Overlijdensbericht en herinneringsplaats van

Gerrit Jan de Bruyn

15-08-193229-10-2024
      Vanuit zijn passie voor natuur bracht hij duizenden kinderen en grote mensen liefde en verwondering bij voor alles wat leeft.

      Voeg uw reactie of herinnering toe met:

      Tips over condoleren of herinneringen delen?

      • reactie 33
        Annemoon

        Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:


        Annemoon - Utrecht

        26 januari 2025

      • Inspiratie voor zovelen
        reactie 32   |   niet OK
        Beste Deirdre,
        Ik heb Gerrit-Jan vooral meegemaakt in Meijendel toen ik daar als student vijf seizoenen lang doctoraalonderzoek Oecologie deed, van 1976 tot 1982. Het hoogtepunt van de dag was altijd om hem tegen te komen, altijd inspirerend. Hij zette je steeds weer aan het denken over de samenhang in en rond het duin.
        Ook stond Gerrit-Jan mede aan de wieg van de Werkgroep Waterwinning en de oprichting van de Stichting Duinbehoud.
        Ik wil jou, Deirdre, heel erg bedanken voor jouw goede zorgen voor je vader, tijdens zijn leven en nu nog altijd even toegewijd.
        Ik vond de bijeenkomst in Katwijk heel erg mooi. Erg veel dank daarvoor.
        Albert Salman, Warmond

        Albert - Warmiond
        25 december 2024

        Deel deze pagina:

      • Je pretoogjes
        reactie 31   |   niet OK
        Lieve Gerrit Jan,
        Natuurlijk herinner ik mij jouw kennis en passie voor de natuur die je in het Bewaarde Land en bij het IVN Leiden op mij overdroeg. Nog meer herinner ik mij die man die onverstoorbaar zijn gang ging, de mensheid op een afstandje respectvol bekeek, je met pretoogjes kon aankijken, het onwankelbare zelfvertrouwen en de liefde die je al je vrienden, vrijwilligers, studenten en natuurlijk je gezin schonk.
        Annemieke de Haas

        Annemieke - Deurne
        2 december 2024

        Deel deze pagina:

      • Op vogelzangcursus
        reactie 30   |   niet OK
        Op 2 januari 1980 trad ik in dienst bij de Rijksuniversiteit Leiden. Mijn functie was vakgroepsecretaresse Ethologie bij de Subfaculteit Biologie, gehuisvest in het Zoologisch Laboratorium, Kaiserstraat 63. Mijn kantoortje in het begin was in de ratten- eekhoornzaal op de 1e verdieping, waar ik al vroeg op de dag aan de slag ging. Elke ochtend om half 8 ontmoette ik een student die uit Meijendel kwam waar hij geslapen had vanwege zijn meeuwenonderzoek. Mijn eerste vogelcolleges.
        Een keer kreeg ik ochtendbezoek van een verkleumde studente die uit Meijendel kwam en vertelde dat zij net een bosuil had gezien. Ze was met een groep en een docent op vogelzangcursus in geweest.
        Opgewarmd door hun verhalen, mijn interesse voor vogels gewekt, zocht ik die docent op om vanaf dat moment wekelijks met Gerrit Jan mee te lopen.
        Wat een rijkdom aan kennis, eindeloos maar nooit saai. Verhalen, doorspekt met humor, woordspelingen. Over o.a. de ijstijd, mieren, geschiedenis van de oude en nieuwe duinen, de geschiedenis en ecologie van de streek rond Leiden.
        En het onuitputtelijk geduld waarmee hij mij eindelijk de zang van de roodborst na 3 jaar had geleerd. (Mijn kleinzoon vertelt graag: Ja, oma, het duurde wel 3 jaar voordat jij door die man met die baard de roodborst herkende. Zelf heeft hij de cententeller onthouden.)
        Zo jammer vond ik het dat het vogelen alleen maar van februari tot juni duurde, althans dat dacht ik. Met in februari als een van de eerste de zang van de boomklever, en de zingende koperwieken, dan als afsluiter op 4 juni de wielewaal in de Amsterdamse Waterleidingduinen.
        Echter, woonachtig in Den Haag en vogelen, bracht mij op het Haagse trektelpunt De Vulkaan, en de Scheveningse Havenhoofden. Weer een wereld ging open: Twitchen! Ook op 5 juni bleek het vogelen door te gaan …. En ik werd meegesleept door de Haagse twitchers, waarmee ik op het zoeken naar dwaalgasten weer andere excursies meemaakte.
        De ideologie van Gerrit Jan was, ik ga niet op zoek naar vogels, zij komen mij maar opzoeken!
        Hoe trots was ik dat ik hem, zowel als Jopie en Deirdre, ’s morgens half 7 meekreeg naar de 23 Vale Gieren die in Voorhout bij bomen in een bollenveldje waren neergestreken. Ze vlogen half 12 op, weWe hebben allen genoten.
        Ook de 13 paren bijeneters die in mijn kavelgebied het Solleveld succesvol broedden, kon ik met hen delen.
        Op een ochtend bij de boerderij Meijendel kregen Gerrit Jan en Deirdre een boos meningsverschil, over: was het wel of niet een buizerd. Deirdre hield vol dat zij een buizerd had gehoord.
        Voor mij een mooie herinnering aan dit voorval tussen vader en dochter.
        De ontmoeting met Gerrit Jan is een draad door mijn leven geworden. Ik verveel me nergens, het met andere oren luisteren is een levenservaring geweest.
        Hoe erg, maar mooi was het toen wij als groepje hem tot bijna aan de tenen van de rietzanger moesten begeleiden, omdat dat een van de eerste geluiden zijn die wegvallen door ouderdom.
        Losse flodders
        - Ik had het druk deze week, maar omdat ik niet tegelijkertijd bij 3 vergaderingen kan zijn, ben ik nergens naar toe gegaan.
        - Mij werd gevraagd een keer een groepswandeling van Gerrit Jan over te nemen. Tijdens de wandeling vertelde ik dat ik de zang had geleerd van GJ. Bij de 30e soort zei een jochie van 6 tegen mij: Kun je nu eens ophouden met maar steeds over Gerrit Jan te hebben, weet jijzelf niets?
        - Een keer kwam ik uit Meijendel op mijn werk aan. Een collega vroeg: En? Wat heb je gezien? Ik vertelde dat we de eerste tjiftjaf hoorden, een jaarlijkse terugkerende belevenis. Bij de volgende keer zei ze: En? Hebben jullie die tjibtjab gehoord?
        Daarna heeft ze zich fanatiek aangesloten bij ons kleine clubje.
        Barry dArnaud

        Barry - Den Haag
        30 november 2024

        Deel deze pagina:

      • Samenhang maakt gelukkig!
        reactie 29   |   niet OK
        Tijdens mijn opgroeien was ik er regelmatig getuige van hoe gelukkig mijn vader groepen mensen maakte bij zijn excursies in de duinen. Altijd verwees hij naar de onderlinge bestaansverbanden tussen plant- en diersoorten, microklimaatjes (Noord en Zuid hellingen), bodemgesteldheden, (meer of minder kalkrijk) en historie.

        Ik zag vaak een golf van geluk door de groep gaan als men hoorde hoe alle levende wezens onderdeel zijn van een groter geheel, elkaars aanwezigheid benuttend en daarmee bevestigend.
        Eenheid werd voelbaar in de samenhang van verscheidenheid.

        Monden vielen al luisterend open, ogen gingen stralen en de tijd... die mocht vergeten worden.
        Alsof mensen tegelijk in hun eigen hersenen vergeten weggetjes naar eenheid opnieuw aangelegd kregen.

        En dat maakt gelukkig!

        Deirdre - Leiden
        29 november 2024

        Deel deze pagina:

      • Peter en Gerrit-Jan 27 juni 1967
        reactie 28   |   niet OK

        Aan Deirdre,



        Het bericht van het overlijden van jouw vader haalt veel herinneringen in mij naar boven.

        Bijgevoegd een foto van Gerrit-Jan genomen bij mijn doctoraal-biologie in 1967.

        Met een aantal onderzoekers werkten we in de duinen van Meijendel bij de kersverse hoogleraar Kees Bakker.

        Gerrit-Jan aan de Rode bosmier, Nora Croin-Michielsen aan spitsmuizen, Eddy van der Meijden aan de Zebrarupsen van het Jacobskruiskruid en ik (Peter) aan wolfspinnen.



        Jouw vader was een zeer sterke persoonlijkheid met telepathische gave.

        Het zal in 1969 zijn geweest toen ik om een uur of vijf, op een zondagmorgen, het gevoel had dat ik, terwijl het nog donker was, naar Meijendel moest.

        Daar aangekomen trof ik Gerrit-Jan aan die gestruikeld was over de scheerlijn van zijn tentje en zijn enkel had gekneusd. Hij zag geen kans om naar Leiden te gaan.

        Ik had toen net een auto'tje en heb hem naar Jopie gebracht. Ik snap nog steeds niet hoe Gerrit-Jan me heeft kunnen waarschuwen.



        Bij mijn promotie was hij mijn paranimf, ik gekleed in rokkostuum en Gerrit-Jan (ja je gelooft het niet) in jacquet. Voor deze gelegenheid had hij zelfs nieuwe schoenen gekocht met als resultaat dat hij aan het eind van de dag erg zere voeten had.



        Misschien weten mensen het niet, maar hij had een bijzondere kennis over ingewikkelde wiskundige methodieken (o.a. multivariate regressie-analyse). Ik heb daar bij mijn promotie dankbaar gebruik van gemaakt.



        Ik bewaar heel dierbare herinneringen aan een wel heel bijzonder iemand; jouw vader.



        Peter


        Peter - Zoetermeer
        28 november 2024

        Deel deze pagina:

      • Bijzondere momenten
        reactie 27   |   niet OK
        Op een keer zat ik naast GJ in een bus die ons naar een excursieplek in de duinen bracht. Toen zei hij: “Ik heb me altijd afgevraagd, of jij de Marijke bent die als kind op de Erasmusweg woonde.” GJ hield altijd alles bij in een klein notitieboekje, en niet alleen zijn natuurwaarnemingen bleek mij toen. Ik heb daar inderdaad gewoond en ik herinner mij nog dat ik was aangesproken door een man met baard toen ik in een ongerept veldje speelde en mooi glimmende kevertjes in een luciferdoosje stopte. Wij waren daar komen te wonen in een nieuwe flat die dwars op de straatjes stond waar GJ na de Tweede wereldoorlog woonde. Ik ontmoette hem weer, toen hij op onze lagere school kwam en we in een strenge winter met hem vogels gingen voeren in Overvoorde. Het staat in mijn geheugen gegrift. GJ vertelde mij later dat hij zelfs in de hongerwinter vogels voerde. Mijn naam was hem opgevallen toen ik in Leiden biologie kwam studeren. Ik had natuurlijk nooit de link tussen deze ontmoetingen en de docent ecologie gelegd. En ik was al lang afgestudeerd toen hij mij in die bus aansprak.

        Eind negentiger jaren kwam hij mij vragen, of ik gastvrouw in Het Bewaarde Land wilde worden. Daar heb ik ja op gezegd, omdat de benadering van HBL mij heel erg aansprak. “Mijn dochter klimt liever in bomen” had ik eens gezegd, toen een gezelschap mij vroeg, of mijn dochter er ook ‘zo één’ is. “ Dan ben jij er een voor Het Bewaarde Land” reageerde GJ . Nog steeds ben ik met plezier ‘Vrouwtje Fleur’ in Het Bewaarde Land.
        In mijn jonge jaren in Den Haag gingen mijn ouders met mij elke zondag op de fiets naar Meijendel. Ik vind het heerlijk om nu hiernaar steeds weer terug te komen.

        De laatste jaren hield ik hem wel gezelschap, als Deirdre dat vroeg zodat zij weg kon . Een geliefde bezigheid van GJ was dan ‘Mens-erger-je-niet’. Op mijn vraag waarom hij dat zo graag speelde, zei hij: “ De dobbelsteen bepaalt het spel.” Nog typerender voor hem was de manier waarop hij het spel speelde: hij knikkerde je nooit van het bord. Hij paste de spelregels gewoon even aan. Daar paste ik me dan weer aan. Altijd was er wel een winnaar.

        Dat we op deze schitterende locatie Het Bewaarde land draaien, hebben we aan het gedenkwaardige feit te danken, dat in zijn dankwoord bij de uitreiking van de Abraham Schierbeekprijs in november 1991 aan Drs. G.J. de Bruyn “Voor uw bijzondere verdiensten voor het natuurbehoud en de natuur- en milieueducatie in de duinen, de opleiding van generaties studenten, natuurgidsen en niet-professionele vrijwilligers voor het Meijendel-onderzoek” met vuur vertelde over het toen nieuw opgezette Bewaarde Land en na afloop de toenmalige directeur van het duinwaterbedrijf vroeg “Hoeveel ha heb je nodig?” En zo kon het dat het op dat moment zwervende Bewaarde land op deze prachtige locatie in Meijendel starten, waar het nog steeds draait.

        Marijke Kooijman, ‘Vrouwtje Fleur’

        Marijke - Leiden
        24 november 2024

        Deel deze pagina:

      • Zonder jou had mijn leven er anders uitgezien
        reactie 26   |   niet OK
        Zonder Gerrit-Jan en dus zonder Het Bewaarde Land zou mijn dagelijkse leven er heel anders uit zien. Inmiddels mag ik namelijk al meer dan 16 jaar als wachter, Fleur en coordinator. Ik geniet nog dagelijks van dit werk met de kinderen en de vrijwilligers in Brabant.

        Groetjes en sterkte Marion de Cocq

        Marion - Boxtel
        20 november 2024

        Deel deze pagina:

      • Het goede in de mens
        reactie 25   |   niet OK
        Ik herinner me de excursies in de Bierlap en de Kijfhoek, de boeiende verhalen en wijze lessen.
        Ook de geduldige begeleiding in mijn studie tijd waar ik een 'rode bosmieren' project mocht voltooien onder jouw begeleiding staat me helder bij.
        Maar wat me het meest bij bleef zijn jouw levenslessen in zachtaardigheid en meelevendheid.
        Ik hoop dat ik jouw voorbeeld kan naleven en zo ook een beetje mag bijdragen aan een liefdevollere wereld waarin respect voor natuur en mens gelijk op gaan.


        Liesbeth - Rijnsburg
        18 november 2024

        Deel deze pagina:

      • Gerrit-Jan als sinterklaas in actie op het Binnenhof, strijdend voor de natuur in de duinen
        reactie 24   |   niet OK

        Marc - Haarlem
        16 november 2024

        Deel deze pagina:

      Laat nabestaanden weten dat u aan hen denkt

      Plaats een reactie

      Inspiratie nodig voor uw reactie?


      De mooiste herinneringen zijn vaak eenvoudige momenten waar je het eerst aan denkt. Condoleances zijn vaak de woorden die als eerste in je opkomen om verdriet te delen.


      Tips nodig voor het schrijven van condoleances of herinneringen?


      Niet iedereen die reageert kent zowel de nabestaanden als de persoon die overleden is.
      Het gaat om uw betrokkenheid, een reactie plaatsen is dan altijd gepast.