gedenkplaats van

Ton Schouten

02-06-195522-05-2016
  • 2 juni 1955 - Amsterdam

Ton Schouten werd geboren in Amsterdam op 2 juni 1955. De laatste woonplaats van Ton was Delft.

Ton Schouten werd geboren in Amsterdam in de Dapperbuurt op 2 juni 1955.

Vanaf zijn vierde jaar groeide hij op in Utrecht in de wijk Zuilen en hoewel hij op z’n 12e naar de wijk de Meern bij Utrecht verhuisde was dit de plaats van zijn jeugd waar hij met veel warmte over kon vertellen.

Zijn hbs heeft Ton op het Niels Stensen College in Utrecht gedaan. Hij zat daar in de leerlingenraad en ontpopte zich al snel tot iemand die met praten veel bereikte. Hij sloot daar vriendschappen voor het leven met Riet, Tom, Rob, Bart, Ronald, etc.

Hij studeerde sociologie in Utrecht waar hij in 1973 Anneroos leerde kennen. Samen met Karel, Guido, Hiske en Anneroos woonden zij in de Schröder van der Kolkstraat. Al spoedig kregen Ton en Anneroos verkering. Begin jaren negentig liep dit op zijn einde en scheidden hun wegen al bleef er een levenslange warme vriendschap bestaan.

Ton stopte met zijn studie na zijn kandidaats en ontwikkelde zich tot film-en rapportage maker. Eerst bij de NOS, later bij Studio 3 waar hij samenwerkte met zijn vriend de fotograaf Chris Pennaerts en nog enkele jaren als zelfstandige.

In diezelfde periode sloot Ton zich aan bij het El Sol project, waarbij hij jongeren die naar Nicaragua gingen om daar scholen te bouwen ondersteunde om met goede foto- dia- en videoreportages te komen over de situatie in dat land. In het vakantiehuis La Bécedelle in de Cevennes , dat Ton samen met 20 andere Europeaanse vrienden had gekocht, leerde hij in 1993 Elke kennen. Met Elke en haar twee dochters Maya en Marisse heeft Ton 18 jaar samen geleefd.

Eind jaren negentig voltooide hij cum laude een master studie aan de Wageningse Universiteit in rurale sociolgie en communicatie wetenschappen Vanaf 2000 werkte Ton bij IRC als Senior consultant in de rurale water en sanitatie sector (WASH). Bij het IRC kon Ton zowel zijn kwaliteiten als WASH deskundige, als documentairemaker en ‘story-teller’ kwijt in veel advies opdrachten, projecten, documentaires en boeken en recent was Ton lid van het IRC managment team en verantwoordelijk voor de business development van het IRC.

Ton was een mensen-mens. Hij had veel vrienden en veel collega’s zijn goede vrienden geworden; in Nederland en Afrika.Ton was trouw aan zijn vrienden en zijn familie. Verschillende keren per jaar bracht hij tijd door in het vakantiehuis in Frankrijk met de vrienden die hij al tientallen jaren kende. Hij onderhield warme contacten met zijn vrienden uit zijn studietijd en later en met zijn zussen. Hij genoot van het gezin dat hij 18 jaar met Elke vormde. Ook na de relatie bleef hij contact met hen houden en zocht ze regelmatig op in Duitsland.

Anneroos en Ton bleven belangrijk voor elkaar, als partner en in andere tijden als dierbare vrienden. Het laatste half jaar hadden Anneroos en Ton elkaar weer gevonden als partners en waren gelukkig met elkaar.

Ton hield intens van zijn huis in Schipluiden. Hij was sportief, fietste elke dag op en neer naar Den Haag en had recent roeien en yoga ontdekt wat hij met grote inzet deed. Zijn vrije tijd besteedde hij graag aan koken, mediteren en lezen.

Anneroos

Zussen Marije, Clara en Liduin met partners en kinderen.

Elke, Maya en Marisse. Collega's van IRC. Vrienden, DDS Roeiclub, El Sol, La Bécedelle.

Biografie
* verplichte velden

Gedenkplaats geopend door:

Stuur de beheerder een e-mail
Anneroos Gerritsen

Help dit bericht te

verspreiden