Allerzielen

Condoleren

Allerzielen

Zondag 2 november

Kaarsje aansteken

Allerzielen

Allerzielen (het feest van alle zielen) is de dag waarop in de katholieke kerk zielen van gestorvenen worden herdacht. Het feest wordt sinds de twaalfde eeuw op 2 november gevierd. Dit is een dag later dan Allerheiligen. Allerzielen wordt overal in de wereld gevierd. Maar in de traditioneel katholieke landen zoals Italië, Spanje, Portugal en geheel Latijns-Amerika heeft is het van grote betekenis.

Tegenwoordig is het niet meer alleen een ritueel of een viering voor mensen die gelovig zijn. Bij veel begraafplaatsen en crematoria wordt er iets georganiseerd. Ook diverse uitvaartverzorgers besteden aandacht aan de overledenen van het afgelopen jaar en de tijd ervoor. Fakkeltochten, namen opnoemen, kaarsjes aansteken, muziek, gedichten. Het gaat erom dat je merkt dat iemand niet vergeten wordt. Daarnaast is het troostrijk om te ervaren dat je niet de enige bent die iemand is kwijtgeraakt door de dood.

Wat is condoleren?

Gebruiken in Nederland en België

In België zetten ze een pot met een chrysant op het graf. Zo veranderen begraafplaatsen met een grauwe grafstenen in kleurrijke plaatsen. We zien ook in Nederland dat veel mensen toch even een graf willen bezoeken om er een krans of bloemen bij te leggen. Of een steentje om te laten weten dat het graf bezocht is. Bloemen zijn naast kaarsen dus belangrijk met allerzielen.

Voordelen online condoleren

Samen herdenken, elkaar ontmoeten

Samen herdenken, elkaar ontmoeten. Dat kan met Allerzielen op veel plaatsen. Ook hier op Memori ontmoeten mensen elkaar. Een klein gebaar als een kaarsje laten branden betekent veel.

Uiteraard kan een berichtje aan nabestaanden veel steun geven. Op dit soort dagen is er veel aandacht voor de dood en herinneren. En daar gaat het om: ik ben jou niet vergeten! Dat kan met een kaarsje of met een gedicht. Memori geeft ook de mogelijkheid om muziek, foto of een filmpje te plaatsen. Soms gaat het erom dat je iets doet en niet om wat je doet. Dus denkt u nu aan iemand in het bijzonder? Laat het weten.

Ik steek een kaarsje aan voor…

Ik steek een kaarsje aan voor mijn nichtje
Omdat ik haar nooit heb leren kennen.
Als baby lag ik in haar armen.
Omdat ze mij toen heeft vastgehouden, houd ik haar nu ook vast.
Een lichtje, voor mijn nichtje, voor wie het leven te zwaar was.

Ik steek een kaarsje aan voor mijn oma,
Omdat ze mijn naam zolang onthouden heeft.
Ze was alles om haar heen vergeten en was helemaal in de war.

Meer gedichten