Condoleren of niet?

9 oktober 2018

Ik word weleens moe van al dat condoleren.  Natuurlijk is het een algemene manier om te laten weten dat je meeleeft. Maar hoelang moet men blijven condoleren? Wie moet jou als nabestaande allemaal condoleren als je net een verlies hebt meegemaakt?  Ook de zakelijke telefoontjes gaan gepaard met condoleren. Bel naar een provider over het opzeggen van het abonnement van de overledene en men gaat je condoleren. Wil ik dat wel? Ook als ik die dag nog zes andere abonnementen ga opzeggen?  Ik wil gewoon goed geholpen worden en het graag zakelijk houden.

 

Mijn  probleem met condoleren is dat het zo makkelijk en onpersoonlijk eruit geflapt wordt. Het is een standaard beleefdheid. Ik moet na het condoleren dan ook ‘bedanken’. Niemand wil onbeleefd zijn en vergeten te condoleren is natuurlijk ook weer niet goed. Ongemakkelijk wordt het pas als je aantwoord geeft op de vraag: ‘mag ik u condoleren’?

 

Je kunt natuurlijk antwoorden: ‘nou, liever niet’. Vaak condoleert men dan alsnog omdat ze het antwoord niet eens echt gehoord hebben. Of er valt een stilte, wat moet je dan zeggen tegen een nabestaande als die niet gecondoleerd wil worden? Je kunt ook antwoorden: ‘heel graag’. Waarbij de ander dan vaak gewoon doorgaat met z’n verhaal. De vraag zelf was al bedoeld als een condoleance.  

 

Dan de vraag waar velen mee worstelen: hoelang moet men iemand nog condoleren? Tot 3 maanden na het overlijden? Een jaar later nog?  Daar zijn geen standaard regels voor. Ieder mens rouwt anders. Er zijn mensen die het zeer op prijs stellen als anderen hen condoleren, ongeacht hoelang het geleden is dat er iemand is overleden. Zelf moet ik er bewust aan denken om te condoleren. Ik denk dat je ongeveer een nog een maand lang de ander kunt condoleren. Ik maak dan gemakshalve de vergelijking met wensen rondom de jaarwisseling. Tot een maand wens ik iemand nog een voorspoedig jaar toe. Daarna voelt het een beetje raar. Belangrijker dan condoleren is denk ik het op persoonlijke wijze reageren op een verlies. Het niet uit de weg gaan van een moeilijk onderwerp en met oprechte belangstelling het gesprek aangaan. Dat kan nog tot maanden en jaren na een overlijden. Graag zelf, want na een jaar is condoleren geen optie meer en wordt er vaak helemaal niet meer gesproken over het verlies. Dat is immers al een jaar geleden.

 

Ik vergeet weleens om te condoleren, ik vergeet echter nooit om ook na jaren de naam van de overledene nog eens te noemen en te vragen hoe het met iemand gaat. 

Terug naar overzicht

Lees ook

 • Vriendschap

  Een vriendschap kan voor eeuwig zijn. Een vriendschap kan verbroken worden en een vriendschap kan verwateren. Ineens neemt de intensiteit van de vriendschap zomaar af.  Dat is wel vake...

  Lees meer
 • Boodschappen

  Een bericht is een boodschap maar een boodschap is niet altijd een bericht. Boodschappen doe je in de supermarkt. Daar heb je soms wel weer ter plekke nog een ouderwets prikbord waar me...

  Lees meer
 • Nieuwe liefde

  Echte liefde is... kent u die tekeningetjes nog?  Na de openingszin komt dan een conclusie. Bijvoorbeeld: echte liefde is..... altijd op elkaar kunnen steunen. Als je even op via Goog...

  Lees meer
Het officiële condoleanceregister van Nederland

Herinneren is een vorm van ontmoeten…