Overlijdensbericht en herinneringsplaats van

Richard Zimmerman

16-02-196904-02-2022
   Dit is een algemene kennisgeving om u op de hoogte te brengen van dit verlies. U kunt dit bericht delen met andere bekenden. Naast informatie rondom het afscheid kunt u hier ook zelf reageren. Uw herinnering, reactie of condoleance wordt zeer op prijs gesteld.

   Voeg uw reactie of herinnering toe met:

   Tips over condoleren of herinneringen delen?

   • reactie 24
    Regina

    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:


    Regina - Baasrode (België)

    19 februari 2022

   • See you on the other side!
    reactie 23   |   niet OK
    (mijn afscheidsbrief, die ik heb voorgelezen bij de plechtigheid)
    12-2-22
    Lieve Richard, 

    Ik had niet gedacht dat ik 2 jaar en 4 maanden later weer een speech zou gaan houden voor iemand die een onvergetelijke, - en onuitwisbare plek in mijn hart heeft achtergelaten.  

    Met al mijn verzamelde moed, sta ik hier omdat ik vind dat je zoveel mooie woorden verdient, terwijl wat ik voel niet in woorden is uit te drukken.
    Maar jij zou me ZO begrijpen, zonder woorden, want die waren bij ons eigenlijk niet eens nodig.  

    We leerden elkaar kennen in 2008.  
    Hola en welcome to my life, zei je.  Zooo dacht ik, die kent zijn talen, vast een avontuurlijk typje. 😊

    We vonden elkaar o.a. in onze liefde voor dieren. Ik kan me nog herinneren dat ik onder de indruk was dat je in de olifantenopvang in Thailand had gewerkt. Kleine olifantjes zonder moeder, gewond en getraumatiseerd. Toen wist ik meteen wat voor mooie ziel ik had ontmoet.  

    Wat ik zo mooi aan olifanten vind, is de hechte band tussen de dieren, die ook tot uiting komt als een olifant sterft. Niet dat ik jou nu met een olifant vergelijk 😉 
    Maar…. Alle leden van de groep komen om een stervende olifant heen staan.  

    Olifanten doorlopen dezelfde rouwstadia als mensen.  
    Ze troosten met hun slurf en raken de stervende olifant aan. Als hij dood is, proberen ze hem vaak weer overeind te duwen. Olifanten bedekken hun doden met aarde en bladeren. 

    Lieve Richard, ik wou dat ik je weer overeind kon duwen, maar helaas moeten we jouw lichaam ook bedekken met aarde.  
    Ik ken weinig mensen met zo’n groot hart, dat nu juist  DAT  hart,  JOU  in de steek moest laten.  

    Het was overigens ook een romantisch hart. Onze gezamenlijke guilty pleasure was de film The holiday met Jude Law en Cameron Diaz.  Ik kreeg steevast een appje als deze op tv kwam. Lekker blèren (aan mijn kant).  What can I say, sucker for romance! Eigenlijk was je gewoon een romantisch boefje. 😊

    Je hart zat vooral ook vol met onvoorwaardelijke liefde voor je kinderen, waar je zo vol trots over sprak. 
    Alle 3 de kinderen.
    Ik ben trots op je, op je loyaliteit, je geduld, je doorzettingsvermogen.
    Trots op je daadkracht, je zielskracht en op het feit dat je altijd bleef luisteren naar je gevoel.  Ook al waren de tegenslagen soms moeilijk te verteren. Je stond voor waar je in geloofde!

    We hebben beiden veel ups- en downs gekend in de liefde, wat dat betreft konden we elkaar de hand schudden.
    Ik was zo blij voor je toen je Yvonne ontmoette, net iets eerder dan ik mijn Lief Marco ontmoette. Maar beiden in hetzelfde jaar.
    De liefde was ons gegund. Wat intens verdrietig dat Yvonne nu ook jou heeft moeten laten gaan.

    Naast onze liefde voor dieren, was er nog veel meer wat ons verbond: onze vrije geest, onze compassie voor de medemens, onze liefde voor de muziek van NOA, onze liefde voor lekker eten, voor de natuur, onze fascinatie voor draken en de mythische wereld, het boeddhisme, het bezoeken van de Dalai Lama in Rotterdam, onze sensitiviteit en spiritualiteit.

    Dat lijntje tussen ons zal na de dood ook nog blijven bestaan, daar ben ik van overtuigd.

    In je laatste app donderdag schreef je nog, het is tijd voor mooi weer, dan gaan we een feestje geven buiten.  Lekker knuffelen en pinacolada drinken. We keken er naar uit.  

    Dag lieve, mooie, creatieve, eerlijke, liefdevolle, empathische, compassievolle, pure, wijze, stoere maar oh zo zachte Highlander met je open geest, mooie kuiltjes en je ontwapenende lach en persoonlijkheid, ik ga je verschrikkelijk missen, net als velen met mij! 

    Ik ben ontzettend dankbaar dat ik je ‘mijn’ vriend mocht noemen.  Ook voor wat jij en Yvonne  en Wilco voor me hebben betekend toen mijn Lief er plotseling tussenuit piepte.
    Dat zal ik nooit vergeten, op zulke momenten weet je wie je ware vrienden zijn! 

    Ga lekker een fikkie stoken daarboven en keep spreading the love! 

    PS ‘Ik worstel en kom altijd weer boven’, zei je vaak als het pittige tijden waren.
    We zullen je mantra in ere houden! 

    Love you, see you on the other side! En geef Marco een dikke knuffel van me.  

    Floor - Eexterveen
    15 februari 2022

    Deel deze pagina:

   • Bedankt
    reactie 22   |   niet OK
    Lieve Richard,
    Wat een voorecht om de laatste tijd wat meer met je op te hebben mogen trekken. "Even" op en neer naar Groningen een kast wegbrengen. Je was graag onderweg zei je.
    Een trip van ongeveer 5 uur leek in een uurtje voorbij te zijn met de leuke, diepe en filosofische gesprekken die we hadden onderweg. Wat heb je veel meegemaakt en gedaan in de korte tijd die je gegeven is. Ik had je zo graag nog beter willen leren kennen en met je op willen trekken.
    Bedankt voor alles man! Voor de gesprekken, je spierballen, je tijd, je handigheid, je gastvrijheid, je gulheid!
    Ik wens Yvonne, de kinderen, familie & vrienden heel veel sterkte met het verwerken van dit onbeschrijflijke verlies...
    Niels


    Niels - Snelrewaard
    13 februari 2022

    Deel deze pagina:

   • Mooie herinneringen... ;-)
    reactie 21   |   niet OK
    (Mijn tekst zoals voorgelezen op de herdenking van 12 feb. 2022)

    Ik zie het als een voorrecht één van de beste vrienden van Richard te mogen zijn.
    Bij het opschrijven betrapte ik me erop dat ik 'te zijn' had gebruikt i.p.v. was. Ik liet het staan, omdat ik me bedacht dat onze vriendschap eigenlijk voor altijd is.

    Als ik aan Richard denk, denk ik aan de tijden die we samen hebben beleefd, de laatste, bijna 34 jaar, waarin we als dikke vrienden toch veel lief en leed hebben gedeeld.
    We ontmoetten elkaar voor het eerst toen we elkaars collega's werden, bij wat destijds nog Filmnet heette en aan de Edisonweg in Woerden zat. Dat moet '88 of '89 geweest zijn. Daar zagen we bij elkaar al een zelfde soort afstemming en vooral dezelfde soort humor; daar is eigenlijk al een vriendschapsband voor het leven gesmeed.

    Verder denk ik, in vogelvlucht, aan:
    - met zijn vijven gepropt in zijn geel-oranje Volkswagen-kever met knallende uitlaat naar het werk;
    - De banencaroussel die we van elkaar volgden, na de tijd bij Filmnet;
    - de boottocht in 1991 met een cruiseship naar Zweden en vandaar met een camper dwars door het land, in totaal zo'n 4000 km, her en der vuurtjes makend;
    - de 2 korte songs die we samen maakten, op eigen muziek en tekst;
    - (ook denk ik aan) de diverse verhuizingen die we hebben gehad met de daarbij komende uitdagingen van het eideloze afschuren van de diverse trappen;
    - later, zijn trouwen en de geboorte van de 2 kinderen;
    - de dwaze humor die we deelden, die we vooral vonden bij Monty Python, The Fast Show, Little Britain, Bottom en nog meer, maar ook deelden we diepe filosofische gesprekken, die soms ook over de pijnen van het leven gingen, hoe hij in moeilijke jaren het hoofd boven water moest zien te houden met 2 kinderen en zijn verantwoordelijkheid hiervoor.
    Later kreeg hij daar gelukkig onnoemelijk veel ondersteuning bij van Yvonne, die als een engel geroepen, langs gekomen leek te zijn;
    - De vele films die we samen keken in onze, speciaal daarvoor gecreëerde, thuisbioscoop op groot scherm. Eerst vooral samen, of met een paar vrienden, later was Yvonne ook altijd van de partij. Met de daarbij behorende versnaperingen en natuurlijk, de traditionele: …Irish Coffee! Waarbij we dan vaak mekaar uitdaagden en veel namen opdiepten van acteurs en regisseurs uit allerlei films en uitspraken citeerden, waarbij Yvonne dan af en toe dacht: waar gáát het over.. Richard leek dan weleens op een wandelende film-en muziek-encyclopedie, hij kon die kennis goed opslaan;
    - de altijd gezellige, uitgebreide barbecues die we hielden, vaak bij hem achter in de tuin, gepaard gaande met de nodige humor en de filosofische gesprekken;
    - de totale zonsverduistering in de zomer van 1999 in Noord-Frankrijk, waar we, samen met een andere goede vriend, getuige van waren en diepe indruk bij ons had achtergelaten;

    - tot slot wil ik graag één korte anekdote er wel even uitlichten, omdat die wel tekenend is hoe we met elkaar omgingen en hoe hij was:
    Net als dat we in Zweden en later nog in Andalusië hier en daar een grote heuvel of een bescheiden berg uitkozen, om deze dan te willen bedwingen, alleen als dat te voet mogelijk was, kwamen we in 1992 in Tjechië tijdens een sportieve Camel-vakantie bij een wandeling weer eens zo'n heuvel tegen van een toch aanzienlijke, maar blijkbaar vooral, uitdagende hoogte. Spontaan en omdat hij af en toe wel van een krachtmeting hield, zei hij vrij snel: "Wie het eerste boven is!" Even aarzelden we, maar zetten de sprint toch snel in. We wilden immers niet onderdoen voor de ander. Onderweg bleek eigenlijk pas wat deze uitdaging inhield: overal kwamen we ontelbare struiken tegen vol met grote scherpe doorns! We besloten ze gewoon te negeren en stoven naar boven, waar we bekaf en vol krassen aankwamen. Het was bijna gekkenwerk dus, maar we vonden het alletwee geweldig, het gehaald te hebben en de adrenaline even te voelen. En 'for the record': hij was eerder boven  .

    Ik herinner hem ook als iemand die een Superman en Supervader wilde zijn, en dat ook vaak waarmaakte. Ook als de onverschrokken Viking, die ten strijde ging tegen een onrechtvaardige wereld, waar ik vaak met hem mee voelde en dacht.

    Jij bent nu blijkbaar al zover, voor ons veel te vroeg vinden we, dat je aan je volgende, grote avontuur begint.
    Ik zou willen dat het anders was, we hadden nog zó graag doorgegaan, maar we hebben dit te aanvaarden.
    Met al het werk dat je verzet hebt:
    Ik ben trots op je man!
    Dat je mag reizen in Vrede en Be Free!

    Fedor - Woerden
    13 februari 2022

    Deel deze pagina:

   • Ola,Lieve Richard
    reactie 20   |   niet OK

    Kan nog steeds niet geloven dat je er niet meer bent.
    Denk nog vaak aan de mooie tijden die we samen hebben beleefd.
    Ik zal je heel erg missen!
    In mijn ogen blijf je die liefdevolle,charismatische man.
    Wens alle familie,vrienden heel veel sterkte!
    Liefs Danielle


    Danielle - Woerden
    13 februari 2022

    Deel deze pagina:

   • reactie 19
    Elly + Joek

    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:


    Elly + Joek - Woerden

    12 februari 2022

   • Voor altijd
    reactie 18   |   niet OK

    Lieve Richard.

    Wat doet dit pijn.
    Echt pijn.
    Het wil nog niet landen dat je er niet meer bent.
    Tenminste niet meer hier.
    Wat ga ik jou missen. Je was voor mij een vriend uit duizenden. Een echte! Een belangrijke!
    Alles mocht en kon ik met je delen. Jij ook met mij.
    Tranen en geluk, frustratie en onrecht, dromen en wensen kwamen voorbij in de lange gesprekken maar vaak was een korte zin of woordje ook genoeg om veel te zeggen.
    Het soort van paniek gevoel wat ik nu ervaar gaat hopelijk snel plaats maken voor alleen maar liefde. Jou mening of advies was zo belangrijk.

    Bedankt dat je er altijd wilde zijn.
    Ga je vreselijk missen.    Helmi - Tilburg
    12 februari 2022

    Deel deze pagina:

   • Foto
    reactie 17   |   niet OK

    Met oprechte deelneming


    Ester - Woerden
    12 februari 2022

    Deel deze pagina:

   • Persoonlijke reactie...
    reactie 16   |   niet OK
    Lieve Richard,
    Een klein stukje gezamenlijke levensweg, koffiemomentjes na mijn wekelijkse bezoekjes aan Woerden. Je luisterde naar mijn verhalen, hielp bij het verwerken en nam een stukje geschiedenis in tastbare vorm, liefdevol mee. Aan jou kon je zulks toevertrouwen.
    Nooit is het in mij opgekomen dat je vleugels al zo waren gegroeid dat ze spoedig sterk genoeg zouden zijn om je te dragen in je reis naar het onbekende.
    Je voetafdruk op deze aarde is indrukwekkend en zal gedragen worden door allen die jou kenden, het is wat wij er zelf van gaan maken. Goede reis prachtige mens.

    Lizette - Rhoon
    12 februari 2022

    Deel deze pagina:

   • Lieve Richard
    reactie 15   |   niet OK
    Dank dat ik je heb leren kennen. Je kwam in mijn leven omdat je steun nodig had en tegelijkertijd was je dat ook voor mij. Gelijkwaardigheid, vechten tegen onrecht en altijd toch ook op zoek naar de lichtheid in dit leven.
    Die eigenschappen van jou herkende ik in mijzelf en zag ik zo groots terug in jou.
    Je hebt een mooi pad voor jezelf gevonden en dat was geen gemakkelijk pad. Maar de easy road was geen optie. Gelijk had je.
    Ik ga je missen, grote vriend. En ook voor mijn zoon Lev heb je een speciaal plekje in zijn hart. Voor altijd.

    Sandra - Bodegraven
    12 februari 2022

    Deel deze pagina:

   Laat nabestaanden weten dat u aan hen denkt

   Plaats een reactie

   Inspiratie nodig voor uw reactie?


   De mooiste herinneringen zijn vaak eenvoudige momenten waar je het eerst aan denkt. Condoleances zijn vaak de woorden die als eerste in je opkomen om verdriet te delen.


   Tips nodig voor het schrijven van condoleances of herinneringen?


   Niet iedereen die reageert kent zowel de nabestaanden als de persoon die overleden is.
   Het gaat om uw betrokkenheid, een reactie plaatsen is dan altijd gepast.