jullie prachtige woning in ‘s Graveland ter voorbereiding van de kooruitvoeringen.

    En dat met een bescheidenheid en terughoudendheid die haast leek op verlegenheid.

    Gelukkig zie ik dat je maatschappelijke verdiensten voldoende in het oog liepen om je daarvoor te onderscheiden.

    Mij rest nu slechts je postuum te bedanken voor je interesse en vriendschap en je vanuit mijn achtergrond toe te wensen dat je in de hemel een plekje toegewezen krijgt naast Sint Caecilia, zodat je ook daar de muziekliefde kunt voortbeleven; ook al zit je waarschijnlijk liever naast saint Cecil of sir Henry Purcell.

    Ook wil ik alle nabestaanden en met name Dan en Sylvia, Joanna en Frans en kinderen hierbij condoleren met het verlies van zo’n imponerende vader, schoonvader, bopa en Frank van zijn partner.

    Respectfully yrs,


    Han van Gestel

    Han - Baarn
    21 september 2021

    Deel deze pagina:

   • Denkend aan Peter
    reactie 30   |   niet OK
    Ach Peter, ach Peter,

    Pas nu weet ik beter

    Wat je ons hebt gegeven in dit leven

    Met Officier van Oranje kon ik je niet associeren

    Dat leek me meer iets voor die chiquere heren`

    Die veel minder bescheiden

    Wel hun verdiensten belijden

    Al die maatschappelijke contributies

    Aan die afgekorte instituties

    Werden zo geapprecieerd

    Dat je daarvoor werd geëerd    En eenmaal bevrijd van de arbeidsverplichting

    Vond je naadloos je weg in die andere richting

    Begaafd pianist, dirigent, componist

    En trouw begeleider van ieder die dat wist

    Muziek was je passie; maar ruim baan altijd

    Voor ieder die als jij van het zelfde bezeten

    Een beroep op je deed en bij enige impasse

    Wat een klasse, dat gaan we nooit meer vergeten.

    Vind boven maar een plekje naast Sinte Ceciel

    En wijdt je daar verder aan dat heerlijke stiel


    Han

    Han - Baarn
    21 september 2021

    Deel deze pagina:

   • reactie 29
    Bas

    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:


    Bas - Wijdenes

    20 september 2021

   • reactie 28
    Els en Benno

    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:


    Els en Benno - Den Haag

    18 september 2021

   Laat nabestaanden weten dat u aan hen denkt

   Plaats een reactie

   Inspiratie nodig voor uw reactie?


   De mooiste herinneringen zijn vaak eenvoudige momenten waar je het eerst aan denkt. Condoleances zijn vaak de woorden die als eerste in je opkomen om verdriet te delen.


   Tips nodig voor het schrijven van condoleances of herinneringen?


   Niet iedereen die reageert kent zowel de nabestaanden als de persoon die overleden is.
   Het gaat om uw betrokkenheid, een reactie plaatsen is dan altijd gepast.