gedenkplaats van

Rob Braeken

08-07-194516-04-2018
   Dit is een algemene kennisgeving om u op de hoogte te brengen van dit verlies. U kunt dit bericht delen met andere bekenden. Naast informatie rondom het afscheid kunt u hier ook zelf reageren. Uw herinnering, reactie of condoleance wordt zeer op prijs gesteld.

   If you want to share your message only with the family please check the checkbox below your message.

   Voeg uw reactie of herinnering toe met:

   Of stuur een...

   Bloemetje Kaartje
   • Mijn eerste en laatste contract met Rob
    reactie 46   |   niet OK

    Ik hecht er veel waarde aan mijn belevenissen met ieder ander die Rob kende te delen. Dit is, zo heb ik gemerkt, een manier voor me om alles op de juiste plaats te brengen, in me, en in mijn verdere leven. Het is zeer fijn en heel belangrijk om contact met deze mensen te hebben en te houden. Ik merk nog steeds elke dag hoeveel ik met hem deelde, ook al was hij er niet.
    Vandaag schoot me een belangrijke uitspraak te binnen die ik jaren geleden tijdens een levenstraining hoorde (dit noem ik zo omdat ik regelmatig filosofische cursussen doe om mijn werk en leven te verbeteren): "Een mens wil wat hij doet".
    Toen de man dit zei wist ik dat hij zich niet vergiste, want wij zijn opgevoed met de uitspraak "een mens doet wat hij wil". Doordat deze man dat op deze plaats zei deed me nadenken: wat is het verschil tussen beide zinnen? Dat heeft, volgens mij, te maken met de essentie van iemands drijfveren, en niet zozeer wat iemand zoal dagelijks doet. Ditlaatste kan het alledaagse zijn, bij wijze van spreken, eerst boodschappen doen en daarna koffiedrinken of andersom.
    Bijgevoegde foto heb ik gemaakt vijf dagen voor het overlijden van Rob, bij mij thuis aan de tafel waar we weer lekker en gezellig samen zouden gaan eten; dit was ons uitje drie keer per week om bij te praten hoe het ging met hem, dan weer bij hem en dan weer bij mij, en ook bij Bert en Emma en Roland en Lidwien.
    Ik heb Rob expliciet verteld dat samen eten voor mij ook een moment is (was) om een plan door te nemen. Het plan om verder te komen, 'hogerop' te komen en zijn levensstijl langzaam te veranderen. Ik weet zelf hoe ongelofelijk ingewikkeld dat is, maar omdat ik zelf zo'n traject ben gegaan weet ik dat het kan en ook hoe het moet. Dit heeft vooral te maken met denken.
    Ik wilde dolgraag dat Rob anders ging denken. En deze momenten hebben we al gehad. Rob vertrouwde me heel veel toe, wat ik elke keer beschouwde als een compliment voor onze bijzondere en bijzonder leuke vriendschap. Ik 'wist' daardoor dat het zou kunnen lukken. Ook wist ik dat het helemaal niet makkelijk of snel zou gaan, maar dat interesseerde me niet. Ik wist echter ook dat ik dat zelf nooit zou kunnen, en dat besprak ik met hem die avond. Na dat gesprek, waarbij ik aan hem zag dat we echt contact hadden, zei ik hem: Rob, het is niet vrijblijvend wat ik zeg, je redt het niet alleen, en dat hoeft ook niet, maar jet hebt er hulp bij nodig. En de eerste met wie je contact maakt is je huisarts, Dhr. vdKraan. Hij is heel erg met je begaan, dus dat is het juiste beginpunt.
    Na het eten (samen eten vond hij leuk, gezellig) heb ik als 'verankering' van ons gesprek een virtueel contract met hem opgesteld en hem dat voor laten lezen zodat ik wist dat het gelezen had, samen met mij. Na de eerste twee zinnen opgelezen te hebben zei hij: Maar dit is toch te gek dat ik dit zo voor ga lezen. Ja Rob, dat is het ook, maar ik weet nu dat je snapt hoe belangrijk het is. Morgen ga je je huisarts bellen, en ik kom om 10 uur naar je toe zodat ik er bij ben.
    De volgende ochtend waren we samen bij vdKraan. Het was een fijn en bijzonder moment, omdat ik zag hoe Dhr. vdKraan begaan was, en blij dat hij Rob weer eens zag. Er zou een plan gemaakt worden voor enige vorm van hulp.
    De dag erop, vrijdag 13 april, ging ik bij Rob eten en heb even alles besproken. Ik vroeg hoe hij het allemaal vond. "Ja René, je weet dat ik er niet van gecharmeerd ben" (van een vorm van psychologische hulp).
    Toen Rob de zondagavond heel laat bij me langs kwam had ik niet in de gaten dat hij in feite afscheid kwam nemen. Ik had alle hoop op het hulptraject. En alle vertrouwen.
    Alles bij elkaar genomen, ook ons 'contract' zegt mij dat Rob met zijn zelfgekozen afscheid in feite alles heeft gezegd wat hij wilde zeggen. En dit is: een mens wil wat hij doet. Door dit (zo) te doen, op die plaats en op dat moment, heeft hij het de hele wereld duidelijk gemaakt: dit is (was) mijn echte werkelijke wil.
    Ik zou bijna zeggen: daar kan geen enkele levenstraining tegenop. Echter, ik ben wel blij dat ik er zelf diverse gevolgd heb, waardoor ik wat meer inzicht gekregen heb in waarom of hoe 'mensen' (het is wel vreemd om dit woord in naam van Rob te schrijven, want Rob is geen 'mensen', hij was vanalles voor me) doen wat ze doen en kiezen wat ze kiezen. Dit ontstaat door wat je denkt. Wat je denkt over jezelf en over de wereld en alles om je heen. De wereld en alles om je heen kun je nooit veranderen, daar is het te groot en te massaal voor. Wat je wel kunt wijzigen is hoe je denkt over iets of iemand of jezelf. Daar was ons contract voor bedoeld.

    Alle lieve mensen die dit lezen, ik ben blij en ook dankbaar dat ik dit kan schrijven, omdat dit mijn wil was met Rob. Mijn uiterste wil. Ik wilde en wist dat het ging lukken.

    En ook dit is dus een levenstraining voor me. Je kunt een ander niet veranderen, zelfs of ook iemands wil niet. Iets met iemand willen lukt alleen als je het allebei even sterk wilt.

    Hallo Rob, ik weet dat je me hoort. Jij bent daar waar je wilde zijn om te doen wat je daar graag wilde doen en ik ben hier, en dit is onze boodschap samen aan alle mensen die nog een tijdje nablijven. Het grappige is dat wij dit heel vaak tegen elkaar gezegd hebben als wij een discussie voerden over waar het leven voor bedoeld was: "Het leven is om te leren".

    Rene Veenis


    Rene Veenis - Utrecht
    19 mei 2018

    Deel deze pagina:

   • Het keukenproject voor wat extra huiselijkheid, 2014
    reactie 45   |   niet OK

    Deze foto spreekt weer boekdelen, omdat Rob en ik in 2000 afspraken van zijn woonpakhuis een wat meer leefbare woning te maken. We zouden een echte keuken plaatsen, een eigen privédouche bouwen, een mooi oud glas-in-loodraam in de gevel zetten en allerlei speciale details van verzamelde objecten en voorwerpen die hij uit de hele wereld verzameld had daarin mee0ontwerpen. Daar hadden wij altijd gesprekken over, om er maar een te noemen van recente tijden, we zouden een replicaschip dat hij eens had meegenomen van een veiling in de wand van de douche bouwen om door de jaren heen het spatwater van de douche over het dek te laten klotsen en zo te laten zien dat het een echt watervast replica was. En zoals dat vaak gaat met vakantieplannen: de voorpret is vaak net zo leuk als de echte gebeurtenis, omdat je eindeloos kunt fantaseren wat er allemaal mogelijk is. De lach op Rob's gezicht is dezelfde als hoe hij dan keek als we weer eens iets bedacht hadden, want bij ons kon altijd alles en daarin stimuleerden we elkaar ook. Want als je allebei buiten de box denkt wordt alles grenzeloos, en dan kan ook echt alles. In werkelijkheid kom je overal ambtenaren tegen zeiden we altijd, en die moet je omzeilen of de nek omdraaien, want het enige wat ze doen is zeuren over wat je allemaal niet mag en je betaalt ook nog hun salaris, dus je moet zorgen dat je zo weinig mogelijk belasting betaalt om je daar niet aan te ergeren. Deze stokpaardjes kwamen bij elk gesprek weer langs en hielden ons al die jaren gezelschap bij projecten en verbouwingen. Samen met het verlijden van Rob zijn ook al deze enorm leuke beestjes, want ze kwamen vanzelf langs terwijl we ze nooit hadden uitgenodigd, en ze lachten ons altijd weer toe en dansten door elkaar heen omdat ze onze gesprekken geloof ik als kleine feestjes zagen, plotseling volledig verdwenen.
    Ook wij genoten van al die feestjes. Het is fijn om iemand te hebben aan wie je je ei kwijt kunt, en je ei delen geeft geen twee halve eieren maar voelt als een uitgebreide maaltijd. En het is heel begrijpelijk dat er dan allerlei beesten op bezoek komen. Vaak kwamen er ook onverwacht mensen langs, zoals bijvoorbeeld de illegale grenspostwachter van Colombia naar Venezuela, waarvan je dacht dat je laatste uren geslagen hadden, maar als je die ook een paar knaken gaf werd die je beste vriend en mocht je de rivier oversteken zonder paspoort.
    Ook al hadden we in 2000 afgesproken dat we een keer een keuken zouden bouwen, het gebeurde pas in augustus 2014, want er kwam altijd wat tussen. 37 koffers met kutsmoezen noemde ik ze altijd, lid A sub B, afdeling 33. Ook daar konden we dan weer hartelijk om lachen, want zowel de koffers als de inhoud hoorden bij het eeuwige feestje. "Zullen we ook gelijk een zolder bouwen voor al die koffers Rob?" Dan lachte hij zoals op de foto. Deze heb ik gemaakt in de gang bij de voordeur toen we alle kasten en toebehoren aan het uitladen waren, die we op de Springweg gekocht hadden voor 750 euro, van een jong stel dat een andere indeling wilde. Een nieuwe keuken vond ie zonde van het geld. Rob had alles van te voren nauwkeurig uitgemeten zei hij, en gelukkig paste het granieten aanrechtblad niet helemaal zoals we dat wilden, bovendien was het slimmer om er nog een schuine hoek aan te zagen zodat je er niet altijd tegenaan liep, dus dat werd een extra feestje: we moesten naar een echte steenhouwer die er wel een stuk af wilde zagen.
    Eindelijk een nieuwe keuken, na 14 jaar plannen heb je ook echt wat. We spraken af om binnenkort dan ook maar eens samen een maaltijd te maken. Dat deden we ook natuurlijk. Na drie weken kwam ik langs om samen het succes te vieren.
    Ik kan er misschien een vervolgverhaal van maken of een boek over schrijven, maar ik volsta nu even met de eindzin dat ik het aanrecht eerst maar even ging opruimen en de magnetron opendeed, en toen tegen 'm zei: Zeg Rob, daar is ie niet voor bedoeld he, je moet er geen boeken in leggen!
    Rob lachte zoals op de foto: "O, ligt het er nog?, ik had even geen ruimte".

    Rene


    Rene Veenis - Utrecht
    16 mei 2018

    Deel deze pagina:

   • Muziek
    reactie 44   |   niet OK

    Mijn muziekkeuze bij het afscheid van Rob

    Marco Braeken - Tel Aviv
    12 mei 2018

    Deel deze pagina:

   • Woorden van troost, kracht en hoop van Dietrich Bonhoeffer aan zijn verloofde toen hij wist dat hij zou worden gefusilleerd
    reactie 43   |   niet OK
    Als je van iemand houdt en je bent van hem gescheiden,
    kan niets de leegte van zijn afwezigheid vullen;
    je moet dat niet proberen,
    je moet eenvoudig aanvaarden en volharden.

    Dat klinkt erg hard, maar het is ook van een grote troost.
    Want zolang de leegte werkelijkheid blijft,
    blijf je daardoor met elkaar verbonden.

    Het is fout te zeggen: God vult die leegte.
    Hij vult haar helemaal niet,
    integendeel: Hij houdt die leegte leeg en helpt ons zo
    de vroegere gemeenschap met elkaar te bewaren,
    zij het ook in pijn.

    Verder: hoe mooier de herinnering des te moeilijker de scheiding,
    maar dankbaarheid verandert de pijn der herinnering in stille vreugde.
    De mooie dingen van vroeger zijn geen doorn in het vlees,
    maar een kostbaar geschenk dat je meedraagt.

    Je moet zorgen dat je niet in je herinneringen blijft graven en je erin verliest,
    een kostbaar geschenk bekijk je niet aldoor, maar alleen op bijzondere ogenblikken,
    buiten die ogenblikken is het een verborgen schat, een veilig bezit.
    Dan wordt het verleden een blijvende bron van vreugde en kracht.

    Marco Braeken - Tel Aviv
    12 mei 2018

    Deel deze pagina:

   • Eriv van Aalst
    Er is een reactie aan de nabestaanden achtergelaten door:
    Eriv van Aalst - New York
    7 mei 2018
    reactie 42
   • The garden on 23 April
    reactie 41   |   niet OK

    Maryleen Schiltkamp - Amsterdam
    5 mei 2018

    Deel deze pagina:

   • Great fun again in New York 2008 / Zoals we waren
    reactie 40   |   niet OK

    In mei/juni 2008 had ik de gelegenheid een maand in New York te wonen ten tijde van een tentoonstelling die Rob had samengesteld in The Museum of New York in verband met de 400-jaar betrekkingen tussen Nederland en New York, en ik had met hem afgesproken elkaar daar zeker een keer te ontmoeten.
    Ook dit leidde natuurlijk niet uitsluitend tot dat - natuurlijk zeer interessante - museum bezoeken en door Rob rondgeleid te worden, maar uiteraard gingen we ook leuke en gekke dingen doen, zoals eten bij de Chinees (zijn favoriete uit-etenplaats), even naar het Citco-kantoor en vooral niet te vergeten China-Town in voor de gekste winkeltjes.
    De bijgevoegde foto is daar gemaakt, en vooral: op het juiste moment!
    Ik zou de foto graag een titel mee willen geven die het er het meeste bij past:
    That's how we were.

    Rene Veenis


    Rene Veenis - Utrecht
    29 april 2018

    Deel deze pagina:

   • Photo's April 23
    reactie 39   |   niet OK

    For everybody who likes to see a selection of our photo's taken at Rob's funeral, see this web-album:
    https://bit.ly/2vRwINr
    (copy-paste the text to your browser if the link is not active)


    Vincent & Rozemarijn Braeken - Deventer
    27 april 2018

    Deel deze pagina:

   • Film: Rob Braeken en Rene Veenis uit Utrecht gaan een kantoor van Citco in hartje Londen versieren
    reactie 38   |   niet OK

    Ik leerde Rob eind 1993 kennen doordat er een verbouwing plaatsvond in het grote huis waar hij met Otto Hamer, Bert Maas en Emma van den Dool woonde. Ik was door een bevriende aannemer toegevoegd om allerlei werkzaamheden uit te voeren. Ook al werkte ik samen met diverse anderen, op een dag werd ik door Rob gevraagd of ik misschien zin had in een kopje koffie. Hij vroeg dat alleen aan mij, en dat leek me wel leuk, want ik kende helemaal niemand. Hij woonde in de prachtige tuinkamer en ik voelde me meteen thuis tussen de enorme stapels boeken, kaarten, attributen van heinde en ver en wat al niet meer. Het was een beetje alsof ik in een film beland was. En vanaf het eerste moment was het heel leuk. Hij vertelde allerlei verhalen, en om een kopje koffie op tafel te kunnen zetten moest de hele tafel omgebouwd worden. Dat wil zeggen: opgeruimd, maar je kon het ook wel een aangename verbouwing noemen: mijn vak. Ook al kenden wij elkaar totaal niet, we waren eigenlijk meteen vrienden, ook al was ik 39 en hij 9 jaar ouder. Maarja, was is 9 jaar op een mensenleven. Deze ontluikende vriendschap ontstond doordat meteen bleek dat we heel veel interesses gemeen hadden: interesse voor al 'het andere', buiten de box denken, niets is te gek als je maar lol hebt en hier en daar wat geld kunt verdienen en daarbij leuke mensen kunt treffen met wie je kunt old prosituten (ouwehoeren), mooie oude auto's en daarmee een mooie trip maken, het liefst waar veel stof is, en ook de vraag waarom we hier op aarde zijn. Omdat we daar niet echt uitkwamen hebben we maar gewoon veel leuke dingen gedaan, zoals een verbouwing op StMaarten in het museum van Elsje Bosch, naar Henk de Vries en zijn vrouw uit Australië die in Frankrijk zat, samen zijn keuken gebouwd en last but not least samen een kantoorgebouw van Citco in Londen ingericht. Rob vroeg mij mee te gaan, omdat we een beetje dezelfde ideeën bleken te hebben over hoe je iets mooi en leuk kunt maken, en natuurlijk vooral omdat het altijd klikte op denk-, praat en humorniveau. Ik vermoedde dat het wel eens heel leuk kon worden, en besloot mijn videocamera mee te nemen. Dit was een spontane actie, en niet bedoeld om een documentaire te maken, maar wel van te voren afgesproken dat het een soort verslagje zou worden. En omdat ik fotografie en videomontage al jaren als hobby had en alles wat ik wilde kon monteren en bewerken in de computer, heb ik er na terugkomst meteen een film(pre) van gemaakt, die ik Rob liet zien. We hebben ons rot gelachen, Rob vond het dolkomisch. Ook omdat er van te voren niets verzonnen was.
    De titel van de film ("eindelijk een vrouw die niet wegloopt") is gekozen doordat Rob dat op het juiste ogenblik in de film uitkraamt (zie het beeld dat wij Venus van Milo net boven hebben en ze op de kar ligt die Rob voorttrekt), en wij tijdens onze ontmoetingen altijd ellenlange gesprekken hadden over onze ervaringen met onze leuke, lieve, aparte vriendinnen, vrouwen en relaties, elkaar daar altijd helemaal in konden vinden, maar net zo goed kritisch konden zijn en onze verbazingen konden uiten, maar altijd achterbleven met een hoop plezier daarover. De sfeer waarin we elkaar 25 jaar hebben ontmoet zit helemaal in deze film.
    Vier dagen nadat deze grote trouwe bijzondere vriend met wie ik zo ontzettend veel gedeeld heb plotsklaps van me weggereisd was, - enkele uren nadat hij nog bij mij voor de deur gestaan had en we 20 minuten gepraat hadden over dat alles goed zou komen (we zouden nog zeker 20 jaar verder gaan) - heb ik deze film teruggezocht om iets fijns van hem terug te zien. Toen ik de film gezien had heb ik hem meteen nogmaals helemaal gedraaid. En dit waren de eerste momenten dat ik opeens weer vrolijkheid voelde. En meteen daarop kwam ik op het idee dat dat voor anderen mogelijk ook zo zou werken, want het deed me echt goed. Na de crematieplechtigheid heb ik de film gedraaid in het atelier waar Rob opgebaard had gelegen en voor iedereen was het fijn om Rob zo terug te zien.
    Voor iedereen die graag een eigen copie van de film zou willen hebben als herinnering aan ons aller Rob, bied ik aan een gratis kopie te maken. Voor Laura en Roald uit New York heb ik inmiddels een engelse versie gemaakt (Engelse teksten en titels erbij), en dus heb ik ook voor engels sprekende geïnteresseerden eventueel een eigen kopie beschikbaar.
    Tenslotte moet de vrolijkheid achterblijven.

    Rene Veenis

    Rene Vincent Veenis - Utrecht
    26 april 2018

    Deel deze pagina:

   • Zal Rob missen
    reactie 37   |   niet OK

    Waar ik ook was, Rob kon altijd weer onverwachts voor je staan. Ken Rob bijna 40 jaar en of ik nu was op een beurs, veiling of bij een handelaar in Europa of USA, Rob stond altijd onverwachts voor je om zijn enthousiasme, kennis en ervaringen met oude kaarten te delen.
    Zag Rob voor het laatst op de Miami map fair in Februari en hij zag er goed uit en was opgewekt.
    Toen ik het slechte nieuws hoorde was het dus een enorme schok en ongeloofwaardig.
    Zal Rob missen en tegen beter weten hoop dat hij waar dan ook plotseling weer voor me staat.

    Foto gemaakt tijdens de map fair in Parijs.


    Pierre Joppen - Parijs / Clearwater
    25 april 2018

    Deel deze pagina:

   Laat nabestaanden weten dat u aan hen denkt

   Plaats een reactie