gedenkplaats van

Theo Eikenbroek

12-11-194729-06-2020

Aankondiging

Livestream Uitvaart

Bekijk de Livestream

Wachtwoord: 78D9D7

Datum: 04-07-2020

Tijd: 14:00 tot 15:30

Extra informatie: Er kunnen 25 personen tegelijkertijd meekijken op de livestream. Als de verbinding niet tot stand komt kunt u tot 30 dagen na 4 juli de bijeenkomst terugkijken.

   Bij leven een sociaal betrokken mens met durf, creatieviteit en initiatief.
   Hij heeft veel bijgedragen aan de opbouw van de stad Rotterdam.

   Voeg uw reactie of herinnering toe met:

   • De Zaaier bij Ondergaande Zon. tekst uitgesproken tijdens herdenkingsbijeenkomst 4 juli 2020
    reactie 35   |   niet OK
    De Zaaier bij Ondergaande Zon.
    Jullie denken misschien, wat doet die boer daar in het midden op de kaart van Theo Eikenbroek.
    Theo is zolang ik hem kende van 1973 tot 2004 bezig geweest met zijn HOOFD, met denkkracht, zaaien in de Geest!
    Zijn werk; projecten opstarten-ideeen de samenleving inbrengen- netwerken- communicatie- mensen samenbrengen, afstemming op elkaar, was veel praten. Je hoofd gebruiken.
    Hij droeg daarbij een groene hoed- een Borsalino- zoals veel mensen hem kennen.
    .....In 2000 namen we een volkstuin, bij VTV Blijdorp, vooral omdat IK dat heerlijk vond. Veel contact met de natuur, de zon, de wind, het buitenleven, en de bloemen zien opgroeien en bloeien.
    In 2004 kreeg Theo meer aandacht voor de grond- de tuin- de aarde onder zijn voeten. Hij wilde groente gaan kweken. Hij leerde in cafe Walenburg Joost Minnigh kennen die graficus was en na het werk in zijn atelier iedere dag om 17.00 een borreltje kwam drinken en Theo ook.
    Joost had een volkstuin op Eigen Hof en verbouwde daar groente. Theo leerde steeds meer over groente verbouwen door Joost en de nodige tuinboeken. Hij voelde zich steeds meer BOER en ging op KLOMPEN lopen. Hij stampte de plantjes uit de grond! Hij vond het heerlijk.
    Zaaien in de aarde, wat tastbare materie oplevert een plantje.
    Van GEEST=DENKKRACHT, symbool HOED, naar.......... daadwerkelijk met je handen in de aarde zitten, een zaadje erin leggen, voeden met water, zodat er tastbare materie ontstaat, een groenteplantje. Dat een tastbaar product oplevert, een kroot, een kool, een tomaat, die je lichamelijk voedt. Hierbij droeg hij KLOMPEN.
    Ik vond het een hele omschakeling.....................Van Hoofd naar Voeten.
    Van Zaaien in de Geest naar Zaaien in de Materie. Dit schilderij komt uit een boekje waar maar 1 boer instaat dat ik thuis had liggen van de schilder Van Gogh, gekregen bij abonnement op N.R.C. (= Hoofd) - Het heet- De Zaaier bij Ondergaande Zon- en het lijkt meteen of ik het over Theo heb. Is dit toeval?
    We zullen hem missen!
    Trudy Aarts


    Trudy - Rotterdam
    21 september 2020

    Deel deze pagina:

   • Toespraak zus Ineke tijdens de uitvaart
    reactie 34   |   niet OK
    Theo,
    Onze broer, mijn broer, opgegroeid in een gezin met veel vrouwen. 4 zussen een moeder een tante, en een vader die lange dagen maakte op zijn werk .
    Het was een druk middenstand gezin.
    Met de winkel naast de huiskamer. Stil zitten was er niet bij, er was altijd iets te doen.

    Met de lagere school is jouw liefde voor het wandelen begonnen. Jij en later ook wij liepen 3 kwartier heen en ook weer 3 kwartier terug naar de katholieke school in Katwijk. En wandelen ben jij altijd blijven doen. Het Pieterpad, en het door jouw geliefde Rotterdam, naar de volkstuin enz.

    Observeren kon jij al jong heel goed. Als wij na de warme maaltijd op zondag lang zaten na te praten en te kakelen, kon jij uit het niets zeggen:
    Jullie praten wel veel maar zeggen niets. Dit ben ik nooit vergeten. Bij die zelfde zondagse maaltijd was er altijd groentesoep, waarop jij dan riep. Ha, zondag we krijgen weer ondergelopen moestuin.
    En zo noemen wij groentesoep nu nog. Jij wist toen nog niet dat de moestuin je grootste hobby zou worden.

    Om materiële dingen gaf jij niets. Had je vriend Leen een grote brommer en besloten jullie samen op vakantie te gaan dan vroeg jij de solex van pa en sukkelde er vrolijk achteraan. Leen kon daar geweldig over vertellen hoe hij aan de andere kant van de Maastunnel hier in Rotterdam, maar op jou stond te wachten. En jij heel rustig en zingend op de solex een half uur later weer verscheen.

    Na de lagere school en mulo ging jij werken bij de Leidsche Krant waar ze heel tevreden over je waren. Maar jij wilde meer, Na het avond Lyceum ging je sociologie studeren in Utrecht.
    Jij haalde je diploma en wij wisten van niets. Ach het is maar een papiertje het gaat om de kennis was je commentaar.

    Vele jaren later won jij een prijs voor de mooiste boontjes in de moestuin. Dat kregen wij te horen DAAR was je heel trots op. Samen met Trudy was dit echt jullie grote hobby.

    Met Theo was het niet snel saai. Zo haalde hij zijn rijbewijs, maar auto rijden was echt NIET zijn ding. Samen met onze moeder heeft hij nog eens 10 min. in de file gestaan. Tot Ma vroeg waarom al die andere auto’s links wel doorreden? Stonden ze al die tijd achter een geparkeerde vrachtwagen, hier kon hij dan zelf ook erg om lachen.
    Het rijden gaf hij op, hij vond zichzelf een gevaar op de weg.
    Wel zat hij graag naast Trudy, en in Parijs b.v. kon hij Trudy over prachtige gebouwen vertellen terwijl zij erg haar best moest doen in het verkeer, en hij dat totaal niet in de gaten had.

    Toen onze moeder ziek werd nam hij ook een dag van de verzorging op zich. Op dinsdag kwam hij met trein en bus om voor haar te koken en te borrelen.
    Dit werd erg gewaardeerd , ik denk aan beide kanten.

    Toen het bericht kwam van jou ziekte en dat jou leven waarschijnlijk geen jaar meer zou duren is onze zus, uit Nieuw Zeeland nog over gekomen. Ze kwam ineens vroeger dan gepland, had het gevoel ik moet NU. Dat is geweldig geweest jullie hebben nog mooie dagen gehad en vlak voor de Coronacrisis was zij weer thuis.

    Er zijn nog veel meer verhalen te vertellen maar ik stop ermee.
    Theo jij leefde jou leven op jou manier. Een mensenmens.
    Ik ben er van overtuigd dat jij voor veel mensen iets hebt betekend.

    Ieder van ons heeft zo zijn gedachte voor wat er is na dit aardse bestaan. Zelf zei jij daar over: als er iets is hoop ik dat ik prettig verrast word.
    Wij hopen dat ook voor jou.

    Ineke - Valkenburg zh
    16 augustus 2020

    Deel deze pagina:

   • Eengeslaagd medemens
    reactie 33   |   niet OK
    Trudy,
    de herinnering blijft aan Theo met zijn springende haren, zijn blijde ,priemende ogen
    die pogen in de ziel door te dringen,
    zijn eeuwig wandelende sprankelijke geest.
    Een mens in ware zin, of liever nog een medemens zoals men die graag ziet:
    Aardig, hartelijk en steeds zoekend naar de weg van het midden.
    Mocht hem jaren meemaken in het Deelgemeentebestuur van Noord als medraadslid
    en voorzitter. In het betsuur samen met Christa , Andries en Harm.met wie
    hij de eeuwige sigaret deelde.
    Wens dat goede herinneringen aan jullie jaren samen,
    je helpen met humor je levensgeluk verder te vinden binnen de gebleven ruimte. Weet dat dat echt mogelijk is.
    George Eras

    George - 3039lj rotterdam, statensingel 139a
    4 augustus 2020

    Deel deze pagina:

   • Theo - vriend en buurman
    reactie 32   |   niet OK
    Ik woonde naast Theo en Theo van 1993 tot 2002 en heb hem in deze jaren leren kennen - in zo veel facetten dat het moeilijk is daar woorden voor te vinden. Hier enkele herinneringen: Theo kon heerlijk mosselen koken. Theo was vol inspiratie en heeft die met ons gedeeld (in de straat, in de leesclub). Toen het voor mij aan de tijd was Rotterdam en Nederland weer te verlaten, hebben we lange gesprekken gehad. Jouw vragen hebben mij geholpen mezelf te begrijpen en menige beslissing eenvoudiger gemaakt. Je was een vriend voor mij. Waar je ook bent, moge er plek zijn voor inspiratie en vriendschap, van harte.
    Trudy, dank je dat je na zo lange tijd aan mij gedacht hebt, er is een plek voor jou hier aan zee, in het ritme van eb en vloed, van komen en gaan.
    Anna

    Anna - Wittdün
    2 augustus 2020

    Deel deze pagina:

   • Voor Trudy en Theo
    reactie 31   |   niet OK
    Ik kende Theo’s gezicht van een foto van het deelgemeentebestuur Rotterdam-Noord, maar ik heb Theo pas ontmoet op de volkstuin VTVB. In kantineteam “Theo” gingen de gesprekken over van alles, maar Theo had duidelijk veel plezier in activiteiten waarmee hij anderen verder hielp in het leven. In ons laatste gesprek, met een glas wijn in de tuin, keek Theo met ongeduld uit naar zijn enig resterende kans op meer toekomst. Dat hij die niet gekregen heeft is zo jammer. Theo, je verdiende een veel langer verblijf op deze wereldbol!
    Maar zoals Bram Vermeulen zong in "Testament": je pas dood als je bent vergeten.
    Je leeft voort in ieders herinnering, ook de mijne.

    Anja - Rotterdam
    1 augustus 2020

    Deel deze pagina:

   • Theo was de liefste Nederlands leraar ooit
    reactie 30   |   niet OK
    Ik heb een paar jaar Nederlandse conversatie lessen van Theo gehad. Hij was altijd zo lief en aardig voor mij. Wij hadden heel interresante gespreken, over de politiek en onze samenleving. Hij geef mij ook veel groenten van zijn tuin. Al met al, voelde ik mij heel welkom en ik ben heel dankbaar dat ik heb hem ontmoet. Rest in peace, Theo.

    Florence - Schiedam
    1 augustus 2020

    Deel deze pagina:

   • Persoonlijke reactie...
    reactie 29   |   niet OK
    Theo was ook betrokken bij het Buitenmuseum Bergpolder, over de geschiedenis van de wijk Bergpolder.
    Samen met Theo heb ik een paar jaar geleden een rondleiding langs de borden van het Buitenmuseum aan ge"interesseerde (oud-)wijkbewoners gegeven. We vulden elkaar prima aan; Theo vertelde vooral over zijn eigen, persoonlijke historische herinneringen en anekdotes op de verschillende plekken in de wijk, terwijl ik meer de historische feitjes ' uit de boeken' vertelde, een mooie historische mix. Het was een gezellige middag; de bewoners waardeerden de rondleiding zeer. Ik vond het een leuke samenwerking met Theo.
    Regelmatig kwamen we elkaar tegen op straat in de wijk, en dan maakten we een praatje. De laatste keer sprak ik hem op het pleintje waar een paar weken later het monument voor de slachtoffers van de V1 onthuld zou worden in maart; Theo vertelde dat hij graag bij de onthulling aanwezig zou willen zijn. Door corona is de onthulling helaas niet doorgegaan.


    Frank - Rotterdam
    31 juli 2020

    Deel deze pagina:

   • Rust zacht
    reactie 28   |   niet OK

    Theo

    Ik heb fijne herinneringen aan jou leven op de volkstuin waar wij buren en keukenmaatjes waren. Kan jou aanwezigheid daar nog goed voelen.
    Rust zacht
    Marjet

    Marjet - Rotterdam
    16 juli 2020

    Deel deze pagina:

   • Afscheid van Theo, een anekdote
    reactie 27   |   niet OK
    Beste allemaal
    Ook ik neem afscheid van Theo en zal hem zeker missen. Maar wil ook dit verhaal met jullie delen.

    Heel veel jaren geleden was Theo voorzitter van de Deelgemeente Noord en ik was voorzitter van bewonersorganisatie Blijdorp. Theo ging afscheid nemen als voorzitter en ik toevallig ook.
    Ik kreeg een mooi cadeau, een rondvlucht boven Rotterdam in een klein vliegtuig en mocht iemand meenemen. Maar wie ? Heb ik lang over na moeten denken en wist het uiteindelijk, alleen nu de vraag, hoe nodig ik hem uit? Theo kon eigenwijs en koppig zijn.
    Theo vond op zijn bureau een grote witte enveloppe met een vraag "Ken je de deelgemeente wel goed?"
    Paar dagen daarna vond hij thuis een vraag "Heb je je huis weleens van een andere kant gezien?"
    Weer op een andere locatie, bij een vergadering "Weet je wel hoe groot de deelgemeente is?"
    En op zijn laatste deelraadsvergadering nog een enveloppe met de vraag "Van Speijk, dan liever de lucht in. Theo?" (Noot: er was een opvang huis in Noord dat Van Speijk heette)

    Theo had het niet echt meer, had wel klein vermoeden mijn richting maar dit werd volledig teniet gedaan door alle fractievoorzitters, die tijdens de vergadering de vragen herhaalden.

    Uiteindelijk pakte ik de microfoon en nodige Theo uit voor de rondvlucht.
    We hebben genoten.

    Johan van Putten
    Johan - Rotterdam
    16 juli 2020

    Deel deze pagina:

   • Een bijzondere man is heengegaan
    reactie 26   |   niet OK
    Beste Trudy,
    Bij uitstapjes met de "Museumgroep vh Nivon, 3e donderdag", vertelde je wel eens dat Theo ziek was. Maar vanwege corona hebben we lange tijd geen musea kunnen bezoeken; nu is hij inmiddels overgegaan. Ik schrok er toch wel van, toen ik het las. Ik heb hem maar een paar keer gezien, als hij eens meeging met jouw museumgroep, b.v. naar Amsterdam. Ik vond hem een sympathieke man, die goed luisterde en veel wist.
    Gisteravond heb ik de livestream bekeken, wat had je dat mooi bedacht met steeds die foto's er tussen, wat veel sprekers uit al die organisaties waar hij in zat, wat een lovende woorden over Theo, ook mooi vond ik de herinneringen van zijn zus, ook heel mooi dat verhaal van jou, over hoofd en aarde, hoed en klompen. Al dat werk heeft hij kunnen doen doordat hij jou op de achtergrond had! Want ze zeggen altijd dat er achter een sterke man zeker een sterke vrouw staat, die de nek is van het hoofd.
    Ik wens jou heel veel sterkte, je komt nu in een grote leegte; en vanwege corona mogen de mensen je geen hand geven en niet omarmen, dat is natuurlijk vreselijk.
    Vanmiddag heb ik een medische afspraak, maar ik kom toch heel eventjes om 13 uur naar de Kunsthal.
    Veel groetjes en tot ziens, Hannie .

    Hannie - Rotterdam
    16 juli 2020

    Deel deze pagina:

   Laat nabestaanden weten dat u aan hen denkt

   Plaats een reactie