Overlijdensbericht en herinneringsplaats van

Wim Vorstenbosch

06-10-195006-10-2020
      In Erinnerung: Wim Vorstenbosch
      Wim werd geboren in ‘s-Hertogenbosch op 6 oktober 1950 als oudste zoon van Berta Voets en Adriaan Vorstenbosch.
      Na zijn lagereschooltijd in ‘s-Hertogenbosch verhuisde Wim in 1962, met het gezin mee, naar Uden en volgde de HBS op het Zwijssen College in Veghel. Vanaf 1969 studeerde hij Economie in Tilburg en ging al tijdens zijn studie aan het werk op verschillende scholen. Dat bleek onverenigbaar met afstuderen en Wim werd ook wel gezien als “de eeuwige student”. In 1981 ging hij werken aan de HAVO-Top van de Katholieke Pedagogische Academie waar hij collega was van zijn middelste broer. Hij werkte vanaf 1985 in Best, nog steeds studerend, en haalde zijn 1e graads bevoegdheid als docent Economie in 1986. Uiteindelijk vond hij zijn plek op het Rodenborch College in Rosmalen.
      Op het Rodenborch voelde hij zich thuis in de ongedwongen sfeer. Hij combineerde zijn docentschap met organisatorische taken zoals secretaris examens en voorzitter/vicevoorzitter/secretaris van de medezeggenschapsraad. Die combinatie is hem altijd goed bevallen. Daarnaast draaide hij er zijn hand niet voor om, om weer te gaan studeren. Hij volgde twee jaar extra cursussen omdat hij Bedrijfseconomie aan het Econasium ging geven. Dat leren was een tweede natuur. Hij bleef ook na zijn pensioengerechtigde leeftijd werken en stopte met werken in 2018.
      Gedurende zijn leven was de zaterdagochtend klokslag 11 uur een ankerpunt. Vanaf april 1987 kwam hij dan op de koffie bij zijn broer Pieter en zag zijn nicht en neef opgroeien. Toen zij, inmiddels volwassen, het huis uit gingen bleef dit een vaste afspraak waar veel over onderwijs gesproken werd.
      Wim hield van water, film, treinen en natuurlijk van Duitsland waarbij Berlijn echt zijn stad was. Zijn liefde voor water zagen we terug in het roeien bij Vidar, in Tilburg, in de boot en op de fiets ernaast als coach; en het zwemmen tijdens de strandvakanties van het gezin in Zeeland.
      Gedurende het gehele jaar maar speciaal tijdens zijn vakanties ging Wim veel en graag naar de film (soms wel drie per dag). In zijn jonge jaren deed hij, gewapend met een hele hoop filmkennis, mee met de TV-Quiz “Voor een briefkaart op de eerste rang”, wij zaten natuurlijk met z’n allen voor de buis. Hij had een voorkeur voor Europese Art-house films.
      Zijn indrukwekkende verzameling speelfilms op DVD neemt in zijn woonkamer een prominente plaats in.
      Zijn liefde voor Duitsland en de Duitse taal en literatuur kreeg een centrale plaats in zijn leven.
      Al op de HBS begon die passie, hij werd aangemoedigd met een landelijke prijs voor het beste examenopstel in de Duitse taal door de Duitse ambassade. Veel Duitse boeken werden verslonden en speciale aandacht kreeg de Tweede Wereldoorlog waarbij hij bijzonder geïnteresseerd was in hoe onze oosterburen het trauma van de oorlog verwerkten. Toen het laatst weer mocht in Nederland werd ook “Mein Kampf” gekocht om de oorzaak van de oorlog beter in beeld te krijgen.
      Wim heeft gedurende 10 jaar van zijn leven auto gereden maar hij voelde zich meer op zijn gemak in de trein. Als vaste klant van de NS en Deutsche Bahn bezocht hij steden in het weekend en plande hij zeker decennia lang al zijn vakanties in Duitsland. Hij wisselde bezoek aan Berlijn, Dresden en Leipzig af met strandvakanties op Rügen en Binz aan de Oostzee. Hij heeft overwogen om in Duitsland te gaan wonen maar vond het lastig om de echte stap te zetten.
      Wim overleed op zijn 70ste verjaardag, 6 oktober 2020, in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ‘s-Hertogenbosch. Zijn overlijden kwam vanwege zijn fragiele gezondheid niet onverwacht en desondanks plotseling.
      Es wäre schön diese Wörter zu seiner Erinnerung in Deutsch zu schreiben, aber wir können ihn nicht mehr um Hilfe bitten.
      Lieber Bruder, ruhe sanft.

      Namens de familie,
      Pieter, Willemien, Annemie en Marc Vorstenbosch

      Correspondentie-adres: Hofplein 90, 5223 LS, 's-Hertogenbosch

      Voeg uw reactie of herinnering toe met:

      Tips over condoleren of herinneringen delen?

      • Dankjewel Wim
        reactie 22   |   niet OK
        Beste Wim,
        Speciaal voor jou ben ik gezakt, zodat ik nog een jaar bij jou in de klas kon blijven. Ok misschien was het vooral door mijn slechte cijfers, die ook met window dressing niet waren op te poetsen.
        Hoe dan ook, ik vond het bij jou in de klas altijd leuk. Je bracht een goede sfeer en er was ruimte voor een geintje. Ons vervelende gedrag irriteerde en vermaakte je vaak tegelijkertijd. Je deed dan een beetje brommerig, maar een glimlach kon je lang niet altijd onderdrukken. Daaruit bleek voor mij jouw liefde voor het vak en voor je leerlingen.
        Na mijn Rodenborch tijd zag ik je nog wel eens fietsen. Momenten waarop ik aarzelde om even naar je toe te gaan. “Hij zal wel veel oud-leerlingen hebben, die hem telkens aanspreken”, dacht ik dan. Nu gaat het alleen nog op deze manier.
        Wim, dankjewel!
        Als daarboven nog wat is, verdien je een mooi plekkie.
        Ivo

        Ivo - 's-Hertogenbosch
        4 november 2020

        Deel deze pagina:

      • Herinneringen
        reactie 21   |   niet OK
        Vanaf de eerste klas HBS op het Mgr. Zwijsencollege in Veghel kenden wij elkaar. Vijf jaar lang fietsten we vanuit Uden op en neer. 's Zomers waren we in de ochtend eerst om 07.00 uur bij het openlucht zwembad om tot 07.30 uur te zwemmen. In de studententijd in Tilburg volgden we dezelfde studierichting, maar Wim met een vertraging van 1 jaar, waardoor we het contact op een gegeven moment verloren.
        We gingen beiden als economie docent verder en soms troffen we het dat we elkaars examinator waren, waarbij het natuurlijk niet alleen bij het bespreken van de afgelegde examens bleef.
        Ons laatste echte contact was toen we samen in Berlijn werden ingekwartierd tijdens een studiereis van het Europees Platform. Een mooie en gezellige reünie, waar vooral Wims taalvaardigheid en heel brede interesse nog maar weer eens bleek.
        Mooie herinneringen aan een heel sprekende mens!

        Jo - Uden
        16 oktober 2020

        Deel deze pagina:

      • Neef Wim, een bijzondere man.
        reactie 20   |   niet OK
        Voor onze neven en nichten,

        Toevallig las Paul het bericht over het overlijden van Wim op deze site.
        Hoewel we wel wisten dat hij al jaren niet erg gezond was en we hem ook al lang niet meer echt gesproken hadden, keken we hier toch wel van op.

        Overlijden op je verjaardag is best bijzonder en past ook wel bij het beeld wat bij ons van Wim is blijven hangen: "een bijzondere man".

        Wij wensen jullie allemaal sterkte en hopen dat jullie je vast kunnen houden aan mooie herinneringen aan hem, die er zeker zijn geweest!

        Hartelijke groet,

        Paul, Ed en Carola

        Carola - Sint-Michielsgestel
        16 oktober 2020

        Deel deze pagina:

      • De Vidar tijd
        reactie 19   |   niet OK

        Ik heb goede herinneringen aan Wim. Dit zijn opnames gemaakt tijdens onderlinge wedstrijden op het Wilhelminakanaal. Wim is de derde van voren. Hij was ook een goede coach.
        Het was een mooie tijd.
        Nick Draper


        Nick - Nieuwkoop
        13 oktober 2020

        Deel deze pagina:

      • reactie 18
        Trudy

        Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:


        Trudy - 's Hertogenbosch

        12 oktober 2020

      • Persoonlijke reactie...
        reactie 17   |   niet OK
        Lieve familie, gecondoleerd met het overlijden van Wim, wij wensen jullie heel veel sterkte de komende tijd.
        Veel liefs Marjan en Marlou vd leur,vd Broek

        Marjan - Waalwijk
        12 oktober 2020

        Deel deze pagina:

      • reactie 16
        Erik

        Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:


        Erik - EINDHOVEN

        12 oktober 2020

      • Erik Hendriksen, huisgenoot Wim Vorstenbosch, Prof. Verbernelaan 92.
        reactie 15   |   niet OK
        Veel van wat ik wilde vertellen is al terug te vinden in de reacties van Folkert en Ton hierboven.
        Met heel veel plezier heb ook ik vele jaren samengewoond met Wim. Vele herinneringen schieten de laatste dagen door mij heen. Samen discussiëren over economie en politiek, samen koken, samen boodschappen halen, samen koffiedrinken, samen naar de film. Mede dankzij Wim hadden wij op 5 kranten een dagelijks abonnement, variërend van Telegraaf tot NRC. Er was dus altijd van alles te bespreken en dat deden we dan ook volop. Aan de weekenden met Wim, als het wat minder druk op de flat was, heb ik dierbare herinneringen. Op Zondagmiddag voetbalde ik altijd. Na de wedstrijd werd er vanzelfsprekend stevig ingenomen in de kantine. Maar klokslag 19.00 uur was ik altijd weer op de flat. Wim had dan gekookt en met het “bord op schoot” keken we dan samen Studio Sport.
        Ik zal nog vaak en met veel plezier aan Wim denken.

        Voor de familie, veel sterkte met het verlies van Wim.

        Erik - EINDHOVEN
        12 oktober 2020

        Deel deze pagina:

      • Herinnering
        reactie 14   |   niet OK
        Beste familie van Wim,
        In mijn herinnering zal Wim de gezellige buurman zijn. Onze kantoren lagen naast elkaar en we liepen makkelijk bij elkaar binnen. We probeerden altijd de beste oplossing voor de leerling te vinden. Ook op gezondheidsgebied hadden we een klik. Ik zal Wim als een fijne collega herinneren.

        Marjan - Waalwijk
        12 oktober 2020

        Deel deze pagina:

      • Huisgenoot Prof. Verbernelaan 92
        reactie 12   |   niet OK
        Wim woonde vele jaren op flat 92 van de Prof. Verbernelaan in Tilburg. Daar was hij vele jaren een toegewijde praeses (tegenwoordig preses geheten). Toen ik mij de eerste keer daar meldde, deed Wim mij open en heette mij van harte welkom. Het klikte direct. Maar zo zei hij: "We zullen niet lang samen op deze flat wonen, want ik ga binnenkort afstuderen". Dat liep echter anders en Wim was vele jaren een gewaardeerde huisgenoot. Vooral de weekenden, als vele jongere huisgenoten huiswaarts gingen, waren een goede mogelijkheid voor genoeglijk samenzijn. De krant lezen in de gemeenschappelijke keuken, met daarbij een geurige kop koffie. Hij hield ook van televisie kijken. Bijzonder was het moment dat Wim meedeed aan de filmquiz "Voor een briefkaart op de eerste rang". Hij zat naast mij in de keuken en tegelijkertijd was hij op de televisie. Het was geen succesvol optreden overigens. Op drie vragen antwoordde Wim "8½" een Italiaans-Franse dramafilm uit 1963 onder regie van Federico Fellini. Drie keer fout. En bij de vierde vraag gaf zijn tegenspeler het antwoord "8½" en toen was het goed. Helaas voor Wim, die er na de eerste ronde al uit lag. De eerste jaren na ons vertrek van de Verbernelaan bleef het contact, maar in de loop der tijd veranderde dit en bleef het contact beperkt tot het uitwisselen van Kerst- en Nieuwjaarswensen. Jammer, want ik heb het contact met hem altijd zeer op prijs gesteld. De scherpe discussies over economie zal ik mij altijd blijven herinneren. Bepaalde "theorieën" van mij gebruikte hij in de lessen om aan te tonen dat die standpunten onjuist waren. Dat vond ik wel leuk om te horen. Ik zal hem blijven herinneren als een bijzonder mens en dat in de positieve zin van het woord. Familie heel veel sterkte.

        Ton - Maastricht
        12 oktober 2020

        Deel deze pagina:

      Laat nabestaanden weten dat u aan hen denkt

      Plaats een reactie

      Inspiratie nodig voor uw reactie?


      De mooiste herinneringen zijn vaak eenvoudige momenten waar je het eerst aan denkt. Condoleances zijn vaak de woorden die als eerste in je opkomen om verdriet te delen.


      Tips nodig voor het schrijven van condoleances of herinneringen?


      Niet iedereen die reageert kent zowel de nabestaanden als de persoon die overleden is.
      Het gaat om uw betrokkenheid, een reactie plaatsen is dan altijd gepast.